1. Home
  2. Vesti
  3. Pininfarina Battista kreće u proizvodnju
Pininfarina Battista kreće u proizvodnju
0

Pininfarina Battista kreće u proizvodnju

150
0
Podelite sa prijateljima:

Najmoćniji italijanski automobil u istoriji konačno je u zvaničnom proizvodnom režimu. Pininfarina Battista, čiji električni motori proizvode 1.927 konjskih snaga i 2.340 Nm obrtnog momenta na sva četiri točka, ponosno deli korene sa Rimcem Neverom. Proizvođač u vlasništvu indijske Mahindre planira da traži cenu od gotovo 2 miliona evra.

„Poboljšali smo aspekte performansi i postigli doslednost u pogledu pouzdanosti i izdržljivosti“, rekao je direktor za proizvodnje i inženjeringa Paolo Delača za Car and Driver. „Tokom poslednjih 11 meseci takođe smo fino podešavali električni pogon, kalibraciju šasije, ESC i vektorisanje obrtnog momenta“, dodaje on. „Mogu vam reći da je prefinjeniji i mnogo brži nego kada je prvi put ustupljen na testiranje.“

Ovo poslednje je zastrašujuća tvrdnja. Na papiru, Pininfarina izveštava o ubrzanju od nule do 100 km/h za 1,8 sekundi i elektronski ograničenoj maksimalnoj brzini od 350 km/h. Uzgred, Battista čak deluje brže nego što brojke govore. Delača kaže da je automobil sada brži na trkačkoj stazi zbog poboljšanja na izlazu iz krivine i isporuke snage. Međutim, najverovatnije je da prosečni kupac Battiste možda neće biti voljan da vozi višemilionskog „elektičara“ na lokalnoj stazi.

Pininfarinin prvi automobil posle modela Azzurra iz sredine osamdesetih tvrdi da se razlikuju u odnosu na Neveru, uključujući prepoznatljiv zvuk i bukvalno zujanje, koje vibrira na frekvenciji od 54 herca. Upravo objavljeni detalji homologacije otkrivaju da je Battista ima domet prema EPA standardima na 483 km pri kombinovanoj vožnji, što prevazilazi Neverinu kombinovanu cifru od 462 km. Delača kaže da je brzo punjenje jednosmernom strujom (DC) takođe povećano sa 180 kW na 250 kW, a pet režima pogona se sada mogu individualno prilagoditi.

Battista odaje počast korenima svoje dizajnerske kuće unoseći malo italijanskog stila u u odnosu na model iz Hrvatske. To je prekretnica koja verovatno služi kao jaka privlačnost za kupce kao što su kolekcionar serijskih superautomobila i prvi kupac Lučano Kolosio, koji je rekao za Financial Times da je u jednom trenutku imao McLaren F1, Bugatti Veyron, dva Aston Martina One-77 i brojne modele Ferrarija. Navodi se da je Kolosio nekada imao strogu politiku samo za motore u u konfiguraciji V12, ali je od tada promenio svoje gledište o superautomobilima na električni pogon – pametno iskorišćena preferencija koja potkrepljuje argument za električna vozila na baterije ultra-visokih performansi.

Dizajner eksterijera Dejv Amantea, koji radi individualno sa svakim kupcem na specifikaciji njihovih Battisti, kaže da se eksterijer može konfigurisati u do 13,9 triliona kombinacija. Ukupno će biti proizvedeno samo 150 jedinica, što pomaže da se objasni zašto Amantea procenjuje 10 nedelja za izradu svake Battiste u svom objektu u Cambianu, Italija. Ručno oslikana specifikacija Anniversario produžava taj vremenski okvir na 18 nedelja.

Pininfarina je takođe objavila detalje o tri postprodajna paketa. Eccellenza nudi pet ili 10 godina održavanja za „obezbeđivanje optimalnih performansi i očuvanje njegove garancije i vrednosti“, po ceni od 72.000 evra ili 145.000 evra; Futura produžava garanciju na bateriju i pogon za dodatnih sedam godina (ukupno 10 godina) za 150.000 evra; a Eterna paket uključuje set rezervnih delova karoserije u nesrećnom slučaju kada su potrebni. Cena dodatne karoserije zavisi od specifikacija naručenog vozila.

Sve u svemu, lepa para…

AutoRepublika

(150)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments