1. Home
  2. Vesti
  3. Nemački sud: Pravilo „desne strane“ ne važi na parking površinama
Nemački sud: Pravilo „desne strane“ ne važi na parking površinama
16

Nemački sud: Pravilo „desne strane“ ne važi na parking površinama

1.85K
16
Podelite sa prijateljima:

Zanimljiv sudski slučaj je dobio svoj epilog kroz nemački pravosudni sistem. Poenta celog postupka jeste to što saobraćajna pravila koja su u primeni najčešće važe i za parking mesta ispred tržnih centara i velikih maloprodajnih objekata, ali to u isto vreme ne podrazumeva univerzalno važenje ovih principa u svakom delu ulice.

Svima poznato i rasprostranjeno pravilo prvenstva prolaza za vozila koja dolaze se desne strane, iako u osnovi univerzalno, nije u primeni u svim saobraćajnim trakama na velikim parking površinama. Upravo ovo je odluka koju je potpisao Viši okružni sud u nemačkom gradu Frankfurtu na Majni, a koji je obnarodovan juče kao rezultanta sudskog spora proisteklog nakon saobraćajne nesreće na parkingu ispred prodavnice hardvera.

Tamo gde se „ulice“ koriste isključivo zarad potrebe traganja za parking mestom, vozači su obavezni da voze krajnje obazrivo i da kontinualno komuniciraju među sobom, i to na način koji je prilagođen konkretnoj situaciji (broj predmeta 17 U 21/22).

Prema navodima zapisanim u rešenju Višeg okružnog suda Nemačke, operater parking površine je odredio važenje propisa o saobraćaju. Sud je naglasio da se njihova pravila u osnovi primenjuju i na javno dostupna privatna parking mesta. Međutim, pravilo prednosti prolaska vozila koja dolaze s desne strane važi samo za one saobraćajne trake koje imaju „jasan i nepogrešiv karakter ulice” – odnosno, tiču se širih ulazno/izlaznih kolovoznih traka u i na parking.

Međutim, princip se ne primenjuje na sporedne, pobočne ulice parkinga koje služe samo za pristup parking mestima i kojima namena očigledno nije da omoguće tečan protok saobraćaja. U takvim situacijama, na snagu stupa „princip uzajamnog uvažavanja“ navedeno je u rešenju nadležnog suda koje nije moguće dalje osporiti.

Inače, dva vozača su se sudarila u konkretnom slučaju na raskrsnici dve ulice sporednog karaktera na parking površini. To je dovelo do međusobnog spora u pogledu naknade nastale štete. Jedna od strana je tvrdila da je trebalo da uživa u pravu prvenstva prolaza, ali su sudije Višeg okružnog suda stvari doživele na posve drugačiji, to jest na opisan način.

Sudeći po donetom sudskom rešenju, vozači će morati da podele troškove popravke vozila na ravne časti, jer upravo to i jeste suština presude: doprineli su da se udes dogodi potpuno ravnopravno!

AutoRepublika

(1852)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Eto i to da znam…

s mile

Na putu Merošina – Prokuplje se radi asfalna podloga. Već par meseci. Juče je bio dobar lančan sudar. Video sam Ford S max, kojem je dužina manja za 1m, neko je naglo zakočio na semafor, a ostali su se zakucali jedni u druge. Kamion je otpozadi udario S max.

S max je bukvalno ispresovan sa prednje i zadnje strane, po pola metra. Srećom niko nije povređen.

Iznogud Časni

Uuuu, gadno je to, razmak je jebena stvar, sreća da nema ozlijeđenih

Bungi

Pravilo „desne strane“ je i uvedeno da se kod ukrštanja dvije ili više saobraćajnica a kad to znakom nije regulisano, zna, ko ima prvenstvo prolaza.Na prakingu postoje mjesta za parkiranje i kolovozne trake kojima se do njih dolazi.Nepostojanje ovo pravila na parkingu znači da se dva vozača mogu do „Sudnjega dana“ ubjeđivati ko koga treba da propusti.

Iznogud Časni

Pravilo desne ruke vrijedi samo i isključivo za „najvjernijega“prijatelja, jelte…kahm..😜🤭 a onda na parkingu plava tableta….

Renault Terminator

U Srbiji važi pravilo ko ima veću vezu u sudstvu i policiji,taj onda ima prvenstvo prolaza.Izgleda da će to da stupi na snagu i u Njemačkoj🤣…

BB

A vidi kako se pravnik sad ne javlja… 😜

moron

Ne znam šta piše u tom soabraćajnom zakoniku Nemačke … U našem piše:

„Vozač je dužan da propusti vozilo koje dolazi sa njegove desne strane na raskrsnici na kojoj prvenstvo prolaza nije regulisano na drugi način, odnosno pri susretu sa drugim vozilom (pravilo „desne strane”).“

BB

A šta ako nije na raskrsnici već na parkingu?

'79 DeVille

Na vodi, gde nema raskrsnica i slicnih obelezja, primenjuje je pravilo desne strane. U severnoj americi na javnim povrsinama (privatnim ili drzavnim) se primenjuju regularna saobracajna pravila. Da bi ovo moglo da peva, prvo moraju da se znakom obeleze parking povrsine i da se jasno ogranici prostor gde ‘normalna’ pravila ne vaze, u oba smera – ulazak u la la land, i povratak u realni svet. Nemci su vec pokazali znacajnu dozu idiotizma u segmentu pravnih resenja u saobracaju, tako da ovako nesto nije bas sasvim neocekivano. Mozda je ovo od nedostatka prirodnog gasa, ko ce ga znati. S druge… Pročitaj više »

moron

Ja bih se na ovim prostorma držao pravila desne ruke i na tim parkinzima, ali, ne znam šta bi ti naš „časni sud“ tu rekao i da li čovek može tu šta da se „učipi“ za neko povoljnije razumevanje 😊 Ne znam, nije moj fah. Ja sam ti više za cement, crep, blok, ciglu, RUC i slične stvari.😊

Harnovski

Ovo pravilo nije novo u Nemackoj, a za njega sam saznao kada je supruga bila ucesnica malog udesa pre nekoliko godina. Naime, supruga je htela izadje sa velikog parkinga skrenuvsi levo ka glavnoj ulici, dok je neka zena dolazila sa desne strane i doslo je do blagog kontakta. Ta zena je bila jako uznemirena sto je iskrivljen blatobran njene nove skode, da joj je policija kad je dosla „naredila“ da se smiri. U policijskom zapisniku nije bilo dileme da su obe krive i da svako placa stetu na svom autu. Nasa osiguravajuca kuca je bila zadovoljna sto nije morala da… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Obično stoji znak na parkingu hier gilt StVo. Meni su 3x udarali auto na parkingu i moj kuki…žena se sama prijavila, šteta 900€, drugi put žena ostavila ceduljicu i zapisala broj telefona, da sam dao to na policiji, ode joj vozačka, na kraju se bunila što mi mora platiti poliranje branika od 80tsk eura, pa rekoh, gospodjo, ja gubim svoje vrijeme, odveo sam vas u lakirnicu, oni su odredili cijenu popravka, osiguranje će naplatiti najmanje 900€ ali vama skače osiguranje auta, dobijate kaznu od policije i ode vam vozačka. Ja vama radim uslugu jer vas ne želim krivično goniti, pristajem… Pročitaj više »

BB

Jes’ vidio, kad voziš Mečku kako se žene lijepe na auto? 😜

Laki

Ma sudija skonto da se na „Majni“ oduvijek „fingiraju“ udesi pa djeluje preventivno 50-50!Inače ovaj grad je dosta liberalniji u odnosu na ostatak Germanije.

Iznogud Časni

Ne čita mi se dalje od naslova, čim vidim Nijemci, znam koliko je sati. Ja sam njima rekao da im treba zakonom zabraniti da rade ista oko saobraćaja.