1. Home
  2. Sajmovi
  3. Toyota Venza u stilu Supre na štiklicama
Toyota Venza u stilu Supre na štiklicama
0

Toyota Venza u stilu Supre na štiklicama

507
0
Podelite sa prijateljima:

Ovo ime nije nepoznato u automobilskoj industriji, Naime, Toyota Venza je debitovala 2020. godine kao američka verzija krosovera Toyota Harrier, dok je sada, na Salonu automobila u Gvangžuu, premijerno prikazana i „malo“ drugačija Venza.

Nažalost, modifikacija koju ćemo predstaviti nije usmerena ka globalnom, već samo ka kineskom tržištu. Odrednica „nažalost“ odmah indikuje da nam se dopalo ono što Venza ima da ponudi, a to je u prvom redu drugačiji izraz lica, gde je nova šminka i umetak između farova učinio da novi SUV deluje kao sportski automobil, recimo kao povišena Toyota GR Supra.

Toyota Harrier koja se udvara samo kupcima u Kini

Ipak, redizajn je bio nužan kako bi kupci mogli da naprave razliku između krosovera Harrier i Venza, posebno imajući u vidu da će oba modela da se nude u Kini.

Ako se može tvrditi da Toyota Harrier koju sklapa zajednički poduhvat FAW-Toyota jedva razlikuje od globalnog modela s tim imenom, onda je isto tako tačno da model Venza, koji inače montira „rivalski“ zajednički poduhvat GAC-Toyota, neguje značajno višu dozu sportskog imidža.

Međutim, enterijer dva automobila je potpuno identičan. Tako je kineski par usvojio virtuelnu instrumentaciju s ekranom od 12,3 inča po dijagonali, doduše samo u najbogatijoj konfiguraciji, dok u Japanu i Americi, Harrier/Venza nude samo analogne pokazivače uz centralno smešteni ekran.

Pride, kod junaka ove priče je instaliran i drugačji kontrolni panel za regulisanje rada klima uređaja, uz dodati sićušni ekran koji prikazuje režim rada istog.

Set pogonskih jedinica je ujednačen s onim u Japanu. Bazični modeli Harrier i Venza koji će se nuditi u Narodnoj Republici Kini su opremljeni atmosferskim benzincem zapremine 2.0 litre i 171 konjskom snagom koje do točkova idu preko CVT varijatora koji Toyota naziva Direct Shift. Ipak, kod ove jedinice za transmisiju, prva „brzina“ je mehanička i služi za polazak iz mesta.

Alternativno je ponuđen i hibridni sistem koji čine 2,5-litarski motor sa 178 konjskih snaga i električni motor koji isporučuje dodatnih 120 konjskih snaga. Tu je i pomenuti elektromehanički varijator, dok će uz doplatu biti dostupan is sistem prenosa snage na sva četiri kraja karoserije. Zove se E-Four, i svoju moć duguje dodatnom elektromotoru s 54 konjske snage, inače montiranom na zadnjoj osovini.

Najviša snaga hibridnog pogonskog sklopa dostiže cifru od 218 konjskih snaga, i tradicionalno ne odgovara zbiru moći svih motora, zbog elektronskih ograničenja.

Toyota Harrier u Kini startuje s cenom od 33.100 do 46.600 američkih dolara i već se prodaje. S druge strane, Toyota Venza u salon stiže tek na samom kraju godine, i tada će biti malko skuplja, s cenama od 34.400 do 48.500 dolara.

AutoRepublika

(507)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments