1. Home
  2. Prezentacije
  3. Hyundai predstavio koncepte RN22e i N Vision 74
Hyundai predstavio koncepte RN22e i N Vision 74
2

Hyundai predstavio koncepte RN22e i N Vision 74

525
2
Podelite sa prijateljima:

Korejski proizvođač automobila Hyundai je krajem prošle radne nedelje predstavio dva konceptna automobila, pa iako se očekivao potpuniji događaj zahvaljujući najavama o lansiranju verzije N modela Ioniq 5, razočarenja nije bilo, pogotovu ne posle najave konstruktora da i ova modifikacija stiže za 2023. godinu. Pride, može se reći i da su konceptni automobili N Vision 74 i RN22e oduševili.

U pitanju su dva veoma različita pokazna eksperimenta Hyundaija koje spaja to što su pokretani strujom i stvoreni u želji da se poigra u svetu budućnosti modela visokih performansi.

Veličanstveni retro pulen je nazvan N Vision 74, i njegov stil je u velikoj meri pozajmljen od drugog Hiundaijevog konceptnog automobila, pri čemu se misli na Pony iz sedamdesetih godina prošlog veka. S druge strane, imamo i RN22e koji nosi karoseriju Ioniqa 6, ali Hyundai insistira da se ovde ne upotrebljava ime Ioniq 6 N. Međutim, proizvođač automobila kaže da bi mogao da predstavi budući model EV N.

Hyundai N Vision 74

Opisujući prototip N Vision 74 s tehničke strane, mi možemo da ustanovimo da se radi o hibridnom vozilu, ali neuobičajene konstrukcije. Naime, pod haubom nećete pronaći benzinski motor s unutrašnjim sagorevanjem, ali je zato s baterijom ukombinovan elektrohemijski generator, odnosno oslanja se na upotrebu vodoničnih gorivnih ćelija, i to najprogresivnijih u istoriji ovog azijskog proizvođača. Kao takav, N Vision 74 je svojevrsni omaž konceptu Pony iz 1974. godine, ali je takođe to isot u smislu pogona koncepta iz 2015. godine koji će se naći „pod haubom“ modela N 2025 Vision Gran Turismo.

Konstruktor iz dalekog dela Azije navodi da je ovakvom kombinacijom pogonskog dueta omogućio da se dobije bolja efikasnost sistema hlađanja, uz kraća zausstavljanja usled potrebe za dopunom goriva, pod pretpostavkom da možete pronaći vodoničnu pumpu za gorivo.

Što se tiče samih performansi, može se reći da koncept N Vision 74 koristi dva motora na zadnjoj osovini koji generišu 671 konjsku snagu odnosno 500 kilovata, i to uz impresivnih 900 njutn metara obrtnog momenta. Ovakva postvka dodatno omogućava i prezicniju raspodelu obrntog momenta uz unapređeno ponašanje prilikom divljanja po krivinama. Kada su puni i cilindri vodonikom i baterije gotovom strujom, onda koncept može da prevali više od 600 kilometara, navodi Hyundai.

Hyundai RN22e

Hyundai je prilično stidljiv kada je u pitanju mogućnost promocije Ioniqa 6 N, rekavši da je RN22e „prizor dolazećeg modela EV N“. Standardni model je tek nedavno otkriven, ali njegov zaobljen oblik svakako čini odličnu osnovu za nešto više sportske forme novih izdanaka. Korejski RN22e donet u obliku koncepta slučajno isporučuje istih 577 konjskih snaga (430 kW) kao što to može i Kia EV6 GT. Kao takav, ovde naglasak nije na izvlačenju što više snage, već na njenom pozicioniranju na način koji omogućava stvoranje čudovišta koje „jede krivine za doručak“.

U tom cilju, Hiundai tvrdi da je RN22e prvi pravi testni četvorotočkaš visokih performansi koji će otkriti svu podesnost ili sve mane korporacijske platforme E-GMP. Konceptni automobil će inženjerima poslužiti da istraže vektorisanje obrtnog momenta i raspodelu snage, dok će istovremeno tražiti načine za smanjenje težine četvorotočkaša.

Teško da se može zamisliti neki brzi krug na trkačkoj stazi bez unapređenih kočnica, zbog čega RN22e donosi čeljusti sa četiri klipa. Aerodinamička svojstva Ioniqa 6 su takođe bila pod lupom stručnjaka koji su želeli da obezbede vrhunske performanse, i ovde su ove karakteristike poboljšane jedinstvenim maskama i drugim komponentama inspirisanim auto-moto sportovima, poput onog velikog krila, spojlera na zadnjem kraju. U unutrašnjosti, inženjeri koji čine razvojni tim takođe eksperimentišu sa različitim veštačkim zvucima, kako bi podstakli što emotivniju vezu između vozača i onog čime upravlja.

„Oba modela, RN22e i N Vision 74 igraju važnu ulogu u oblasti strateškog razvoja cele palete proizvoda, posebno one elektrifikovane i to s visokim performansama,“ kazao je Tomas Šemera, izvršni potrpedsednik kompanije Hyundai čija su zaduženja u oblasti zadovoljenja kupčevih afiniteteta. „Lansiranje testnih vozila predstavlja deo stalnog razvoja tehnologija koje se mogu okarakterisati najviše napredenim. Ovaj jedinstveni pristup nas čini spremnim za izazove koje budućnost nosi i gura nas da iskusimo sopstvena ograničenja.“

Za kraj da navedemo da nema naznaka da bi navedeni koncepti mogli biti ubačeni u proizvodne pogone, barem što se tiče masovne proizvodnje. Ali, zato deluje da će Ioniq 6 skoro sasvim izvesno biti ponuđen širem auditorijumu.

AutoRepublika

(525)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Model RN22e lici, na zalost, na karikaturu. Pogled od pozadi iz nekih uglova otkriva slicnost sa Porseom. Za ovaj auto ne vidim nikakvu perspektivu na trzistu! Model N Vision 74 je, na protiv, pravo osvezenje sa svojim pravim, dinamicnim linijama! I ako se njegov dizajn zasniva na vrlo staroj dizajn studiji iz 1974 godine za njega bi sve drugo moglo da se kaze samo ne da je retro! Uglasta prosirenja blatobrana oko tockova podsecaju na Lanciu Delta Integrale Evo 2u ali su sasvim originalno dizajnirani, o nekoj kopiji nema ni govora. Bilo bi lepo da ovakav kakav je udje u… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
Matija

Nekoliko reci o pogonu ovih vozila: Prototip RN22e je izradjen na bazi serijskog modela Hyundai Ionik 6 – pogon je baterijski. Prototip N Vision 74 ima pogon pomocu gorivne celije i sluzi kao eksperimantalno vozilo. Pitanje: da li se gorivna celija kao izvor energije uopste isplati jer ima sve probleme baterijskih e-vozila (tezina, kapacitet, vreme punjenja, cena i sve tezi problem sirovina) plus sve probleme vodonika (proizvodnja i distribucija) ? Gorivni motor na vodonik zasniva se na poznatoj tehnologiji gvozdja i aluminijuma kojih jos uvek ima u prirodi u velikim kolicinama i koji mogu neograniceno da se recikliraju. Ekzoticni materijali… Pročitaj više »