1. Home
  2. Prezentacije
  3. Brat od tetke Volvoa, pikap Farizon FX ušao u prodaju
Brat od tetke Volvoa, pikap Farizon FX ušao u prodaju
3

Brat od tetke Volvoa, pikap Farizon FX ušao u prodaju

8.89K
3
Podelite sa prijateljima:

Ovaj čudan i disproporcionalan pikap kamionet, predstavljen tokom leta u kom smo intenzivno razmišljali o koroni, ove nedelje je postao model koji ulazi u serijsku proizvodnju. Nudi se Kinezima i to pod oznakom podmarke Farizon, koju je osmislio matični konglomerat Geely, što je obznanjeno još 2016. godine. Ideja tvorca jeste da se ovaj amblem nađe na vozilima holdinga, koja su namenjena da služe u komercijalne svrhe.

Iako je marka Farizon skoro u potpunosti nepoznata van teritorije Narodne Republike Kine, kao što rekosmo, ona poseduje svoj logo, kao i prodajnu paletu koja uključuje nekoliko kombi vozila, teške kamione i električne autobuse. Sada se gami priključuje i prvi pikap kamionet.

Međutim, kao što se po stilu eksterijera i da naslutiti, u pitanju nije radni, već paradni konj. Dakle, Farizon FX nema nasađenu karoseriju na šasiji, niti čvrste osvoine. Ovaj pikap je ništa drugo do konvertovani, relativno dobro poznati krosover Geely Atlas.

Sama hiruška intervencija konverzije je izvršena na način da pacijent, to jest krosover Atlas, prolije što manje krvi na operacionom stolu. Inženjeri kineskog konglomerata su se poslužili restilizovanom verzijom SUV-a, koji se u Kini prodaje kao Geely Boyue Pro, i jednostavno dodali teretni deo na zadnjem kraju.

Tako nastali pikap kamionet je zadržao samonoseću karoseriju, kao što i rekosmo, nezavisno oslanjanje s oprugama, kao i međuosovinski razmak od 2.670 milimetara, pa čak i bokove originalnog krosovera.

Ogroman zadnji prepust je doprineo tome da dužina vozila poraste sa 4.519 milimetara koje krase SUV verziju, na 4.905 milimetara koji karakterišu pikap kamionet. Prozori iza zadnjih vrata su nasleđeni od donora i postavljeni su kao neka forma podupirača, dok je zadnji zid, onaj koji odvaja putnički od teretnog dela, postavljen odmah iza drugog reda sedišta. To se, uostalom da videti i na fotografiji koju smo priložili ispod.

Dimenzije prikolice ilustruju 1.125 milimetara u dužinu, uz 1.230 milimetara po širini. Pod je prekriven drvenom obglogom, uz roletne koje su standardne u ponudi.

Rezervni točak je smešten ispod poda prikolice, u teretnom odeljku koji se ne vidi sa spoljne strane. Sudeći prema informacijama sadržanim u zvaničnim specifikacijama, nosivost ovog, pa da kažemo karikaturalnog pikapa iznosi samo 540 kilograma.

Konstruktor se opredelio da zadrži postavku kabinskog prostora, odnosno da ne menja ništa u odnosu na ono što se vidi u donorskom modelu. Naravno, to se ne odnosi na amblem prilepljen po sredini obruča upravljača, a i neki sitniji dekorativni elementi su postali jednostavniji.

Međutim, tu je i jedna važna razlika u odnosu na SUV. Po zvaničnim deklaracijama, pikap kamionet nudi legalan prevoz za najviše dve osobe na zadnjoj klupi. Po sredini iste, nema ni naslona za ruke, niti sigurnosnog pojasa za „središnjeg“ putnika.

Da dodamo da je i pogonska jedinica ista kao na Atlasu. U pitanju je turbobenzinski četvorocilindraš radne zapremine 1,8 litara, koji vozaču na raspolaganje stavlja (jedva) solidnih 184 konjskih snaga. Motor radi u saradnji sa sedmostepenim automotskim menjačem koji pogonsku silu distribuira jedino na par točkova koji su montirani ispred vozačke pozicije.

Kinezima će Geely Farizon FX biti ponuđen s dva paketa opreme, a na listingu koji obuhvata pregled dostupnih opcionala će se naći i sistem kamera za puni prikaz zbivanja oko vozila, kao i adaptivni tempomat.

Cene se kreću od 18 hiljada dolara za pristupačniji do 20 hiljada dolara za prestižnije opremljeni pikap kamionet. Što se nas tiče, ovo bi bilo pravo osveženje na našim drumovima, kako zbog posve neobične pojave, tako i zbog fenomenalne cene.

AutoRepublika

(8885)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
YugoFlorida

Ajoj… Da li dizajner ovoga ima oči?

Bungi

Unutrašnjost dobra, spoljašnost poslati kod Pininfarine na „prevaspitavanje“.Prednju linklonovu masku pod hitno izbaciti. Pozadi prostor iza C stuba elegantnije riješiti, zadnje lampe iz vertikalnog premjestiti u horizontalni položaj,dvodijelno, pola na bokovima, pola na poklopcu tovarnog sanduka.Uz sve kineske dizajnerske „egzibicije“ ovaj model sa volvo mehanikom, obećava svojim potencijalom.

HondaMan

Farmazon!
Ko je gledao Aleksu zna.