1. Home
  2. Prezentacije
  3. Pripadnik mutiranog segmenta Peugeot 408 debitovao
Pripadnik mutiranog segmenta Peugeot 408 debitovao
70

Pripadnik mutiranog segmenta Peugeot 408 debitovao

2.51K
70
Podelite sa prijateljima:

Počev od današnjeg dana možemo reći da Peugeot 408 više nije samo jedan tradicionalan sedan namenjen tržištima Kine, Rusije i Južne Amerike. Jedan model s ovim indeksom je po prvi put predstavljen u Evropi, i mi ćemo ga ovde imati kao potpuno različit automobil. Novi Peugeot 408 namenjen kupcima na Starom kontinentu nastupiće kao proterenski liftbek s petoro vrata, što se već može protumačiti i kao zaštini znak Stellantisa, u smislu forme karoserije. Prisetite se modela Citroen C4 i Citroen C5X, i biće vam jasno zašto ovo tvrdimo.

Kada već pomenusmo ševronov duet, da kažemo da novi Peugeot 408, u smislu gabarita, uskače tačno između navedenih Citroena.

Nova 408-ica je kreirana na arhitekturi EMP2, zahvaljujući čemu je u najvećoj meri saobrazna proizvodima s oznakom Peugeota 308. Ali, čak i u takvim okonostima, njuška noviteta je originalna i obeležava je maska hladnjaka koja je osobena, dok su odbojnik, ali i blatobrani više muževni.

Razmak između osovina je impresivniji nego onaj kod karavana s nalepnicom 308 SW, pa iznosi 2.787 milimetara spram karavnovih 2.732 mm. Takođe je proširen i trag točkova, dok je međuosovinski razmak uvećan sa 143 do 145 milimetara na krosoverovih 188 – 189 mm (zavisno od varijante).

Ako analiziramo dimenzije novjalije dalje u kontekstu asortimana Peugeota, onda bi bilo lepo reći da je on skoro dostigao model 508 a koji se formalno nalazi u klasi iznad, odnosno u D segmentu. Peugeot 408 je dug 4.687 milimetara, širok je 1.848 mm, dok je visok 1.478 mm.

Kros-liftbek je opremljen matriks farovima, dok felne poseduju originalni geometrijski dizajn i dolaze u prečniku od  17 do 20 inča. Zanimljivo je da zadnja šoferšajbna nema svoju metlicu brisača, pa ni ruku 🙂 dok su za tečan protok vazduha zaduženi spojler i dva uveta koja se nadvijaju nad staklenom površinom.

Enterijer je osmišljen na isti način kao što je viđeno kod 308-ice, ali se ovde neće nuditi modifikacije s manje prestižnim perjem. Uz poznatu arhitekturu i-Cockpit dolazi desetonični ekran instrumentacionog displeja i multimedijalnog sistema.

Prednja sedišta su elektropokretana i donose funkciju masaže, dok se među opcijama pojavljuje i muzički sistem marke fokal i on integriše i sistem od deset zvučnika. Zatim se može dobiti i grejani obruč upravljača, sistem za noćno osmatranje tokom vožnje, panoramski krovni otvor, sistem kamera koji obezbeđuje da se vidi sve što se događa u neposrednom okruženju vozila, a imamo i prilagodljivi tempomat kom podršku daje armijska postavka od devet radara.

Naslon zadnje garniture sedišta je izdeljen u dve zone, pa se racio u kom se preklapa oličava u formuli 60:40, dok su peta vrata pomična uz pomoć električnog pogona. Pod prtljažnika je dvodelni, ali je zapremina ovog odeljka očekivano manja od one kod karavana poznatog pod nazivom Peugeot 308 SW. Dakle, zapremine iznose od 536 do 1.611 litara kod junaka današnje priče, odnosno 608 do 1.634 litara za karavan.

Hibridne verzije su još manje praktične jer integrišu baterijsko pakovanje i zato i nemaju dvodelni prtljažnik. Njihova zapremina je u zoni od 471 do 1.545 litara. Kada se naslon preklopi, dobija se platforma u koju može da legne košarkaški bek, bez potrebe da savija noge u kolenima. Dugačka je 1,89 metara.

Plug-in hibrid se nudi u dve modifikacije. Obe su utemeljene na benzinskom turbo motoru zapremine 1,6 litara i mogu raspolagati sa 150 ili 180 konjskih snaga. Svakako su upareni s osmostepenom automatskom transmisijom, a ispomoć, i to debelu, pruža inkorporirani električni agregat koji dodaje zavidnih 110 konjskih snaga. Kada je hibridni pogonski sklop u naponu snage, dinamometar će pokazati da odbacuje 180 ili 225 „konja“ (zavisno od toga koliko duboko je kupac zavukao u džep). Svakako, ma koliko se i finansijski protegao, pomenuti kupac neće dobiti više od 360 njutn metara najvišeg obrtnog momenta. On ostaje isti, nezavisno koji dopunjivi hibrid odaberete.

Litijum-jonska baterija nudi kapacitet od 12,4 kWh što bi trebalo da je dovoljno dobro za šezdeset kilometara bešumne autonomije (u skladu s WLTP ciklusom). Pride, uz uzurpirani gepek, hibridi imaju i skromniji rezervoar za gorivo od ovih „običnih“ verzija, pa umesto tipska 52 litra, pružaju skromnih 40 litara.

Jedina nehibridna varijanta 408-ice koju možete pazariti nudi motor 1.2 Puretech. Trubobenzinski trocilindraš razvija 130 konjskih snaga i radi s osmostepenim automatikom. Nemojte misliti da je greška, motor se pokazao kao truba, pa zato i ne napisasmo turbobenzinski… Potražite razloge koristeći se opcijom pretraga na našem sajtu.

Novi Peugeot 408 neće ponuditi klijenteli mogućnost pazara „naftarica“ verzije, niti će se moći kupiti primerak s integralnim pogonom. Uvek su pogonski točkovi ispred vozača (izuzev kad vozi unazad). Kasnije će ipak ponuda biti ojačana električnom verzijom.

Kros-liftbek koji je debitovao jutros će biti sklapan u fabrici Peugeota u Miluzu, dakle u glavnoj. Tamo se radi i 308. Početak prodaje je zakazan za start naredne godine, kada pričamo o evropskom tržištu. Proizvodnja ovog modela će biti uspostavljena i u Narodnoj Republici Kini, s tim da će se tamo prodavati pod nazivom Peugeot 408X, jer sedan Peugeot 408 ostaje u katalogu za tamošnje kupce. Nedavno je restilizovan, a mi smo pisali i o njemu s nesmanjenim žarom. Čitajte!

AutoRepublika

(2513)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

70 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
peki

Truba? Kako za koga, za specijalizovana medija najbolji agregat u klasi do 1.200 cm3, koji vec bezmalo jednu deceniju pronalazimo u vise desetina modela i koji do sada nije pokazao ni jednu vecu koncepcijsku manu… 🤔

Peki

Sefe, pa ti barem znas da nema savrsenog vozila, koji jos proizvodac nije imao opoziv nekog modela zbog odredene mane? Koliko li su samo problema imali agregati 1.4 i 1.6 THP koji su BMW i PSA razvili zajedno, izmedu ostalog upravo zbog nekog kaisa ili ce to pre biti lanac? U vezi 1.2 Pure Tech nisu se kupci udruzili i podneli masovne prijave kao u slucaju Renaultovog 1.2 TCe, koji gubi ulje sto dovodi do njegove kompletne havarije. Dakle daleko od toga da je 1.2 PureTech idealan, ali u svoj toj sumi trocilindarskih agregata koji svi proizvodaci poseduju jedan je… Pročitaj više »

Peki

TAko da, apsolutno se slazem 🙂

Iznogud Časni

Ja se ne sjećam da je Fiat imao ozbiljan opoziv zbog motora, dočim ostali imaju na milione i onda kažu da je Fiat šrot 🤷😜 i nemoj trivijalizirati greške na ovom francuskom smeću od motora tipa „i drugima se to desi“, neće ni sud. Loši su!

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
J4ZZ3R

Ko bre zna, a uz to je mazohista. Uzmite mu pero iz ruku 🙂

Rikošet

https://www.youtube.com/watch?v=69vm_Jmz2rM&t=453s Sve na ovom svijetu je podložno lažima i namještanju, pa i ovaj video… Ali ima nekih detalja poput „poderanosti“ pogonskog remena, koji ipak upućuju na zaključak da nije baš sve idealno s ovim motorom, naravno kada izađe iz testnih krugova i pređe neke kilometre… J4ZZ3R ga ima u 2008 i treba slušati šta čovjek piše iz iskustva, jer je to iz prve ruke, ali ja sam uvijek kada bi vozio neki automobil s ovim motorom sticao utisak da mu nedostaje jedan klip… Sad jel do mene ili nije, ali ga iznad gradske klase nikada ne bih uzeo u razmatranje,… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Francuska truba😜

Peki

Naravno da mu nedostaje jedan klip, kao i svim trocilindarskim motorima, niko to ne spori. Ali ne mogu se porediti babe i zabe, poredimo dakle slicnu zapreminu i snagu, pitanje je sta ovaj agregat nudi bolje i vise u poredenju s konkurentskim trocilindarskim agregatima? Cuj ja AR smatram za ozbiljan sajt, mislim da mu populisticki izrazi kao sto je „trubobenzinski“ ne idu u korist, iako je, priznajem, saljiv i dobro smisljen. Ja ga ipak nebi upotrebio jer, kao sto napisah, verujem da ne odgovara istini!

J4ZZ3R

Zuta stampa Peki, rekoh ti ja Sahara 🙂

DUDE

Nemam nista protiv motora 1.2/130. Da citiram: „Juče su galski mediji objavili informaciju da se PSA grupa priprema da povuče oko 220 hiljada vozila koja su s proizvodnih traka sišla u intervalu između 2013. i 2017. godine, i koja su pogonjena motorom s oznakom 1.2 PureTech.“ DAKLE – samo motori izmedju 2013-2017. „Istovremeno, ako u uputstvu za zamenu razvodnog kaiša stoji servisni interval od 180 hiljada kilometara, ili na svakih deset godina, štagod pre isteklo, sada je to promenjeno. Zahteva se zamena na 100 hiljada kilometara, ali nikako na duži period od šest godine.“ OK, umesto na 180k km/10 godina,… Pročitaj više »

moron

Ako se već pozivaš na najavljenu „redovnu cenu“ tog pežoa za ulaznu verziju od 30-32k, onda i za Tucson/Sportage treba navoditi „redovnu cenu“ ( pre obračuna fejk popusta), koja je viša od toga što si naveo.
Jer, i taj pežo, tako i taj Sportage ima fejk „redovnu cenu“, a fejk ulazna redovna cena mu je 29.990 ( a ne 25 hiljada kako si napisao).
A i pežo se bavi sličnim varanjem u načinu iskazivanja cena, mada se on ne poziva na džokere.

Iznogud Časni

Ne znam kakav tupson, ali mobile.de nudi tupsona već po 22695€ uz 9 mjeseci čekanja ili 23990€ uz 6 mjeseci čekanja.

J4ZZ3R

Da nije Sportage modela, Tucson bi bio the ugliest of them all

Iznogud Časni

i meni je bio odvratan, ali sad mi je ok, toliko da je to jedini hjundai koji bih kupio…fino se sjedi u njemu…ne znam kako se vozi ( da me zanima provjerio bih i to ali ne zanima me)

J4ZZ3R

Gledam cene C5x u Slo, 28k Feel Pacc tj skoro 6k jeftinije nego kod nas. Blago nama

TheStig

Ima jedan Rus na YT koji je vrstan mehanicar. Rastavlja motore od svih proizvođača u potrazi za manama istih. Video vezan za ovo francusko tehnološko dostignuće je „Užasni moderni 1.2 Puretech“. Ne znam šta ko čita i čemu vjeruje ali ja bih vjerovao više njemu koji otvara motor i pokazuje sve to nego nekakvih babinim pričama sa popodnevne kafe. Hajde sve i da taj motor valja. Platiti 30 plus hiljada evra za ćopavac je samo moguće ako ste spavali par dana na hladnom betonu pa su vas posle toga išamarali mokrom čarapom. Kia prodaje Xceed koji je odlično vozilo za… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Ja sam godinu i po, kao dodatni eksperimentalni posao, bio diler Kia automobila i zaista su neverovatno napredovali, i još uvek napreduju. Evo baš taj XCEED je u Driver power istraživanju britanskog Autoexpressa prvi po zadovoljstvu kupaca, Rio je isto visoko plasiran na trećem mestu, a i Ceed, koji je na 16.om mestu je najbolji od kompakt modela. To AE istraživanje inače izuzetno cenim jer niko kao vlasnici ne definiše tako dobro mane svojih modela. Ipak, nikada nisam razmišljao da kupim KIA automobil, ne verujem njihovim motorima, sigurno je i predrasuda protiv koje sam se lično borio, ali mi KIA… Pročitaj više »

TheStig

Drug opaska ti je skroz na mjestu. Kia nije brend za entuzijaste. A iz razloge jer Hyundai već ima to (I30 N, I20 N, Kona N) to su baš hardcore vozila za entuzijaste. Ne mislim da imaš razlog da ne vjeruješ motorima koja se nalaze u Kia vozilima. Iako kratko postoje imaju sa tim daleko manje problema nego Francuzi npr. Ono što Kia ima jeste jako primamljiv paket za super cijenu. Honda sigurno ima bolje motore, ali jedini (za mene) motor koji bih morao da imam jeste 1.5 a ne 1.0 (koji je kod tebe ako se ne varam). Kia… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Meni bi nekako bilo draže da ti voziš Ford Focus 🙂 kad to kažem mislim ma sportski pedigre koji se oseća u tvojim komentarima

A što se tiče paketa nisam detaljno gledao pakete Kia modela skoro, ali znam da su pre nekoliko godina tek u najjačem paketu nudili bezb opremu koju Mazda i Honda nude standardno.

TheStig

A vozio sam 😀I sad je u posjedu međutim kad sam kupovao vozilo cjenovno je opet bilo van domašaja za ono što bi moglo da se smatra Fordom sportistom. Sad i nemaju nista sportsko sem Fieste ST i Focusa ST. Onaj benzinac od 182 ks je bio taman.

Da, Kia malo škrtari sa tim segmentom opreme. Meni lično su te stvari nebitne. Kad ja vozim nema opreme koja te čini bezbjednim 🤣Šalim se malo.

Biće sledeće vozilo, ako Bog da, neko vozilo dostojno sportskog pedigrea. 😉

Iznogud Časni

imas onog automybil ili tako nesto, svabo,a vozi kije i testira, fino on to odradi i zanimljivo, pogledaj, pa ces vidjeti s cim se muci, koliko trosi, koja je razlika u gorivu i jel se isplati kartica, koliki gepek ima ovaj ili onaj..itd..

J4ZZ3R

Druže Don, ne razmišljam o kupovini KIA modela. Na bazi nekih mojih predrasuda i utisaka nakon Honde može samo Honda, Mazda, Alfa ili BMW. E sad volim i Pežo. I to je to.

Iznogud Časni

c, ne moras kupovat, vidi…pogledaj, potrazi, detaljno lik sve obrazlozi…pa ne gledas, puj, puj, puj, daciu.

Obris

Evo Rusa, rastavljača.
Ala nagrdi Puretech.QQ!
https://youtu.be/69vm_Jmz2rM

TheStig

Znaš kakvi su „stručnjaci“ forumski. Oni znaju bolje od ovog mehaničara. Pogotovo ovi sto imaju vozila sa tim motorom. Englezi imaju dobar izraz „defend to the hills“. Tako se ovdje brane francuzi.

moron

Auh, „brate“, kakav francuski „đubar“ 😊 Morali su da opozovu 220.000 vozila sa tim motorom i da mu posle skrate interval zamene zupčastog na „samo“ 6 godina i samo 100.000 km 😊 Kod nekih je i kraće i bez skraćenja i problema … Jbg, Japancima nijada faul da se desi … Skoro … Eto, moj novi yaris, „put putuje“ iz porodilišta, a zbog greške u fabrikaciji opozvan je tokom „putovanja“, zajedno sa dosta Toyota, pa i sa drugim motorom [PDC Notification]: CI22-028 (SETR No. XFB31) 2.0 lt Hybrid & 1.5lt gasoline engine fuel pressure sensor … ). Ko bi rekao… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Ev za morona partijski zadatak: pitaj onog Mirka Rašica i onog Misu mr.engine, o ovom francuskom srotu.

BB

Nemoj ti meni „truba od motora“… Evo sad, po službenoj dužnosti moram da ga hvalim, prešao sam sa njim, bez ikakvih problema, već – 6 kilometara, a i vozio sam ga maksimalnom brzinom – 40 km/h… Kad spravu registrujem, siguran sam da ću prevaliti bar 1000 km godišnje… Sprava ima motor od tri cilindra, 1.2 litra, 100 ks, zelene je boje… A nije puno ni skupa, niti se puno čekala 😉😎
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0TQChv8QAzJcVXdgXWxvNSXSGBvZ7WdjCfWwZFMArRdG4yDA6bgqvfobYkutDWbSJl&id=448313645207117&m_entstream_source=timeline&__tn__=%2As%2As-R

moron

Mokka 😊😊😊
Kakvo si zlo učinio, pa takvu kaznu „popio“? 😊

BB

Mokka…

moron

Ne valja se u životu kockati … Pre ili kasnije – „stradaš“

BB

Kad se oženiš kao ja, onda ti Bog želi sa pošalje kompenzacije… 😉
I iznoguda je odnekle čeklaa nagrada ali on nestrpljiv, pa se razvede 🤣

J4ZZ3R

BB čestitam na nagradi. Sad trk do KIA ili Fiat salona da tu „trubu“ zameniš za pravi auto. Možeš i za BMW X5 🙂

BB

Hvala!
Žena bi da to proda da se kuća sređuje. Ali sin ne da, nema šanse… 😉
Naravno, mene niko ništa i ne pita…
Tako da će u registraciju…
Auto je „fensi“ i, u razgovoru sa drugima, primjećujem da je veoma popularan i poštovan…

Iznogud Časni

aferim bebac. Mogao bi pricati viceve, na nekog me podsjecas samo se nemrem sjetit na koga, ko onaj iz Prvog servisa sto je prodavao lubenice (izmedju ostalog) na pijaci..
a koji ce ti moj opel i to sa trubom? zena je pametnija od tebe (imal sestru, pitam za druga) ne to u avliju, prodaji! Jest da ces dobit za nju 50% od prodajne vrijednosti ali Boze moj, sta ces, kako doslo tako o’slo…

BB

Nema sestru, ali ako bi dao 50% vodi je 🤣😂🤣

Iznogud Časni

Ženu? Jok, samo mokku 🙂

Iznogud Časni

Krajiskinja?nije ni cudo sto si najebo. Vama krajisnicima covjek da cevap, vi napravite od njegaplocicu (ni cevape ne znaju da naprave!)! Sve zivo upropastise…hej, plocicu! kakvo bogohuljenje….
zamisli ti, molim te lijepo, plocicu! pa kolika budala moras bit….heeej, plocicu…moj Boze.

BB

Hercegovka…

moron

Auh … 🙂

BB

I šta sad veliš? Malo je Mokka? 🤣😂

Iznogud Časni

Mokka za Hercegovinu, Ferrari za krajiskinju …to ako si sretan, ako si baksuz onda razvod…eto, to su nagrade, pa ti vidi dje ko.
Al koja je kazna za pločicu?! To te ja pitam …sveti ćevap !😜

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
BB

Kazna je da čašćavam ljude u obližnjoj ćevabdžinici ljude koji svrate. Pa dođi i ti…
I nije toliko u ćevapu koliko u lepinji. Lepinja se peče na 400 stepeni svega 5 minuta na dnu pekare posutoj mekinjama. Sva ostala peciva idu na 230 do 260 stepeni što implicira da se lepinja ne može peći sa drugim pecivima i pekara služi samo za lepinju i ni zašta drugo, zato i ne možeš ili možeš rijetko pronaći banjalučki ćevap u originalu na drugim mjestima..

Iznogud Časni

Fala ko bratu, pločice ne jedem.
Što je to kazna, časti malo,glumi iznoguda 🥴😁? Ti se ne trijeznis, a krajiški protuotrov- Hercegovina, čeka sa oklagijom kod kuće😜hljeb pa na 400c, pa nije ti to čelik. Eto šta bude kad hajvanima daš ćevap da prave…ma ja bih to na otok sve…😁😁

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
J4ZZ3R

Lepo izgleda Mokka baš, meni vuče na c3 fazon sa bojama i jedinstvenim dizajnom.
Koji motor je ispod haube? Ako je 1.2 turbo, gore popljuvani, mislim da ćeš biti zadovoljan, ali zašto ne napišeš nešto o tome? First impression on Mokka by Bad blue boy?

Iznogud Časni

pa problemi dolaze od 50k km pa navise…nece taj dozivjet sa mokom 50 k km…jer ko ce vozit berlinga onda? ipak je berlingo dizel…

BB

Pa napisao sam u prvom komentaru, 1.2 L, tri cilindra, 100 ks. Onako, na prvu, solidno se to propinje (probano na malim brzinama )

BB

Mislim da za normalnu vožnju ništa više ne treba od ovog motora, dovoljno je to potentno za sakupiti priličan broj kazni 😉. Unutrašnjost, solidna- mnogo mi se sviđa volan, klima ručna, ima grijanje sjedišta (to me malo iznenadilo), kamera za vožnju unazad, svjetla Led. Ne sviđa mi se što nema naslonjač za ruku, malo težak ulazak kad se ne otvore vrata do kraja, smeta veliki prag (razmažen Berlingom gdje praga nema i dovoljno je 30 cm da se vrata otvore da se izvučeš (uvučeš stomak)… Mjesta za glavu ima dovoljno čak i nazad (što me pozitivno iznenadilo). Gume su mesnate… Pročitaj više »

Iznogud Časni

En, ne treba mu više od 100konja i motoric od kosilice, pa s kim ja pravim državu?!? Petrolhead!? Treba vake častiti izlaskom pred jedan vod, onaj streljački! 😜dje će ovi umjesto pušaka nositi natpise : penzić! . Cuj, volan mu se sviđa, pa to je Gabor od gm, da si to rekao za novi prezentiran u astro, shvatio bih…al ovako, svaki Gabor je dobar kad se izadje iz berlinga.😜pa i 1.2 bude bolji od francuskog dizela….ajde ti lepinju na 400c, odoh se smijati dva dana (sad bi ovdje išla ona slika što Scotty ubaci u video, konj dje se smije… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
moron

Pokloni su uvek najskuplji 😀

Iznogud Časni

ahahah, bogme tebe 3.14cka nista nije kostala, osim par udaraca oklagijom al sto volis pite, ko ti je kriv? 🙂

BB

To joj je jedina prilika da uzme oklagiju u ruke 😉

Iznogud Časni

Ne mene, ženo, ne mene, već tijesto, sunce ti hercegovačko 😜

Iznogud Časni

Vidis da mu je drug Tito pomogao da dobije…

Iznogud Časni

a vamo se pravi da ne voli kafu…ma namjestio, zna direktora firme, ruka ruku mije 🙂

Iznogud Časni

planirao da ga ubaci, pa je promasio…hahaha…ubacio u kutiju i evo sta je izaslo iz kutije…Zena mu se crveni tamo u cosku, vice: sta hoce, dobio je sina.
Planirao da ga ubaci pa je promasio 😀 😀 😀
zajebane su te rupe….jel tebi Darko Milic sta u rodu?

BB

Što se tiče 408-ice, sa boka pogled obećava da bi mogla biti upotrebljivija nego 308 karavan, nekako linija krova ne pada odmah (valjda je tako). I povišen klirens nije za baciti, sve u svemu – dobro je to… Ali bojim se da će pogled na cjenovnik sve snove raspršiti…

DUDE

Jel jos nekoga podseca na Lamborghini URUS, ili to samo mene oko vara?

BB

Može i na Moskvič Aleko, on je bio ovakvog oblika i imao visok klirens 🤣

Matija

Pezo je nekada bio poznat po eleganciji svojih modela. Nekada!

J4ZZ3R

Juče prođoh pored 406, dan danas prelep automobil

Renault Terminator

Сад ће и Ренаулт да избаци овако нешто,крос лимузина…

J4ZZ3R

Pa RENO je maznuo Pežou Žil Vidala i on je bio lud, ali ovi naslednici kao da su još otkačeniji i luđi… Onaj R5 što je Vidal nacrtao deluje baš super

Renault Terminator

Р5 је ок.Личи на ауто.

BB

Pa šta je Arkan?

Renault Terminator

Аркан је класичан чардак.

BB

Ma nije. Liftbek povišeni… Više povišen od zemlje nego prema nebu, nemam ja tu neki osjećaj visine…

Renault Terminator

Јбг…није шија него је врат.Чардак ни на небу ни на земљи.Као и овај нови Мегане,катастрофа шта су урадили од њега.