1. Home
  2. Prezentacije
  3. Prvi japanski luksuzni automobil stigao u novom izdanju
Prvi japanski luksuzni automobil stigao u novom izdanju
0

Prvi japanski luksuzni automobil stigao u novom izdanju

1.76K
0
Podelite sa prijateljima:

Postoji ono verovanje da japanska automobilska industrija nije imala proizvođače premijum vozila sve do 1986. godine kada je Honda osnovala brend pod imenom Acura, namenjen plasmanu vozila za američkom tržištu. Nekada je postojao čuveni Prince koji će vremenom postane deo Nissana, ali čak i pre njega na ulicama države izlazećeg Sunca smo mogli da vidimo Toyotu Crown.

Crown je debitovao 1955. godine i možda nije imao onaj luksuz kao Cadillac ili Mercedes, za japanske pojmove u posleratnom svetu se smatrao zaista specijalnim četvorotočkašem.

Od tada smo videli čak petnaest generacija i Crown se još uvek nudi na domaćem tržištu i pored toga što je u međuvremenu dobio konkurenciju unutar same firme, onog trenutka kada je debitovao Lexus. Tokom cele svoje karijere, Crown se uglavnom nudio kao limuzina, mada su postojali i karavan i kupe. Ali naravno ovo je 21. vek kada ulicama dominiraju krosoveri i terenci.

I Toyota je donela odluku da njen model mora da prati nepisana pravila ili da rizikuje da u potpunosti nestane sa tržišta. Zapravo, Crown će sada biti cela porodica vozila umesto samo jednog modela, ali su automobilski mediji najviše pisali o krosoveru pošto će on biti taj koji će biti dostupan širom sveta. Da, posle 67 godina i oni kupci izvan Azije će moći da postanu vlasnici ovog specijalnog četvorotočkaša.

I šta je onda specijalno kod novog Crowna? Pa zapravo ništa što već nismo videli u automobilskoj industriji. Uzmi limuzinu, malo povećaj visinu, nazovi ga krosoverom i eto recepta za uspeh. To znama i sama Toyota pa ga nazivamo „luksuzna limuzina sa većom visinom“ u onom stilu kao nekadašnji Subaru Legacy SUS i Volvo S60 Cross Country.

Šta bio da bio, Crown će popuniti prazninu između standardnih Toyota i premijum Lexusa. U Sjedinjenim Američkim Državama je naslednik nekadašnjeg modela Avalon dok u ostatku sveta ulazi u novu kategoriju.
Danas su u centru pažnje i hibridi i Crown pruža baš takvu mehaniku. Dva bazna paketa oprema pod imenima XLE i Limited stižu sa 2,5-litarskim benzincem u kombinaciji sa tri električna agregata.

Toyota je ranije imala iskustva s dva električna motora, ali ovo je prvi put da vidimo i treći čija je svrha da pokreće zadnje točkove, čime je dobijen zbirni pogon na sva četiri točka. Japanski proizvođač vozila nam obećava 236 konjskih snaga i kombinovanu potrošnju od 6,2 litre na pređenih sto kilometara.

Za one koji su spremni da odreše novčanik za paket opreme Platinum, Crown stiže sa 2,4-litarskim turbobenzincem takođe u hibridnom izdanju. Razvija 340 „grla“ i njegov savremeni pogon na sva četiri točka je u stanju da prebaci do 70% snage na prednju osnovinu, odnosno 80% na zadnju osovinu. Ali nije ni približno ekonomičan pošto u proseku troši dve litre benzina više u poređenju sa baznim modelom. Platinum će takođe pružati opremu sličnu onoj koju smo navikli da vidimo na Lexusu. Odlikuju ga 21-inčne felne dok XLE i Limited pružaju 19-inčne.

Toyotina logika sa enterijerom je „manje je više“, pa je tako stil veoma jednostavan i bez mnogo dugmića. Možemo da vidimo 12,3-inčni monitor, sedišta sa grejačima koja se pomeraju na osam različitih načina i povezivanjem na mobilni telefon preko interfejsa Apple CarPlay i Android Auto. Limited i Platinum dodaju kožna sedišta, grejače na zadnjim sedištima, jedanaest zvučnika i još mnogo toga.

Pored već opisanog krosovera, ponuda Crowna će se zasnivati i na kravanu, limuzini i još jednom manjem krosoveru. Japanski proizvođač vozila ih je predstavio samo na fotografijama, ali nije ulazio u mehaničke detalje. Međutim, možemo pretpostaviti da će ponuda biti identična onoj sa krosovera i da će uglavnom zavisiti od tržišta do tržišta.

Kada ponuda bude kompletirana sa sve četiri konfiguracije, Crown će se prodavati u četrdeset država širom sveta i sa proizvodnih traka će godišnje silaziti oko dve stotine hiljada vozila.


Dok svetu sigurno ne treba još jedan krosover, posebno onaj sa povećom cenom (američki mediji smatraju da će biti potrebno izdvojiti oko 45 hiljada dolara za bazni model s oznakom XLE), Toyoti treba takođe odati priznanje što nije eliminisala tradicionalnu limuzinu.

A na kraju dana, ako moramo da vidimo još jedan krosover koji bi proizvođaču omogućio da servisira dospele obaveze za račune koji nastanu u razvoju i proizvodnji limuzina i karavana, to je ipak cena koju smo primorani da platimo.

AutoRepublika

(1757)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments