1. Home
  2. Vesti
  3. Chevrolet Corvette Z06 košta koliko i Lamborghini Huracan Evo i Porsche 911 GT3
Chevrolet Corvette Z06 košta koliko i Lamborghini Huracan Evo i Porsche 911 GT3
3

Chevrolet Corvette Z06 košta koliko i Lamborghini Huracan Evo i Porsche 911 GT3

1.59K
3
Podelite sa prijateljima:

Chevrolet Corvette je od svog zvaničnog nastanka koji je zabeležen 1953. godine napravio onaj imidž i reputaciju da pruža jednake ili bolje performanse od egzotične konkurencije iz Nemačke i Italije, a da pritom košta daleko manje novca. I zasta je takav slučaj i bio, posebno tokom poslednjih nekoliko decenija, kada je američki proizvođač vozila predstavio neke od najmoćnijih izdanja Corvette u istoriji.

Osma generacija je stigla u izložbeno-prodajne salone pre dve godine i sam Chevrolet nije krio da je njen razvoj bio izuzetno skupocen. Po prvi put u svojoj istoriji dugačkoj približno osam decenija, ovaj sportista pruža centralno postavljen motor, pa je samim tim bilo potrebno napraviti novitet iz početka bez da išta značajno deli sa prethodnikom. Chevrolet je uspeo u tome, ali na kraju dana, ulazak u svet Corvette je skuplji nego ikada pre. Bazni model je i dalje koliko-toliko pristupačan sa cenom od 64.200 američkih dolara, ali ukoliko želite izdanje nazvano Z06, biće potrebno da baš odrešite kesu, to jest novčanik.


Corvette Z06 pokreće 5,5-litarski benzinac sa osam cilindara koji razvija 670 konjskih snaga i maksimalnih 624 Nm obrtnog momenta, a trenutno čuva svetski rekord kao najefikasniji atmosferski motor ikada proizveden. Fabričke informacije kažu da ubrzanje od nule do 100 km/h traje svega 2,6 sekundi uz maksimalnu brzinu od 333 km/h.

Performanse u stilu egzotičnih superautomobila, ali i početna cena od 106.935 američkih dolara je za preko 20 hiljada „zelembaća“ viša nego što je slučaj bio kod prethodnika. Nakon toga sledi paket nazvan 2LZ za koji je potrebno izdvojiti 115.595 najmanjih zelenih novčanica. On dodaje bežični punjač vašeg mobilnog telefona, grejače i klimu u sedištima, grejače u volanu, audio sistem Bose sa četrnaest zvučnika, navigaciju i još mnogo toga.

Za one kojima su performanse na umu, tu je paket opreme pod pomalo konfuznim imenom Z07. Sa njim stiže modifikovano ogibljenje, keramičke kočnice koje je razvio čuveni Brembo, pneumatici Michelin Pilot Cup 2R ZP i aerodinamični dodaci.

Ugljenične felne su čak 11.995 „zelembaća“, a ako kupac izabere baš svaku opciju, Corvette Z06 košta približno 160 hiljada dolara. Doduše ta brojka važi za kabriolet dok je kupe za sedam hiljada najmanjih zelenih novčanica pristupačniji.

U celu priču je potrebno uključiti i ono da će proizvodnja biti limitirana, znači da će se kupci otimati za svaki primerak, a izložbeno-prodajni saloni će „nabiti“ cene daleko preko onih koje je fabrika preporučila. U prevodu na neki jednostavniji jezik, može se desiti da Corvette Z06 košta i do 250 hiljada dolara.

Ali čak i sa svojom fabričkom cenom opet ulazi u teritoriju velikana kao što su Audi R8, Lamborghini Huracan Evo, Ferrari F8 Tributo, McLaren 720S, Porsche 911 GT3 i mnogih drugih. Možda i dalje pruža mnogo za svoju cenu, ali Corvette definitivno više nije „pristupačan superautomobil“ kao što je to nekada bio.

AutoRepublika

(1591)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Vrhunske performanse za vrhunski novac – s punim pravom! Najniza ponuda od 64.200 dolara je prava bagatela za ovakav auto, tako nesto ne moze da se nadje u cenovniku elitnih proizvodjaca! Kompliment americkim proizvodjacima za ovakavu relaciju kvalitet-cena!

TheStig

Ovo je vrhunska ponuda. Corvetta vise nije automobil u koji je bomba od motora, ali sklopljena od strane Bada i Boba u Kentakiju. Radi se o automobilu sa trkackom tehnologijom koji ima elemente tehnologije iz Ferrarija. I izgleda fenomenalno. Cak i liči malo na Ferrarija.

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
Mustang

obzirom da će ponuda biti ograničena na verovatno par hiljada jedinica, po meni cena od 250 000 $ je opravdana
jer kada može porsche derati kupce, može onda i GM