1. Home
  2. Vesti
  3. Žene Saudijske Arabije od sledećeg juna legalno za volanom
Žene Saudijske Arabije od sledećeg juna legalno za volanom
0

Žene Saudijske Arabije od sledećeg juna legalno za volanom

121
0
Podelite sa prijateljima:

Saudijska Arabija je donela revolucionarnu odluku. Od juna sledeće godine, ženama će biti dozvoljeno da voze. Kako prenosi New York Times, saudijski lideri se nadaju da će ovakva odluka doprineti poboljšanju imidža koji njihova zemlja “uživa” u svetu, na ovu temu. Očekivanja su, takođe, da će ova oduka doprineti ekonomskom bumu, kada više žene ne budu zavisile od vozača muškog pola.

Ukaz je potpisalo njegovo kraljevsko veličanstvo Kralj Salman, a odluka je objavljena na sva zvona. Milenijumsko dostignuće bliskoistočne kulture se, prema navodima sa državne televizije, odnosi na izjednačavanje uslova za dobijanje vozačke dozvole za oba pola. Međutim, ova odluka otvara i nove dileme i izazove. U pripremi je priručnik za saobraćajnu policiju sa instrukcijama kako se ophoditi prema ženama, prekršiocima saobraćajnih propisa.

Prethodno, zvaničnici su imali na raspolaganju serijal instukcija o poštovanju zabrane vožnje ženama. Verovalo se da će, ukoliko se damama dozvoli da upravljaju motornim vozilima, to dovesti do oštećenja jajovoda kod žena, do porasta promiskuiteta i u krajnjoj liniji do urušavanja saudijske porodice. Nisu retki slučajevi u kojima su se muškarci Saudijske Arabije žalili na dubok osećaj nepoverenja prema ženama vozačima. Još uvek je na snazi zakon prema kome žene vozače, očekuje zatvorska kazna.

Ostalo je još pitanja koja zahtevaju pažnju zakonodavca. Na primer, hoće li žene trebati dozvolu muške glave, da bi se našle za volanom, ili polagale vozački ispit, na način kako je to već u narodnoj tradiciji. Naime, Saudijska Arabija još uvek neguje zakone o “starateljstvu” muškaraca nad ženama. Princ Mohammed bin Salman je viđen kao reformator ove tradicije, ali sazrevanje svesti nacije, zahteva određeno vreme.

Koliko je ovakva tradicija ukorenjena u narodu Saudijske Arabije suprotna od najnovijih trendova u zapadnom svetu, gde se na primer, nasiljem u porodici, smatra samo fizičko nasilje nad ženama….

Izgleda da bi neka današnja Klara Cetkin imala posla u borbi za ravnopravnost polova na obe strane sveta.

(121)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments