1. Home
  2. Vesti
  3. Kalifornija razmatra zabranu SUS motora
Kalifornija razmatra zabranu SUS motora
0

Kalifornija razmatra zabranu SUS motora

219
0
Podelite sa prijateljima:

Nakon najava iz Narodne Republike Kine, vlasti američke savezne države Kalifornije razmatraju uvođenje zabrane za konvencionalne motore, sa ciljem poboljšanja kvaliteta vazduha i minimizovanja štetnih emisija, prenosi elektrofanatični Bloomberg. Guverner Džeri Braun se zalaže za prestanak, odnosno zabranu prodaje motora sa unutrašnjim sagorevanjem, navodi predsednik Komiteta za vazdušne resurse Kalifornije, Meri Nikols.

Ona navodi da se guverner raspitivao o tome zašto Kalifornija ne razmotri dalje korake u borbi za čistiji vazduh, i kako je moguće da je Kina progresivnija u ovom smislu, od Kalifornije. Imajući u vidu veličinu Kalifornije, ovakva zabrana bi mogla da dovede do ozbiljnih poremećaja u svetskoj automobilskoj industriji. Više od dva miliona putničkih vozila je registrovano u ovoj saveznoj državi, pa bi eventualna zabrana automobila sa konvencionalnim motorima mogla da primora proizvođače da ubrzano razvijaju elektropokretane alternative.

Kalifornija namerava da redukuje štetne emisije ugljen dioksida za 80% do 2050. godine, ako se za osnovu za merenje uzmu nivoi iz 1990. godine. Da bi ovaj cilj mogao da bude ostvaren, neophodna je zamena skoro svim vozila sa unutrašnjim sagorevanjem za elektrifikovana vozila, ali ona koja bi koristila energiju iz obnovljivih izvora, i to najdalje između 2040. i 2050. godine. Prema federalnim zakonima, svaka savezna država ima pravo da donosi svoje zakone u vezi sa zagađenjem vazduha, uz njihovu saglasnost. Temelj za ovako nešto, svakako predstavlja Dokument o čistom vazduhu iz 1970. godine. Međutim, pošto je teško verovati da će Trampova administracija odobriti ovako nešto, vlasti Kalifornije će morati da osmisle drugačiji put do željenog cilja. Na primer, Kalifornija bi mogla da donese propise o tome koji će automobili moći da se registruju, ili da stupe na državne puteve.

Sveopšta histerija usmerena na motore sa unutrašnjim sagorevanjem se nastavlja nesmanjenom žestinom. Očekujemo iz zapadnih medija da počnu da izveštavaju, ne samo o delovima država sa ovakvim planovima, već i o predgrađima većih gradova i unijama mesnih zajednica u borbi za što manje ugljen dioksida u vazduhu, verujući da je to glavni uzrok zagađenja, a nije.

Pored toga, vlasti Kalifornije su već donosile slične dekrete i ambiciozne planove o učešču “zelenih” automobila u ukupnoj floti. Realnost je učinila pajacima, sve one koji su pravili i izglasavali takve odluke, jer se ni decenijama nakon isteka rokova, struktura voznog parka savezne države Kalifornije, nije izmenila u korist “zelenih”. O ovome sigurno neće izveštavati Bloomberg, ali je suva istina.

 

(219)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments