1. Home
  2. Prezentacije
  3. McLaren Artura GT4 predstavljena na festivalu brzine u Gudvudu
McLaren Artura GT4 predstavljena na festivalu brzine u Gudvudu

McLaren Artura GT4 predstavljena na festivalu brzine u Gudvudu

88
0
Podelite sa prijateljima:

McLaren Artura dobija trkačku varijantu GT4. Debitujući na festivalu brzine u Gudvudu, on zamenjuje 570S GT4 kao McLarenov trkački automobil nižeg ranga.

U poređenju sa klasom GT3 koja je domen McLarena 720S GT3, GT4 ima više ograničenja za modifikacije. Dakle, Artura GT4 zadržava veći deo karoserije serijske verzije, ali sa velikim prednjim razdelnikom, aerodinamičkim dodacima, prednjim kanalom i zadnjim spojlerom za stvaranje veće sile aerodinamičkog vertikalnog potiska na stazi.

Međutim, pošto pravila GT4 ne dozvoljavaju hibridne pogone, McLaren je morao da odbaci elektrifikovane elemente pogonskog sklopa Arture. Podsetimo, serijska Artura je plug-in hibrid koji se sastoji od 2,9-litarskog V6 benzinca sa dva turbo punjača i osmobrzinskog menjača sa dvostrukom spojnicom sa integrisanim elektromotorom.

Umesto toga, Artura GT4 dobija samo V6 motor, sa sedmobrzinskim menjačem koji je jedinstven za trkački automobil. Eliminišući sistem dopunjivog hibrida mase oko 130 kilograma u poređenju sa serijskom Arturom, McLaren je rekao u saopštenju za štampu, dodajući da je V6 lakši od M838 twin-turbo 3,8-litarskog V8 agregata, koji se koristi u 570S GT4, sa boljim odzivom na gas i ekonomičnom potrošnjom goriva.

McLaren nije dao detalje o snazi, ali znamo da V6 razvija 585 „konja“ i 584 Nm najvišeg obrtnog momenta u automobilu Artura, bez električne pomoći. Konačni rezultat za Artura GT4 će verovatno zavisiti od balansa proračuna performansi.

McLaren je takođe instalirao rezervoar od 90 litara sa pumpama za gorivo koje se koriste u automobilima za motosport i pomerio niskotemperaturne hladnjake u unutrašnjost, da bi ih zaštitio od oštećenja na stazi. Artura GT4 ima mehanički diferencijal sa ograničenim proklizavanjem.

Arturino novo vozačko sedište nazvano McLaren Carbon Lightweight Architecture (MCLA), to jest bolje je reći kadica, takođe olakšava ulazak i izlazak u odnosu na MonoCell dizajn iz 570 GT4, pomažući da se ubrzaju postupci promene vozača, kako navode u McLarenu. Ti vozači sede na fiksnom sedištu prema specifikaciji FIA 8862 sa podesivim pedalama, okrenuti prema volanu inspirisanom 720S GT3 (zapravo više kao jaram).

Pošto je Artura GT4 trkački automobil za kupce dizajniran za vozače različitih nivoa veština, on takođe dobija pregršt pomoći za vozača. Trkački podešene antiblokirajuće kočnice i kontrola proklizavanja su standardni, dok su monitori pritiska u gumama, sistem za izbegavanje sudara i senzori visine vožnje opcioni. Ostale opcije uključuju telemetriju V-Box, potenciometre amortizera koji mere položaj vešanja, infracrvene senzore kočnica, dodatna svetla za noćne trke i sistem za piće.

AutoRepublika

(88)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments