1. Home
  2. Vesti
  3. Mongoli počeše proizvodnju sopstvenog elektromobila pre Rusa
Mongoli počeše proizvodnju sopstvenog elektromobila pre Rusa
2

Mongoli počeše proizvodnju sopstvenog elektromobila pre Rusa

733
2
Podelite sa prijateljima:

Iako i jedni i drugi planiraju da kao nacionalne proizvode na četiri točka ispromovišu zapravo plod rada i muke kineskih stručnjaka, Mongoli su uspeli da pre Rusa pokrenu proizvodnju narodnog električnog vozila. Kako rekosmo, mongolski automobil je u celosti replika kineskog originala.

Prva mongolska automobilska kompanija, Bars Motors, je pokrenula sopstvenu proizvodnju početkom 2022. godine, ali je ipak već u julu, to jest ovih dana, uspela da započne i sa montažom električnih četvorotočkaša. Baterijski novitet je dobio ime MOZO Hero i kao takav reprezentuje licenciranu kopiju malo poznatog kineskog električnog vozila koje je opet stvoreno s željom da se reprizira ono što predstavlja japanski Suzuki Jimny. Zanimljivo, iako su Rusima puna usta oživljavanja automobilskih brendova iz doba sovjetske privrede, Mongolima je pošlo za rukom da pokrenu proizvodnju pre njih.

Mongolski MOZO Hero je donora pronašao u modelu Hengrun HRS1. Električni automobil koji staje između 7.320 i 11.725 evra (49.800 do 79,800 kineskih juana), je debitovao u Kini tokom prošlog leta. Kompaktni automobil izgleda kao manji SUV model Beijing BJ40 u čijem stilu nije teško prepoznati „inspiraciju“ japanskim Suzukijem Jimnijem. Novitet iz Mongolije se razlikuje od kineskog vozila, ali samo po bedževima koje nosi.

Baterijski model pokreće električni motor pričvršćen na zadnjoj osovini i on raspolaže sa svega 44 konjske snage. Zahvaljujući trakcionoj bateriji kapaciteta 28,2 kilovat-sati, automobil nudi autonomiju u dužini od 305 kilometara s jednim punjenjem „rezervoara“. Maksimalna brzina elektromobila iznosi 102 kilometra na sat.

Za razliku od pravog terenca, modela Beijing BJ40 koji je baš kao i Suzukijev Jimny sazdan poštovanjem principa karoserija na šasiji, mongolski baterijski četvorotočkaš teško da se uopšte i može nazveti SUV-om. Stručnjaci su počeli proizvodnju električnog automobila zarad imidža kompanije, pa su koristili malo poznati kineski model kao legalnu, licenciranu kopiju.

Trošak koji će pretrpeti onaj koji se opredeli da kupi nacionalni električni automobil Mongolije, moraće da izdvoji najmanje 79 miliona tugrika (što je prevedeno u evre, negde oko 21,5 hiljada evra prema trenutnim kursevima razmena inostranih valuta, kako nam obračuna Google).

Hajde kad smo već kod nacionalnih elektromobila da podsetimo da je početkom aprila stigla vest da je u Kanadi razvijen projekat prvog nacionalnog baterijskog automobila. Prototip krosovera bi trebalo da bude prezentovan na Sajmu potrošačke elektronike (CES) koji je na planu naredne godine.

AutoRepublika

(733)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Mongolski nomadi u elektroautomobilcicima krstare nepreglednom mongolsom stepom…. Romanticno zar ne? I zalazak Sunca u pozadini da dopuni atmosferu. 🙂 Neke stvari su nepopravljivo absurdne.

Iznogud Časni

Uh, koje manekenke.😇😱