1. Home
  2. Prezentacije
  3. Novi električni admiralski brod Mercedesa – svi detalji novog modela EQS (GALERIJA)
Novi električni admiralski brod Mercedesa – svi detalji novog modela EQS (GALERIJA)
2

Novi električni admiralski brod Mercedesa – svi detalji novog modela EQS (GALERIJA)

628
2
Podelite sa prijateljima:

Igra s prikazivanjem tizera je završena i Mercedes je konačno predstavio pandan S klasi iz EQ serije električnih modela.

Mercedes-Benz EQS (karoserijski kod W297) prvi je model proizveden na novoj modularnoj platformi MEA (Modular Electric Architecture), stvorenoj posebno za električna vozila. Nema toliko zajedničkog sa postojećim platformama, kućište pogonske baterije uključeno je u strukturu karoserije, na njega su pričvršćeni prednji i zadnji podokviri. Posle toga, ova platforma činiće osnovu mnogih električnih vozila  Mercedesa iz različitih klasa. Kao i obično, kompanija je odlučila da započne niz od najekskluzivnijeg modela.

Da bi sprečili da se EQS doživljava kao S klasa na baterije, dizajneri i inženjeri su koristili drugačiji izgled. Električni Mercedes EQS nije limuzina, već liftback sa pet vrata i velikim poklopcem prtljažnika. Zapremina odeljka je od 610 do 1.770 litara. Međuosovinsko rastojanje je maksimalno rastegnuto, prepusti su kratki, a kabina „gurnuta“ napred. Postoji samo jedna opcija što se tiče dužine (5216 mm), koja se nalazi između kratke (5179 mm) i duge (5289 mm) varijante S klase. U širini (1926 mm) i visini (1512 mm), električni automobil gotovo kopira S klasu.

Ono čime se novi EQS ističe je najniži koeficijent otpora vazduha među serijskim automobilima – samo 0,2 cd dok S-klasa ima 0,22. Električni automobil ima pojednostavljenu klinastu siluetu, gladak pod, udubljene ručke na vratima, aerodinamički optimizovane točkove (prečnika od 19 do 22 inča) i mnoštvo sitnih podešavanja. I pored toga, tako nizak aerodinamični otpor pomaže u smanjenju buke vetra u kabini, jer je ovo posebno važno za inicijalno tihi električni automobil.

Mercedes EQS ima vrata bez okvira, a uz doplatu mogu biti opremljeni električnim pogonom, koji se aktivira kako iz putničkog prostora, tako i daljinski sa daljinskog upravljača. Opcionalni farovi Digital Light mogu „obojiti“ upute za vozača u obliku strelica i simbola na putu. Svaki far ima tri moćne diode i matricu od 1,3 miliona mikro ogledala, koja kontrolišu elektroniku da bi stvorila „sliku“: ukupno 2,6 miliona piksela.

Glavna dekoracija enterijera je prednji panel MBUX Hyperscreen, koja predstavlja čvrstu staklenu površinu po celoj širini kabine (141 cm), kombinuje tri ekrana i deflektore ventilacije, ali nema fizičke tastere i prekidače. Takođe u ovaj  Hyperscreen su ugrađeni konturni elementi osvetljenja kabine. Staklo površine 2432 cm2 ima zavoje, čiji se oblik postavlja tokom procesa proizvodnje na temperaturi od 650 stepeni kako bi se izbegla izobličenja.

Ispred vozača se nalazi 12,3-inčni kontrolni ekran, u sredini 17,7-inčni ekran osetljiv na dodir, a još 12,3-inčni ekran osetljiv na dodir nalazi se ispred suvozača i sadrži odgovarajuću funkcionalnost. Ako suvozačko sedište nije zauzeto, na ovom ekranu će se prikazati početni ekran. Srednji i putnički ekrani napravljeni su tehnologijom organskih svetlećih dioda (OLED) i povećavaju kontrast. Ispod stakla „hyperscreen-a“ ugrađeno je 12 pokretača koji pružaju povratne informacije (klikovi ili vibracije nakon pritiska), a njegov intenzitet zavisi od sile pritiska na ekran. Osam procesora i 24 GB RAM-a odgovorni su za rad čitavog sistema.

Interfejs medijskog sistema obezbeđuje takozvani nulti sloj: na vrhu ekrana se uvek prikupljaju svi glavni odeljci menija kako bi se omogućio brz pristup. Nekoliko interventnih tastera grupisano je na dodirnoj tabli oko dugmeta za pokretanje automobila: ovaj blok se nalazi u središnjem tunelu. Ispred vozača je i projekciono platno. Programeri takođe obećavaju „veštačku inteligenciju“, odnosno program za samoučenje: multimedija će moći da nudi određene funkcije kojima se vozač ili putnik povremeno okreće.

Međutim, MBUX Hyperscreen nije jeftina opcija. A osnovna unutrašnjost električnog automobila Mercedes-Benz EQS izgleda gotovo isto kao ona S-klase: ispred vozača je instaliran zaseban ekran sa instrumentima (12,3 inča), a tablet vertikalnog medijskog sistema dijagonale od 12,8 inča je instalirano u centru. U ovom slučaju, dugme za start automobila i svi interventni tasteri nalaze se na prednjoj ploči.

U pogledu opreme, EQS neće biti inferioran u odnosu na S klasu: grejanje i ventilacija svih sedišta, razni programi masaže, panoramski krov (sa dva dela), Burmester audio sistem snage 710 vati (15 zvučnika ), kao i medijski sistem za putnike pozadi (dva ekrana od 11,6 inča i uklonjivi tablet u naslonu za ruke). Postoji Drive Pilot sistem, odnosno autopilot drugog nivoa, a automobil se u određenim uslovima može i potpuno samostalno parkirati. Konačno, u meniju možete da aktivirate dve posebne unapred zadate postavke vožnje sa vrlo ograničenim mogućnostima – za vozače početnike i servis.

Električno vozilo standardno ima vazdušno oslanjanje i potpuno upravljivu šasiju. Kao i S-klasa, zadnji točkovi mogu da se okrenu do 4,5 stepeni. Uz naknadu, ugao zamaha se može povećati na impresivnih 10 stepeni, a ova opcija se može naručiti ne samo prilikom kupovine automobila, već i tokomkasnijeg korišćenja. Mercedes EQS vam omogućava da „kupujete“ nove funkcije na mreži i aktivirate ih putem ugrađenog sistema medija (sa besplatnim probnim periodom). Povećanjem ugla upravljanja zadnjim točkovima smanjiće se krug okretanja za jedan metar – sa 11,9 na 10,9 metara.

Početna ponuda sastoji se od samo dve modifikacije, koje bi, međutim, trebale postati najtraženije. Mercedes-Benz EQS 450+ ima jedan elektromotor na zadnjoj osovini koji proizvodi 333 ks i 568 Nm. Kapacitet trakcione baterije je 107,8 kWh, dok Tesla ima najviše 100 kWh, a Porsche i Audi ne nude više od 93,4 kWh. Iako američko-kineska limuzina Lucid Air obećava 113 kWh, navodi se da „četiristo pedesetica“ teška 2480 kg može preći do 770 km s jednim „rezervoarom“, dok kombinovani WLTP ciklus kaže da je realno oko 530 km.

Alternativa je pogon na sve točkove Mercedes-Benz EQS 580 4Matic sa dva elektromotora i maksimalnom snagom od 523 ks i 855 Nm. Takav liftbek ima sličnu bateriju, ima 2.585 kg „žive“ vage, a domet krstarenja mu je skoro 500 km u kombinovanom WLTP ciklusu. U obe modifikacije ograničenje brzine je postavljeno na 210 km/h, a vreme ubrzanja do „stotke“ je 6,2, odnosno 4,3 s. U planu su i jednostavnija verzija sa baterijom od 90 kilovat sati i ekstremna verzija AMG-a snage 761 ks.

Međutim, Mercedesov električni sistem nije najnapredniji. Ako Porsche Taycan i Audi e-tron GT imaju vučnu mrežu od 800 volti, onda je ovde ona od 400 volti (poput Tesline). A maksimalna snaga punjenja je 200 kW (za jednosmerni uređaj) naspram 250-270 kW za glavne konkurente. Sa takvog terminala možete napuniti dovoljno struje za vožnju od 300 km za 15 minuta. Naravno, obezbeđeno je i rekuperativno punjenje: njegova efikasnost se može promeniti lopaticama ispod volana, maksimalno – 290 kW za dvomotornu verziju. A modeli za japansko tržište imaju mogućnost povezivanja spoljnih potrošača električne energije sa automobilom.

Proizvodnja električnih vozila Mercedes-Benz EQS organizovana je u istoj fabrici u Zindelfingenu, gde se proizvodi nova S-klasa. Evropski i američki dileri će ove automobile imati u ponudi do jeseni.

Zanimljivost za kraj. Naime, EQS će takođe ući na rusko tržište, ali samo u opciji sa pogonom na sve točkove EQS 580 4Matic, i biće prvi električni Mercedes u Rusiji. Početak prodaje na toj teritoriji je za razliku od Evrope i Amerike zakazan za kraj godine.

AutoRepublika

(628)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Eki na aparatima 🙂

Milan

Odvratno…