1. Home
  2. Prezentacije
  3. Pred nama je Lexus LBX
Pred nama je Lexus LBX
5

Pred nama je Lexus LBX

390
5
Podelite sa prijateljima:

Ovo nije samo još jedan u nizu noviteta, barem ne za marku Lexus. Naprotiv, ova premijera se može smatrati jednom od prekretnica u istoriji kompanije. Najpre, ovde imamo posla s prvim Lexusom koji je osmišljen na način i u želji da se dopadne Evropljanima. Sve do ovog trenutka, prioritetna tržišta brenda su bila Severna Amerika, Bliski istok, Japan i Kina.

Naposletku, ovo je najmanji Lexus u istoriji, a to je tako zato što je LBX utemeljen na malom krosoveru po imenu Toyota Yaris Cross.

Na sreću, ovde nije reč o pukom lepljenju imena Lexusa preko Toyotinog modela. Lexus LBX poseduje originalnu školjku koja se od Yarisa razlikuje po obliku krova, otvorima za vrata i staklenim površinama. Na primer, fiksno trouglasto staklo se pojavilo u prednjim vratima dok su zadnja vrata, nasuprot tome dobila pravo, čvrsto staklo.

Karoserija je izvedena od čelika, s tim da je poklopac motora aluminijumski. Još je jedna razlika u odnosu na konvencionalni donorski Yaris. Naravno, izolacija je mnogo kvalitetnija u premijum proizvodu s oznakama Lexusa.

Novitet je utemeljen na prostijoj modularnoj platformi GA-B, koju Lexus nije koristio u prošlosti. U poređenju s donorskom Toyotom Yarisom Crossom, međuosovinski razmak je produžen za dva centimetra (do 2.580 milimetara).

Što se tiče ukupnih dimenzija, može se zaključiti da je Lexus LBX za samo 10 milimetara duži od originalne Toyote (4.190 mm), ali je istovremeno i za 60 mm širi (1.825 mm) i 50 mm niži (1.545 mm). Točkovi dolaze s naplacima koji imaju prečnik od 17 ili 18 inča.

Lexus LBX je prvi model u gami koji donosi nov stil prednjice vozila, a kompanija ga opisuje kao „odučni izgled“ (Resolute Look). Gornji deo rešetke hladnjaka, tradicionalan za ovu marku, naposletku je otsečen, ostavljajući tako samo trapezoid lišen okvira, a po prvi put su i farovi povezani tamnim kanalom, linijom.

Uskoro će ovaj stili biti prenet i na ostale kompanijske adute na četiri točka. Kupci će birati između četiri verzije, a one su dobile sledeća imena: Elegant, Relax, Emotion i Cool. Razlikovaće se po boji i dekorativnim rešenjima.

Enterijer LBX-a nema ništa zajedničko s onim „u Yarisa“, i sačinjen je u stilu više pozicioniranih pulena Lexusa. Tu imamo virtuelnu instrumentaciju s ekranom od 12,3 inča i veliki tablet multimedijalnog sistema (9,8 inča). Unutar menija info-zabavnog kompleksa su smeštene i kontrole uređaja za klimatizaciju.

Brave na svim vratima su elektromehaničke, i dovoljno je samo pritisnuti unutrašnje ručke kako bi se otvorila. Tako nešto već je implementirano kod modela RX i NX. Jašta, očuvana je i mogućnost mehaničkog otvaranja vrata, jer šta ako zakaže čuvena japanska pouzdanost? Pa ništa, povucite ručku ka sebi i moći ćete da izađete iz vozila, i to bez panike.

Sedišta su presvučena veštačkom kožom ili pravim antilopom (prevrnutom kožom). Na listi opcionala ćete pročitati i ponudu projekcionog ekrana, muzičkog sistema brenda Mark Levinson a koji poseduje trinaest zvučnika, ambijentalno osvetljenje s pedeset nijansi u izboru, kao i sistem kamera za pun nadzor nad zbivanjima oko vozila.

Kompleks elektronskih pomagala nosi naziv Lexus Safety System + i deo je redovne, serijske ponude. U zadnjem redu nisu predviđene dodatne pogodnosti za putnike. Nema čak ni dodatnih otvora za ventilaciju na središnjem tunelu. Zapremina prtljažnika iznosi 332 litra kod verzija s prednjim pogonom. Mališani kojima se i zadnji točkovi aktivno, preduzimljivo rotiraju, pružaju prtljažnik od 300 litara.

Lexus LBX se može dobiti jedino s hibridnim pogonskim sklopom, oni koji je nedavno premijerno prikazan u osveženom hečbeku čuvenog imena Toyota Yaris. Ali, krosover je dobio veću i moćniju litijum-metal-hidridnu bateriju. Trocilindarski atmosferski motor radne zapremine od litru i po, radi u tandemu s elektromehaničkim varijatorom. Maksimalna snaga pogonskog sklopa je na nivou od 136 konjskih snaga i 185 Nm najvišeg obrtnog momenta.

Kada stoji u mestu, a vozač odluči da najbržim mogućim tempom dobaci do „stotke“, u najboljem slučaju, od cilja ga deli 9,2 sekunde.

Bazična verzija sa sva četiri (ona aktivna) pogonska točka, poseduje polukrutu osovinu nazad. Neto masa ovako koncipiranog SUV-a iznosi 1.280 kilograma, dok analogna Toyota Yaris Cross meri 1.170 kg, onda kada je opremljena ovim hibridnim koktelom mehanike.

Opcioni sistem prenosa snage na sva četiri kraja školjke se zove E-Four i on promoviše zasebni električni motor na zadnjoj osovini. U tom slučaju, na istoj je montirano nezavisno oslanjanje, ali se najveća moć pogonskog sklopa nije menjala.

Lexus LBX kreće u proces montaže negde pre nego što ispratimo 2023, a prodaja na evropskom tržištu započeće početkom naredne godine. Na našem tržištu, glavna konkurencija će biti maleni i fantastični Audi Q2 (s cenom od oko 32 hiljade evra) a i DS 3 (koji košta nekih 30 hiljada evra). Oba rivala smo testirali, pokušajte naći tekstove.

AutoRepublika

(390)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Nije lose!

Zsphere

Sve su ispostovali sto se tice forme zaista skladno djeluje ali ipak to je Lexus. Sta ima od Lexusa tu, veliki žičani gril? Nedovoljno. Hrpa azijskih modela moze biti samo da mu se promijeni logo. Audi q2 meni uopste nije naročito lijep ali vidi se da je Audi iz svakog ugla, isto važi za Volvo xc 40. Doduse Lexus luta sa dizajnom otkako postoji, iako su pojedini modeli za sebe prilično lijepi ali eto kao neki nedostatak u dizajnu je ta evolucija neke bazične ideje po kojoj bi bio prepoznatljiv jer ipak je vrhunski premium brend. Kod većih modela je… Pročitaj više »

igi

Liči malo na 2008, simpatično.

moron

Kad bolje razmislim, nije ovo loše.
Dobro je što je ubačen samo ovaj novi i jači pogonski sklop, jet Yaris Cross sa onim starim ima ubrzanje bliže 12 sekundi u AWD izdanju.

Bungi

E tako se radi unutrašnjost.A ne kao novi Mercedes i BMW, jedan tabletić visi tamo, drugi onamo, k’o u sportskoj kladionici a auto košta preko 50000 eura, bruke i sramote.