1. Home
  2. Vesti
  3. Subaru Forester XT Edition slavi 50 godina svog čuvenog pogona na sva četiri točka
Subaru Forester XT Edition slavi 50 godina svog čuvenog pogona na sva četiri točka
4

Subaru Forester XT Edition slavi 50 godina svog čuvenog pogona na sva četiri točka

186
4
Podelite sa prijateljima:

Aktuelni Subaru Forester je u prodaji u Evropi od početka ove godine. Ovaj model je od ključnog značaja u strategiji japanskog brenda na Starom kontinentu koji je se od lansiranja prodao u više od 350.000 primeraka.

Subaru slavi 50 godina od stvaranja čuvenog „Simetričnog pogona na sva četiri točka“ (Symetrical All-Wheel Drive) koji je debitovao 1972. godine.

To je jedan od najpoznatijih sistema pogona na sva četiri točka na tržištu, a na Foresteru, koji se posebno izdvaja po dve ključne komponente: ravno-cilindrični bokser motor sa niskim težištem i njegov diferencijal Torsen, sa kojim trajno održava snagu na sva četiri točka, što sprečava proklizavanje na bilo kom od točkova.

Ovo je velika razlika u odnosu na druge konkurentske sisteme i zašto nudi tako dobar rezultat, zbog čega se u Japanu obeležava posebnim izdanjem Subaru Forester XT Edition. Na osnovu završnog nivoa Sport, ovaj Subaru Forester je predstavljen sa specifičnim izgledom, sa karoserijom koja je dostupna u četiri boje, belom sa bisernim efektom Crystal White, crnoj, sivoj metalik i specijalnoj plavoj boji Geyser Blue.

Sve to dolazi sa zajedničkim kontrastnim detaljima: točkovi od lake legure, krovne šipke, ofarbana rešetka hladnjaka, okviri svetala za maglu, kućišta spoljašnjih retrovizora, okvir staklene površine i zadnjeg stakla ili zadnjeg stakla umetak branika kao difuzor ofarban u crno.

Značka imena modela je zatamnjena. Ista boja ispunjava kožnu unutrašnjost, sa kontrastnim srebrnim šavovima, dok su ručke na vratima ili otvori za ventilaciju obrađeni satenskim metalom.

Sa sigurnosnom opremom „Eye-Sight“, Subaru Forester XT Edition se nudi sa 1,8-litarskim četvorocilindričnim bokser motorom sa turbopunjačem, sa maksimalnom snagom od 177 konjskih snaga u kombinaciji sa automatskim menjačem CVT. I naravno, dolazi sa Subaruovim sistemom pogona na sva četiri točka.

Cena u Japanu mu je 23.800 evra, što je veoma interesantno, jer je na našem tržištu cena duplo veća. Za ovu verziju se ne očekuje da pređe japanske granice.

AutoRepublika

(186)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Neko iz mase

Piše se o subaru Symmetrical AWD kao da je svemirska tehnologija. Simetrija se ogleda u istoj dužini poluosovina.

s mile

ima li još neki proizvođač iste dužine poluosovina ?

'79 DeVille

Nebitno, da to zaista donosi prednost bilo bi u siroj upotrebi.

moron

Prvi put čujem za ovaj 1,8T. A očito je i nebitan za nas Evropljane, jer, kako piše u tekstu, taj neće van Japana.
Nadam se da će Subaru da malo poboljša ponudu motora za Evropu, jer, osim 2,0 MHEV, koji im je samo jedva prosečan, ostatak im je nekako očajan ( atmosferski 1,6 i 2,5 )-