1. Home
  2. Vesti
  3. Jeep ostaje veran džipovima čak i ako budu zabranjeni
Jeep ostaje veran džipovima čak i ako budu zabranjeni
2

Jeep ostaje veran džipovima čak i ako budu zabranjeni

524
2
Podelite sa prijateljima:

Šef evropskog odeljenja Jeepa kao američkog proizvođača vozila s povišenim odstojanje od tla, Erik Laforž je u razgovoru s novinarima najstarijeg automobilskog magazina, britanskog Autocara, napomenuo da ova marka uopšte ne uzima za ozbiljno i ne razmatra opciju prelaska na kompaktne modele.

Američki brend Jeep, kao deo automobilskog interkontinentalnog giganta Stellantisa, poznat je kao proizvođač SUV-ova i krosovera, uključujući i tržište starog sveta. Imajte na umu da danas evropska linija modela uključuje Compass, Grand Cherokee, Wrangler, Renegade i Avenger , a poslednji od njih je model početnog nivoa sa najskromnijim dimenzijama. Dakle, njegova dužina je 4.084 milimetra, širina je 1.776 mm, visina – 1.528 mm, dok je međuosovinsko rastojanje na nivou od 2.557 mm. Imamo ga u rubrici Testovi, zahvaljujući trudu i izviđačkim sposobnostima našeg Perice Rajkovića.

Prošlog meseca je postalo poznato da gradonačelnica Pariza An Idalgo predlaže da se sa ulica francuske prestonice „uklone“ automobili s povišenim odstojanjem od tla, a da bi to i sprovela u delo, predložila je utrostručenje naknade za parkiranje za vlasnike takvih automobila. Ova inicijativa nije mimoišla ni reakciju u vidu podizanja obrva od strane čelnika firme po imenu Jeep Europe. Reagovao je njen šef Erik LaForž, rekavši kako smatra da kupci neće odustati od krosovera i terenskih vozila, čak i ako političari pokušaju da ih „zabrane“. On je takođe primetio da je u Parizu samo 3% stanovništva učestvovalo na referendumu o postavljenom pitanju.

„Šta je bolje, Avenger e-Hibrid u centru Pariza ili velika limuzina E Klase koja nastavlja da pravi pustoš na planeti?“ – komentariše šef evropskog odeljenja Jeepa. „Mislim da vozila iz segmenta SUV-a i dalje imaju svetlu budućnost, prosto jer će kupcima i dalje biti potrebni.” Jeep, kao proizvođač isključivo izdignutih četvorotočkaša, se ne oseća ugroženim, uprkos „pozivima istaknutim privrednim figurama da se okrenu konstrukciji manjih vozila,“ prenosi pomenuti britanski magazin reči Laforža.

Podsetimo se, ranije je generalni direktor grupe Renault, Luka de Meo govorio o ličnoj verziji razvoja evropske automobilske industrije, onoj koja bi pokrivala narednu deceniju. Jedan od glavnih pravaca je „masovni razvoj kompaktnih automobila“, dok on predlaže da se kao inspiracija uzmu vozila iz segmenta kei. Imate divan tekst o japanskim mališanima u rubrici Istorija.

Erik LaForž je takođe podsetio da je Jeep trenutno u procesu „ozelenjavanja“. Štaviše, on je naglasio da na planove za razvoj i lansiranje novih modela na evropsko tržište, zapravo, nisu uticala „pravila igre“, koja se u poslednje vreme stalno menjaju, uključujući i odluku britanske vlade da odloži zabranu proizvodnje i prodaje novih automobila pogonjenih motorima s unutrašnjim sagorevanjem goriva.

Ranije su neki globalni proizvođači automobila već promenili planove zbog krize, odnosno usled manjka tražnje za električnim vozilima. Tako je prošle godine nemački koncern Volkswagen morao da privremeno zatvori fabrike zbog slabe potražnje za „zelenim“ modelima. Japanska korporacija Toyota nije bila zadovoljna rezultatima prodaje električnih vozila, nakon čega je menadžment obećao da će nastaviti s razvojem novih motora SUS.

Pored toga, tokom sledeće decenije, francuski brend Renault planira da proizvodi konvencionalne automobile, a i Mercedes-Benz je odlučio da odloži potpunu elektrifikaciju i da nastavi sa ažuriranjem modela s motorima sa unutrašnjim sagorevanjem benzina i nafte. O svemu ovome smo već izveštavali, pa ako ste propustili, eto vikend zanimacije.

AutoRepublika

(524)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Nadam se da ni u budućnosto neće odustajati od kocka forme, bar za neke modele.

Matija

Tako ti je to kada zene vladaju – umesto da se rukovode logikom, njima upravljaju hormoni i instikti. Logika parkiranja je sledeca: parkirano vozilo zauzima povrsinu koja je jednaka (duzina) x (sirina). Naknada za parkiranje mora da bude u direktnoj vezi sa povrsinom koje vozilo zauzima. Visina vozila, njegov klirens i njegova tezina nemaju sta da traze u ovoj definiciji! Nesto slicno je u Nemackoj uradio gradonacelnik grada Tibigena – uveo je povecanu taksu za sva SUV vozila! S obzirom da pripada partiji Zelenih njega covek ne moze da tretira kao normalnog muskarca! Her Palmer, tako mu je ime, preko… Pročitaj više »