1. Home
  2. Sajmovi
  3. Sajam potrošačke elektronike CES 2023 u Las Vegasu
Sajam potrošačke elektronike CES 2023 u Las Vegasu
2

Sajam potrošačke elektronike CES 2023 u Las Vegasu

254
2
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen želi da kruniše porodicu ID novim modelom – grupa će predstaviti limuzinu ID.7 na najvećem svetskom sajmu tehnologije CES Las Vegas. Ovo je saopštio VW na premijeri skoro serijske studije uoči sajma elektronike i tehnologije CES (od 5. do 8. januara) u Las Vegasu.

Čak i ako prototip još uvek krije svoj konačni oblik farbom jarkih boja, prilično konvencionalni sedan je već jasno vidljiv. Model sa četvoro vrata ima međuosovinsko rastojanje od skoro tri metra i dugačak je skoro pet metara, ali bi trebalo da ponudi znatno više prostora unutra od Passata slične veličine. Pošto je karoserija takođe izuzetno aerodinamična, ID.7, koji ima snago do 299 kW/400 KS, ima standardni domet od oko 700 kilometara.

Dok mnoge tehnološke kompanije smanjuju poslove i pripremaju se za sporiji rast, CES poziva širu javnost da se divi najnovijim trendovima od četvrtka. Ogromno ukidanje radnih mesta u Amazonu, Facebooku, HP-u i drugima verovatno će biti od sekundarnog značaja. Ne želi da širi loše, već dobre vesti, i da u svojoj 46. godini bude poprište značajnih tehnoloških premijera.

U protekle tri godine, međutim, pandemija korone usporila je sajam. Ove godine za pažnju posetilaca CES-a bori se 3.100 izlagača iz 173 zemlje. Ključne teme u Las Vegasu uključuju ove trendove koji mogu dominirati visokotehnološkom 2023. godinom.

Veštačka inteligencija je svuda

Krajem 2022. aplikacije sa veštačkom inteligencijom doživele su spektakularan proboj. Na primer, kompanija za istraživanje veštačke inteligencije OpenAI objavila je chatbot ChatGPT, koji može da pruži naizgled inteligentne odgovore na pitanja. Brzo se pročulo da generator teksta može da napiše eseje za nekoliko sekundi koji se, bar na prvi pogled, teško razlikuju od detaljno istraženih seminarskih radova. Softverski robot takođe može da imitira Šekspira ili da piše programski kod.

Generatori teksta u sliku kao što su Midjourney i Stable Diffusion već mogu stvoriti impresivnu umetnost na komandu. I postaju sve bolji sa svakim ažuriranjem. Trend veštačke inteligencije će se ove godine nastaviti punom parom. Predvidljivo je da veliki stručnjaci za veštačku inteligenciju kao što su Google, Microsoft i Meta neće prepustiti teren izazivačima kao što je OpenAI. Ali manji provajderi i početnici će takođe uskočiti u AI voz.

Metaverse (Metaverzum) ne samo od Mete

S jedne strane, metaverzum se odnosi na digitalno i interaktivno okruženje u koje se može ući pomoću naočara za virtuelnu stvarnost. U njemu korisnici mogu da rade, igraju se, upoznaju ili kupuju kao avatari. Međutim, metaverzum uključuje i aplikacije u kojima se digitalne informacije prikazuju u stvarnom vidnom polju korisnika. „Za mene je Metaverse sledeća generacija interneta“, rekao je Stiv Kenig, odgovoran za istraživanje tržišta u organizatoru sajma, američkom industrijskom udruženju CTA.

Na sajmu u Las Vegasu postaje jasno da Metaverse nije samo opsesija Marka Zakerberga, koji je toliko zaljubljen u trend da je čak preimenovao svoju Facebook kompaniju u Meta. Očekuje se da će HTC ponuditi proizvod koji se takmiči sa Meta Quest VR naočarima. A Sony je pre CES-a najavio da bi nove naočare za virtuelnu realnost Playstation VR2 trebalo da budu predstavljene ovog februara. Između ostalog, četiri kamere su ugrađene u slušalice koje snimaju pokrete kontrolora i igrača, uključujući i njihove pravce gledanja.

Nešto se dešava i sa metaverznim aplikacijama: proizvođač automobila Stellantis i Microsoft predstavljaju izložbenu sobu u metaverzumu na CES-u. A kompanija pod nazivom OVR dolazi do rešenja za prenošenje mirisa u metaverzumu.

