1. Home
  2. Prezentacije
  3. Hiperautomobil Pagani Huayra Codalunga se oprašta slaveći dugi rep
Hiperautomobil Pagani Huayra Codalunga se oprašta slaveći dugi rep
0

Hiperautomobil Pagani Huayra Codalunga se oprašta slaveći dugi rep

201
0
Podelite sa prijateljima:

Proizvodni ciklus modela Huayra je skoro završen i Pagani će uskoro predstaviti treće pokolenje hiperautomobila. Tehnički prototip u vidu kuepa s imenom Pagani Huayra R je viđen prošle godine, a njega je pokretao novi atmosferski V12 motor, dok je za te potrebe konstruisan i originalni menjač.

Ali, pre nego što novitet debituje, poznati brend je za rastanak s odlazeći modelom pripremio najdivnije i najelegantnije izdanje Huyare do sada.

Kompanijska legenda kaže da su 2018. godine, Horaciju Paganiju pristupila dva veoma značajna klijenta koja su zamolila da bude osmišljen kupe s dugim repom u stilu trkačkihautomobila šezdesetih godina prošlog veka. Takav kupe bi bio osmišljen isključivo za njih.

Šef kompanije je odobrio da se ovakva ideja realizuje jer je i sam bio oduševlje vozilima iz tog doba, pa je čak i kao svoj omiljeni četvorotočkaš izdvojio trkački automobil Porsche 917.

Za realizaciju iznete ideje je bila zadužena divizija zvana Pagani Grandi Complicazioni, a tamo rade profesionalci koji su specijalizovani za posebne projekte. Samo je jedan čovek radio na stilu i aerodinamičkim paramterima noviteta, a u izradi su učestvovali i sami kupci. Sve to je trajalo neke dve gdoine.

Rezultanta zajedničkog napora je došla u vidu kupeo nazvanog Pagani Huayra Codalunga. Ispravno ćete pretpostaviti da kovanica „coda lunga“ na italijanskom jeziku znači „dug rep“.

Ovaj kupe se razlikuje od ostalih verzija Huyre ne samo po tome što je zadnji prepust uvećan za 360 milimetara. Skoro svi paneli na karoseriji su novodizajnirani! Codalunga poseduje originalnu njušku, dok je broj izbočenih elemenata smanjen.

Tako je i karoserija postala vizuelno čistiji prizor, a ukratko se može zaključiti da je s bazičnim kupeom, veza sačuvana samo u nekim opštim okvirima. Barem, kada je eksterijer u pitanju.

Novitet pokreće isti onaj 6,0-litarski biturbo motor s indeksom AMG V12 koji se nalazi i u modelu za 2020. godinu, a koji se zove Huayra Tricolore. Ipak, originalan je titanijumski četvorostruki završetak izduvne cevi. Masa celokupnog izduvnog sistema je ograničena na svega 4,4 kilograma.

Izlazna moć agregata je na nivou od impresivnih 840 konjskih snaga, uz 1.100 njutn metara najvišeg obrtnog momenta. Kada je u pitanju „neto – neto“ masa, ona kod kupea Pagani Huayra Codalunga iznosi 1.280 kilograma, odnosno za samo desetak kila više od verzije Tricolore. Avaj, iz kompanije se nisu udostojili da nam kažu osnovne karakteristike koje otkrivaju dinamičke parametre novajlije.

Ukupno će biti skockano samo pet primeraka „dugorepih“ kupea, od kojih jedan ide na teritoriju Sjedinjenih Američkih Država. Svi su već dakako prodati, a ne možemo da preskočimo ni podatak o ceni. Naime, ovde imamo posla s najskupljom Huayrom u porodici, jer Codalunga staje 7 miliona evra.

Po komadu! 🙂

AutoRepublika

(201)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments