1. Home
  2. Prezentacije
  3. Restilizovan Lexus UX
Restilizovan Lexus UX
1

Restilizovan Lexus UX

193
1
Podelite sa prijateljima:

Najkompaktniji krosover brenda Lexus je debitovao još 2018. godine, a recenziju ovog modela možete pronaći na našim stranicama. Do sada je isporučen na adrese 240 hiljada kupaca s rezidentskim statusom u jednoj od osamdeset zemalja u kojim se nudi. Ali, ovaj put je japanska kompanija pristupila postupku planirane restilizacije na neuobičajen način.

Lexus UX je zadržao originalni stil, a isto važi i za paletu raspoloživih pogonskih sklopova, ali je zato enterijer nanovo osmišljen, s očitom idejom razvojnog tima da ga učini pogodnijim za upotrebu od strane njegovog visočanstva – vozača.

Kako bi postigli ovaj drugi navedeni cilj, Japanci su ugradili ponovo, fino podešene amortizere i sistem elektro potpomognutog upravljanja. Karoserija je ojačana uvođenjem dvadeset novih tačaka zavarivanja, a koje su koncentrisane na otvorima za vrata (uključujući tu i poklopac prtljažnika). Dodatno je ojačana i krutost pomenutih petih vrata.

Varijante opremljene sportskim paketom opreme koji Lexus tradicionalno označava odrednicom F Sport, sada nude adaptivne amortizere i dodatnu podršku sistema upravljanja.

Da prozborimo koju i o statusu putničke kabine. Model UX je najsvežiji model koji će ponuditi ekran osetljiv na dodir preko kog će se pratiti postavke multimedijalnog sistema umesto pasivnog displeja. Veličina ekrana je uvećana sa sedam na osam inča po dijagonali (za niže pozicionirana izdanja), kao i na 12,3 inča (s nekadašnjih 10,3 inča) za prestižnije modifikacije.

Što se tiče težnji Lexusa da se ekran osetljiv na dodir učini podesnijim, lakšim za upotrebu, on je izmešten na poziciju koja je vozaču bliža za značajnih 143 milimetara.

Važno je reći da ako su sedani LS i ES, nakon tranzicije ka ekranima osetljivim na dodir prstiju, i dalje imali onu površinu koja je smeštena na centralnom tunelu i preko koje su se takođe prevlačili prsti u želji da se nešto postigne s multimedijalnim sistemom, onda da kažemo da Lexus UX je sledi tu logiku i da nema tog panela.

Nasuprot tome, na tom mestu su smeštena dugmad za grejanje i ventilaciju sedišta, a ona su se ranije nalazila na centralnoj konzoli. CD plejer je takođe izostavljen iz ponude a na taj način oslobođen prostor je iskorišćen za ugradnju dodatnih priključaka tipa USB-C… Međutim, ostalo je i malo praznine.

Informativno-zabavni sistem je takođe nov i nudi opciju glasovnog upravljanja sadržajima, napredne mogućnosti bežičnog povezivanja i pretraga na internetu, kao i veze s pametnim telefonom. Na sve to treba dodati i mogućnost osvežavanja softvera putem internet veze.

Sistem kamera nazvan Surround Camera System sada može oforrmiti sekciju sa slikom koja prikazuje drum ispod vozila (na temelju slika snimljenih tokom vožnje) baš kao kod rasnih terenaca. Kompleks elektronskih pomoćnika koji Japanci zovu Lexus Safety System + je unapređen takođe.

Kako i u uvodu rekosmo, paleta će uključivati i dalje benzinsku modifikaciju UX 200 (171 konjska snaga), kao i hibridnu UX 250h (184 ks). Prvi je uparen s menjačem komercijalnog naziva Direct Shift CVT. Osoben je po tome što je prva „brzina“ manulena. Pride, ova varijanta ima jedino prednje točkove kao pogonske.

Hibridna alternativa je opremljena elektromehaničkim varijatorom, a uz doplatu je moguće dobiti i sistem prenosa snage na sva četiri točka (E-Four). Zadnje točkove pokretaće zaseban elektromotor marke Aisin. On razvija samo 7 konjskih snaga i nudi 55 njutn metara obrtnog momenta. U stvari, kao takav će pomagati jedino pri pokretanju vozila.

Osveženi krosoveri s oznakom Lexus UX će tokom leta nastupiti pred kupcima. Kroz restilizaciju će nakon ovog modela proći i električni s indeksom UX 300e, što i nije čudno kada znamo da je ova verzija debitovala kasnije u odnosu na konvencionalne. Do sada pomenuta baterijska plemenita Toyotica nije menjala originalnu formu.

AutoRepublika

(193)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
'79 DeVille

Pored svih tehnoloških unapređenja toyota i derivati su i dalje ružni za medalju.