1. Home
  2. Vesti
  3. Istraživanje: Deca životom plaćaju zaboravnost roditelja
Istraživanje: Deca životom plaćaju zaboravnost roditelja
2

Istraživanje: Deca životom plaćaju zaboravnost roditelja

181
2
Podelite sa prijateljima:

Juče smo spazili rezultate istraživanja koji su poražavajući. Naime, u proseku oko četrdesetoro mališana nastrada svake godine samo u Sjedinjenim Američkim Državama, kao posledica toga što su ih roditelji zaboravili u kolima. Ukupan broj tako izgubljenih dečijih života, od 1998. godine na ovamo, narastao je na 912. Shodno tome, američki proizvođači automobila će, počev od 2025. godine, morati da opreme vozila koja sklapaju, sistemom za upozoravanje roditelja na činjenicu da im je dete još uvek u automobilu.

Svi znamo da su Sjedinjene Države Amerike zemlja beskrajni i često tragikomičnih sudskih postupaka. Saglasno tome, često su vidno istaknuta obaveštenja skoro na svakom koraku, a na kojima pišu raznorazna obaveštenja. Neretko su takve poruke na prvi pogled i podrugljive u odnosu na inteligenciju čitača, ali nakon objave rezultata ovog istraživanja, ništa više nije smešno, pa čak ni to kada na dečijim kolicima stoji natpis „Proveri da li ti je dete još uvek u kolicima pre nego što kreneš da ih sklapaš“, ili kada na aparatu za kafu piše upozorenje „Sadržaj šoljice može biti vreo“, ili opet kada na mikrotalasnoj peći vidimo reči „Ne guraj decu unutra, a isto važi i za životinjke“.

Dakle, nije lud onaj što je napisao na automobilu: „Ne ostavljaj dete u kolima kada je napolju vrelo vreme.“ A kakvi su oni koji decu zaborave u automobilu, jesu li oni bezobzirni, aljkavi, ili su samo ordonansne budale.

Dvadeset proizvođača automobila koji učestvuju (uključujući General Motors Co., Ford Motor Co., Volkswagen AG, Toyota Motor Corp., Hyundai Motor Co. i Honda Motor Co.) najavili su planove za opremanje svih američkih vozila sistemom podsetnika na zadnjim sedištima do 2025. godinE. Fiat ChrYsler Automobiles NV je čak najavio da će se memorijska tehnologija kasnije koristiti širom sveta. Tehnologija je konstruisana na način da upozori odrasle koji izlaze iz automobila, i zvučno i vizuelno, na činjenicu da jedno ili više dece još uvek sede pozadi. General Motors već poseduje sličan sistem na nekim američkim vozilima od 2016. godine.

Evo kratkog objašnjenja o tome šta se dešava s (malim) ljudskim organizmom tokom mučne smrti usled pregrevanja. Najpre, malo telo gubi vodu i minerale, krv se zgušnjava. Posledice toga dolaze u vidu vrtoglavica, mučnina i nepravilnog, pojačanog rada srca. Pored toga, javljaju se poremećaji svesti i napadi, a u ekstremnim slučajevima može doći i do oticanja mozga. Ako nema poboljšanja, oni gube svest. A ako niko ne primeti, možda se nikada ni neće probuditi. Takav samrtnu ropac u sedištu automobila može trajati oko tridesetak minuta.

A evo i objašnjenja o tome šta je tu pogubno. Naime, čak i sa prolećnim temperaturama koje su oko 20 stepeni Celzijusa, na primer, temperatura vazduha u automobilu je 36 stepeni, kao usred leta, već posle 30 minuta izloženosti vozila Suncu. Sve to izgleda mnogo, mnogo lošije na 30 i više stepeni Celzijusa, pa sa spoljašnjom temperaturom od 34 stepena, unutrašnjost vozila se zagreva do 50 stepeni, već posle pomenutih pola sata! Prva pomoć više nije dovoljna. Neophodna je hitna pomoć!

Podaci sa vebsajta NoHeatStroke.org otkrivaju koliko često se tokom poslednje 24 godine, desilo to da američki doktori ne mogu da učine ništa kako bi spasili dete grozne smrti. Informacije su dostupne u grafičkoj i tabelarnoj formi i otkrivaju podatke o tome gde se nesrećni slučaj dogodio, kao i o tome koliko je dete bilo staro pre tragedije. Kako rekosmo, svake godine, lista je sve tužnija… Za 40 novih imena. Poslednju četvorogodišnju dušu je otac zaboravio u krosoveru na period od više časova, onoliko koliko je bio na poslu. Nije mu bilo spasa.

AutoRepublika

(181)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

То је већ нешто нормално за њих..нама ненормално,за њих је то нормално.

moron

Strašne su to smrti. Strašne.