1. Home
  2. Vesti
  3. Krosover s doživotnom garancijom ušao u prodaju!
Krosover s doživotnom garancijom ušao u prodaju!
3

Krosover s doživotnom garancijom ušao u prodaju!

6.35K
3
Podelite sa prijateljima:

Svedočimo situaciji u kojoj kupac jednog modela automobila dobija garanciju u kojoj nikada niko ranije nije mogao da uživa. Priča dolazi iz Narodne Republike Kine gde je novoosnovana marka Hengchi pre par dana predstavila svoj prvi krosover. U želji da se, valjda što pre izbori za poverenje u očima kupaca, konstruktor je ponudio neomeđene garantne uslove uz dve besplatne posete servisnom centru u kontekstu redovnog održavanja vozila. Takav automobil košta 180 hiljada kineskih juana, što je približni ekvivalent sumi od 26,5 hiljada evra.

Treba biti pošten i reći da se za sada čudesni novitet nudi jedino na domaćem terenu, ali ambicije rukovodstva kompanije nisu male, što se uostalom i da zaključiti na temelju ponuđenih garantnih uslova. Naime, uprava želi da ustoliči marku Hengchi kao vodećeg svetskog proizvođača automobila. To bi jedino moglo da znači da se ozbiljno razmišlja o ekspanziji na drugim tržištima sveta.

Da kažemo i koju reč o konkretnom modelu s rekordnom garancijom. Naime, u pitanju je električni krosover po imenu Hengchi 5 i on dolazi s pogonom na prednjoj osovini. Njegove dimenzije su: 4.725 x 1.925 x 1.676 mm, po dužini, širini i visini, dok je međuosovinski razmak na nivou od 2.780 milimetara. Električni motor raspolaže s 204 konjske snage, zahvaljujući čemu je moći da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 7,8 sekundi, što je više nego dobro za jedan SUV automobil, ma koliko se to nama činilo skromnih na temelju iskustava s ponudom evropskih brendova.

Mnogo je važnije to što litijum-gvožđe-fosfatna baterija nudi kapacitet od 72,8 kWh, za šta iz Hegchija, koji inače posluje u sastavu nedavno posrnule grupacije Evergrande, kažu da je dovoljno za oko 600 kilometara vožnje bez potrebe da se kapaciteti dopunjavaju iz eksternih izvora.

Vozača i ostale putnike će Hengchi 5 pokušati da usreći tako što računa na čari ogromne centralne konzole s ekranima osetljivim na dodir, multimedijalnim sistemom koji omogućava pristup globalnoj mreži, a tu je i mnoštvo elektronskih pomagala.

Ne rekosmo i ovo. Ono što Evropljani skupo naplaćuju kupcima, kod ovog Kineza je uključeno u osnovnu cenu vozila. Pišemo o tome da se uz vozilo dobija i aparatura za dopunu u kućnim uslovima, to jest kućni punjač, što ponudu dodatno čini primamljivom. Ne treba sumnjati da će nakon promotivnog perioda i ovaj proizvođač reterirati, ali dok traje lepo je čuti, makar mi ovde i nemali nikakve direktne koristi.

AutoRepublika

(6353)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Za te pare valja i bez garancije…

moron

Koliko dana traje ovaj promotivni period?

s mile

Svojevremeno je KIA ponudila 7 god garanciju, naravno uz održavanje u svojim servisima. Ja baš i ne vidim problem u doživotnoj garanciji. Servisiranje se naplaćuje, valjano. Tako da prvi vlasnik ima para za to, dok kupci polovnjaka odustaju, pa servisiraju u neovlašćenim servisima. Recimo da i jedan deo vlasnika odustane od te garancije zbog cene održavanja.
Naravno, vremenom se pojave i sitna slova u ugovorima, koja za neke stavke u održavanju prebacuju na kupca, potrošni delovi..