Apple bi ipak mogao da donese veliki pomak na tržištu 2023. godine. Neki posmatrači su sigurni da će grupa lansirati svoje prve slušalice ove godine. Izvršni direktor kompanije Apple Tim Kuk oduševljen je pristupom „proširene stvarnosti“, u kojem digitalni podaci proširuju analogni svet. Međutim, Apple tradicionalno ne dozvoljava izlaganje na CES-u, već se oslanja na sopstvene događaje.

Autonomna vožnja

Autonomni automobili će se kretati mnogo bezbednije kroz grad i selo nego vozila kojima upravljaju ljudi. U tome su saglasni skoro svi stručnjaci. Ali kada će samovozeći automobili konačno biti spremni za tržište, još uvek se ne zna. Prošle godine, „off“ za start-up kompanije sa velikim prometom Argo AI šokirao je industriju: VW i Ford su prestali da finansiraju projekat Robocar i otpisali 4,5 milijardi dolara.

Ali na CES-u postaje jasno da se industrija nije oprostila od vizije automatizovanih i autonomnih automobila. Kompanije primenjuju različite tehničke pristupe. Dok se Tesla dugo vremena u potpunosti oslanjao na kamere za snimanje okoline, većina drugih igrača se oslanja na kombinaciju radarskih i laserskih senzora (lidar).

Šef Tesle Elon Mask najavio je novinu u automobilskom sektoru, takozvani 4D radar za snimanje. Sa ovim sistemom, mnoge male radarske antene treba da budu integrisane u jedan sistem. Rečeno je da se ovim postiže mnogo finija rezolucija slična onoj kod mnogo skupljeg lidarskog sistema. Naredni meseci će pokazati da li Musk može da održi svoja puna obećanja.

Nvidia i Foxconn uspostavljaju saradnju za autonomnu vožnju

Američki proizvođač čipova Nvidia i tajvanski proizvođač iPhone-a Foxconn žele da zajednički razviju elektronske platforme za autonomna vozila. Obe strane su u utorak najavile partnerstvo. Foxconn želi da proizvodi elektronske kontrolne jedinice (ECU) za automobile zasnovane na Nvidijinom čipu Drive Orin, koji je posebno razvijen za obradu podataka u umreženim i autonomnim vozilima. Upravljačke jedinice treba da budu namenjene svetskom automobilskom tržištu.

Nvidia se nada da će joj saradnja omogućiti da bolje zadovolji rastuću potražnju za čipovima za autonomna i umrežena vozila. Foxconn planira da koristi tehnologiju autonomne vožnje Nvidia za proizvodnju automobila u svojoj fabrici u Ohaju. Kompanija koja proizvodi Appleov iPhone proizvodi vozila za proizvođača električnih kamiona Lordstaunu i takođe je spremna da napravi drugi model za proizvođača električnih automobila Fisker.

Kraj krize s čipovima

U vreme korone, bilo je nedostatka čipova jer su, sa povećanom potražnjom za elektronskim proizvodima, prekinuti važni lanci snabdevanja i napravljene su greške u politici nabavke. Prema rečima menadžera CTA Keniga, to bi se moglo promeniti ove godine.

„Ogromna potražnja iz vremena pandemije se smanjuje. I to je dobra vest, jer su čipovi konačno ponovo dostupni“, rekao je Kenig. Preterano duga vremena isporuke polako se vraćaju u normalu, takođe zbog toga što sve više proizvodnih pogona počinje sa radom. Za industriju, međutim, ovo bi takođe moglo da bude preteča još jednog problema: „Razvićemo se od nedostatka čipova do mogućeg preteranog snabdevanja.“

AutoRepublika

(254)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Preterano duga vremena isporuke polako se vraćaju u normalu, takođe zbog toga što sve više proizvodnih pogona počinje sa radom. “

A poslednjih dana na sve strane tekstovi kako se zbog ponovnog razbuktavanje pandemije korone u Kini opet sprema potpuno isti haos sa poremećajima u lancima snabdevanja …

Jedan dan se piše kako sledi normalizacija proizvodnje, a da kupaca neće biti i da može po pitanju uobičajenih rebata da se očekuje renesansa …

Sledeći dan sve kontra …. A onaj dan psole opet kontra … I tako samo u krug.

Da sam sludjen, blago je reći 😊

s mile

Nema normalizacije, više para se vrti kada je haos, a to njima odgovara. Red Korona, red ekonomska kriza, red energetska kriza, važno je da se naoružavaju USA oružjem.

Ova Evropa je prsla, a i mi sa njom