1. Home
  2. Vesti
  3. Audi opoziva automobile stare 25 godina
Audi opoziva automobile stare 25 godina
5

Audi opoziva automobile stare 25 godina

26.99K
5
Podelite sa prijateljima:

Japan je država koja ima reputaciju veoma precizne izrade automobila, kao i njihovog visokog kvaliteta, što ide do te mere da su njihovi automobili veoma poznati širom sveta baš po takvom ugledu. Voleli ili ne Toyotu ili Hondu, moralo bi im se priznati da su verovatno najpouzdaniji automobili na svetu, i da su šanse daleko veće da će vlasnik preminuti pre samog četvorotočkaša (na opšte zadovoljstvo našeg kolege Gorana Jurkovića).

Ali ćak i narod iz države izlazećeg Sunca nekada ume da zaje.e (da izvinite), a u automobilskom svetu nam je najpoznatiji slučaj sa vazdušnim jastucima firme Takata.

Nekada najveći snadbevač vazdušnih jastuka u automobilskoj industriji je bio primoran da povuče čak 67 miliona tokom poslednjih desetak godina, zbog čega je firma iz Tokija i otišla u stečaj, ali slučaj još uvek nije zatvoren. Iz dana u dan, sve više četvorotočkaša se povlači sa ulica zbog ovog problema, a neki od njih su relativno stari. Toliko stari da je Audi upravo najavio da će na američkom tržištu morati da povuče 28.624 automobila proizvedenih tokom devedesetih godina prošlog veka.

Nacionalna administracija za bezbednost na putevima (NHTSA) kaže da je kontaktirala Audi tokom protekle godine, a nemački proizvođač vozila je zatim stupio u kontakt sa vlasnicima spornih automobila krajem 2021. godine.

Prvi opoziv pod kodnom oznakom 22V-471 se odnosi na 26.648 primeraka modela A4 proizvedenih između 1997. do 1998. godine kao i još 1.976 jedinica modela A8 iz 1998. godine. Navodi se da problem leži u senzorima koji, ukoliko dođu u kontakt tokom vlažnih uslova mogu da dovedu da se vazdušni jastuk aktivira čak i ako automobil nije učestvovao u sudaru.

Onaj drugi opoziv pod kodnom oznakom 20V-056 je značajno veći i odnosi se na čak 106.857 vozila. Tu su šesnaest primeraka modela TT Roadster (2000. i 2001. godine) i još 6.677 jedinica kupea, zatim A8 iz 1999. godine (4.058 vozila), A6 iz 1998. do 2000. godine (30.587 vozila) i A4 iz 1999. i 2000. godine (65.519). Za sada nije prijavljen niti jedan slučaj da se vazdušni jastuk zaista aktivirao pre vremena, ali da bi se zaštitio od potencijalnih tužbi, Audi je primoran da povuče sve sporne četvorotočkaše sa ulica i da zameni defektne delove.


Ovo je ujedno opoziv sa najstarijim vozilima na račun Takatinog faula, a dosadašnji „rekord“ je državala Honda iz 1998. godine. Ali sutra je novi dan i videćemo šta on donosi, pa možda Audi neće biti još dugo „na tronu“…

AutoRepublika

(26990)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Zar nije radni vek air baga, nekih 10god, i da se posle tog vremena preporučuje zamena istog.
Ili je ovo još jedna akcija gde Audi fakturiše Takati zamenu air begova

Zk1i

Prijetelju znaš li ti čitati. Mjenjaju se senzori koji u slucaju udara daju signal da se ispali airbag. Senzori konstrucijski manjkavi (u dodiru s vlagom) moze da dođe ispaljivanja airbaga cak i ako vozilo nije u sudaru nego tijekom obicne voznje. Znaci cak i da su po pravilu u tima starim autima zamjenjeni airbagovi moze da dođe do ispaljivanja airbaga.

moron

Ako je Takata već godinama u stečaju i već 67 miliona jastuka (?) Je opozvano, ko dalje ovo finansira?

Laki

Proizvodjaci nadju novog (boljeg) dobavljaca, koji im dostavi delove koji se trebaju zameniti bez defoa, audi ih ugradi, i onda sve zajedno fakturise Takati, odnosno stecajnom upravniku, koji isplacuje iz stecajne mase, a posto su u pitanju delovi od znacaja za sigurnost ljudi, verovatno Takata ima dobra osiguranja, koja ce delom ili kompletno pokriti onaj deo koji ne bude mogao biti isplacen iz stecajne mase fabrike.

Nenad valentic

Ne znam bas koliko je ovo nova vijest…prije cca godinu dana sam dobio obavijest od Audia o navedenom problemu te da ih obavijestim koji mi je najblizi ovlasteni servis. Mjesec dana kasnije sam dobio poziv sa terminom u servis da se zamjene senzori i vozacev air bag. Odvezao sam auto i bilo je gotovo za cca1.5h.