1. Home
  2. Vesti
  3. Česi uskoro dobijaju šest, pa još dvadeset vodoničnih stanica
Česi uskoro dobijaju šest, pa još dvadeset vodoničnih stanica
0

Česi uskoro dobijaju šest, pa još dvadeset vodoničnih stanica

208
0
Podelite sa prijateljima:

Juče je grupacija Unipetrol objavila nameru da izgradi šest stanica za dopunu vodonika i to u bliskoj budućnosti. Koliko su planovi ozbiljni, svedoči i najava da će dve od tih šest pumpi biti u radu već ove godine. Istovremeno, kompanija planira dodatnih 20 stanica za dopunu vodoničnih automobila, tvrdi Jirži Hajek kao direktor kompanije koji je potpisao saopštenje za štampu.

Elem, nakon što prve dve stanice budu izgrađene 2021, naredne četiri će biti rađene tokom narednih godina. Na samom prelazu između dve gdoine bi trebalo da počne s radom stanica u Pragu, kao i još jedna u Litvinovu, potom 2022. i Brno dobija svoju tačku za točenje vodonika, pa onda redom gradovi: Pilsen, Ostrava pa opet Prag. Sveukupno, ideja je da do 2030. godine, Češka ima 26 vodoničnih stanica, i to samo pod upravom ove grupacije.

Izgradnja prvih šest stanica omogućava vlasnicima vodoničnih automobila da ih unutar zemlje koriste i za duža putovanja. Kada budu završene, omogućiće dopunu cilindara vodonikom u vremenskom intervalu koji korespondira sa četiri do pet minuta, ali u ovom trenutku, vožnja na vodonik neće biti ugljenično neutralno delo.

„U Litvinovu se godišnje proizvodi 80 hiljada tona vodonika, koji je poprimio nadimak „sivi“, jer nije dobijen korišćenjem obnovljive energije. Međutim, od 2030. godine, u ponudi će se, prema mišljenju nadležnih, naći i zeleni vodonik čija će proizvodnja biti krucijalna. Ipak, moramo da osetimo zainteresovanost gradova i opština za podsticaj prelasku na vodonik kao pogonsko gorivo,“ kazao je Hajek.

Sivi vodonik se dobija ekstrakcijom iz prirodnog gasa na koji način dolazi do dodatne emisije ugljen-dioksida, dok se zeleni vodonik dobija elektrolizom iz vode, ali uz potrošnju električne energije dobijene iz obnovljivih izvora. Cena koštanja vodonika neće biti dominantno opredeljena samim troškovima proizvodnje istog, već će najveći procenat tog iznosa biti pod uticajem transportnih troškova.

Izvršni direktor Toyote i Lexusa u Češkoj Republici, Martin Peleška smatra da je vodonik kao gorivo, budućnost automobila, zajedno s baterijskim automobilima. „Osećamo interesovanje javnosti,“ reče on. Toyota Mirai je prvi serijski vodonični automobil koji se prodaje u Češkoj. Za sada se kao jedini rival, u smislu pogonskog sklopa, pojavljuje još jedan azijski proizvod, krosover Hyundai Nexo.

Vlasti ove slovenske države stimulišu razvoj transporta utemeljenog na vodoniku kao energentu, pa Ministarstvo industrije i trgovine participira u troškovima izgradnje stanica za dopunu, a za vozila iz tog segementa je besplatan parking, a isto važi i za putarinu.

AutoRepublika

(208)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments