1. Home
  2. Vesti
  3. Nepoštene softver efendije iz Kine navodno pokušale da od Volkswagena kradu tehnološke tajne
Nepoštene softver efendije iz Kine navodno pokušale da od Volkswagena kradu tehnološke tajne
9

Nepoštene softver efendije iz Kine navodno pokušale da od Volkswagena kradu tehnološke tajne

1.11K
9
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen je u prošlosti poduže bio na meti kradljivaca podataka u Kini Naime, kako su preneli nemački mediji Spiegel i ZDF, VW je bio žrtva jednog do sada nepoznatog „talasa napada širokih razmera“, a koji je izveden s ciljem da se obezbedi pristup znanjima iz oblasti tehnologije, u to doba najvećeg svetskog proizvođača automobila.

Prema navodima iz pomenutih izveštaju, sajber napadi su se dogodili pre nekoliko godina i počeli su još 2010. godine. Potom su u godinama koje su usledile, hakeri više puta uspevali da dobiju široka prava pristupa internim podacima Volkswagena. Interna analiza koju je sprovela grupacija iz Nemčke sadrži zaključke koji govore o tome da je verovatno da su sve napade izvršili isti počinioci. Dalje, došlo se i do zaključka da su napadači bili posebno zainteresovani za „razvoj benzinskih motora“, a onda i za tehnologije izrade „alternativnih pogonskih sklopova, poput električnih i vodoničnih“. Premet zanimanja lopova su bila i znanja iz oblasti „razvoja menjačke kutije“.

„Bili su zainteresovani za softver za kontrolu rada jedinice za transmisije, za tehničke priručnike o tome kako da programiraju menjač sa direktnom izmenom stepena prenosa, na primer“, citirao je eksperta upoznatog sa slučajem nemački Spiegel.

Iako nema čvrstih dokaza o kineskom potpisu u ovim zlodelima, ima dosta indicija. IP adrese hakera su dovele do Pekinga i kineske vojske, rekao je insajder. Zaposleni u nemačkim bezbednosnim organima takođe veruju da je verovatan napad kineskih državnih hakera, preneli su Spiegel i ZDF. U izveštajima tih uglednih medija se navodi da su nadležni u kineskoj ambasadi u Berlinu burno negodovali i naglasili da vlasti Kine snažno osuđuju bilo kakvu vrstu sajber agresije, a posebno industrijske špijunaže.

S druge strane, Volkswagen je saopštio da je digitalna bezbednost sistema, procesa i proizvoda kompanije bila od najveće važnosti i tada kao i sada. „Neprestano radimo na tome da naš IT pejzaž, proizvodi i digitalni ekosistemi budu bezbedni i operativni“, rekao je portparol germanskog privrednog diva. Prema njegovim rečima, to uključuje nove tehnološke opcije i stalnu razmenu informacija i znanja sa partnerima, udruženjima i vlastima.

AutoRepublika

(1114)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Zašto se mučiti sa razvojem tehnologije ako je možeš nekažnjeno ukrasti?

BB

Isto tako otmeš teritoriju jednoj zemlji i koristiš njene resurse, to je još poštenije

MRN

Šta je starije, koka ili jaje … i čija je kradja legitimna, a čija nije. Istorija cele naše civilizacije je samo istorija ratova i otimanja.
Ne opravdavam bilo koju kradju. Mada mogu da pokušam da razumem njene pobude. Uostalom, da li je legitimno kada djaci varaju na kontrolnom, studenti na ispitu, jer je mnogo lakše „ukrasti“ i na brzinu prevariti, nego li dobro zagrejati stolicu i tako na kraju doći do istog željenog cilja ?

Laki

Stara poslovica kaže“Velikom lopovu skida se kapa a malom glava“.Dao si jak komentar junače!

Darko

Industrijska špijunaža nije nikakva novost. Kinezi su odavno poznati po tome.
Međutim ovo se sada potencira iz političkih razloga, posle blago rečeno katastrofalne posete „Šulca“ Kini.
Počinje kampanja za uvođenje sankcija i trgovački rat sa Kinom.

Matija

Jadni Nemci! Njih spijuniraju i saveznici – Englezi i Amerikanci – i „neprijatelji“ – Rusi i Kinezi! 🙂

Ne moze se negirati mogucnost da su Kinezi pokusavali da udju u sistem VWa ali je objavljivanje ove informacije sasvim realno deo propagande protiv kineskih proizvodjaca!

Sada VW kupuje platforme kod Kineza – da li to znaci da kupuju ono sto su im Kinezi ukrali? 🙂
Internacionalna farsa na koju moze da nasedne samo tupavi Svaba!

Bungi

Pa šta je „pošteni i miroljubivi“ zapad radio zadnjih 5 vijekova nego pljačkao pola zemalja planete Zemlje, između ostalih i tu istu Kinu.? Sad se odjednom lopov buni da ga pljačkaju🤔

MikeC

Dobra je bila Kina dok su odnosili fabrike da I’m jeftino rade bilo dobro ! Sada I’m smeta spiunaza!😂