1. Home
  2. Prezentacije
  3. Zvanično prikazan i BMW M4 GT4
Zvanično prikazan i BMW M4 GT4
0

Zvanično prikazan i BMW M4 GT4

148
0
Podelite sa prijateljima:

BMW je s lanca pustio novu zver namenjenu jurcanju po stazama. U trkačkom delu asrotimana BMW-a, ovaj snagator je pozicioniran iznad modela M2 CS Racing. Tako smo dočekali da BMW M4 GT4 ostane potpuno bez kamuflaže kojom je bio obložen na nedavno održanoj trci izdržljivosti na Nirburgringu. Sve ovo se dešava uoči trkačkog vikenda SRO koji se održava na stazi VIRginia International Raceway. Takmičarski novitet je nasledio nekoliko komponenata od modela M4 GT3, a kada to kažemo, uglavnom mislimo na krov i zadnje krilo izrađene od ugljeničnih vlakana.

U želji da poslovni rashodi ostanu mali, redni „šestokrevetni“ motor je uzet iz „civilne“ verzije modela M4, od kog je takođe nasledio i kompjutersku jedinicu za kontrolu rada agregata. Snaga se do asfalta prenosi putem sedmostepenog automatskog menjača iz nemačkog komponentaša ZF-a, a mehanički sklop dopunjuje i diferencijal s ograničenim proklizavanjem. Twin-turbo 3,0-litarski motor može proizvesti čak 550 konjskih snaga i impresivnih 650 Nm obrtnog momenta (kada je u zenitu).

Neki će biti iznenađeni kada čuju da M4 GT4 poseduje ne samo klima uređaj, već i grejanje vetrobranskog stakla, pa čak i ventilirano sedište koje je razvio čuveni Recaro, i sve to kao deo paketa standardne opreme. Sistem kontrole proklizavanja ima ne manje od deset podesivih režima, dok stabilizatori na prednjoj i zadnjoj strani imaju mogućnost podešavanja u pet nivoa. BMW Motorsport je opremio trkački automobil oprugama vešanja H&R, sa tri različite stope zajedno sa amortizerima marke KW.

Uz neto cenu od 187 hiljada evra, BMW M4 GT4 se ne može se baš nazvati jeftinim automobilom. Međutim, to je relativna povoljna cena u poređenju sa onom koja se traži za GT3, a koji je „dostupan već“ za 415 hiljada evra. Proizvodnja bi trebalo da počne u oktobru, a BMW kaže da ovaj trkački automobil ispunjava uslove da se takmiči u svim GT4 serijama širom sveta. U međuvremenu, uskoro će ući u završnu fazu testiranja učešćem u seriji izdržljivosti na Nirburgringu i u 24 sata Portimana.

BMW takođe radi na perjaničnom trkačkom automobilu. To čini razvojem hibridnog prototipa Le Mans Daytona hybrid, dok je u završnoj fazi pred promociju i kupe iz generacije G87. Naravno, mislimo na omanji i omiljeni M2.

AutoRepublika

(148)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments