1. Home
  2. Vesti
  3. Nio ugrožava Audi, Nemci traže zaklon od pretnje na sudu
Nio ugrožava Audi, Nemci traže zaklon od pretnje na sudu
2

Nio ugrožava Audi, Nemci traže zaklon od pretnje na sudu

4.70K
2
Podelite sa prijateljima:

Da nam je ovo neko pričao pre samo par godina, teško da bismo poverovali, ali evo nas u 2022. godini i Nemci počinju da sve više zaziru od naprednih Kineza. U prilog tome govori i činjenica da je pravni tim marke Audi pred sudom u Minhenu podneo tužbu protiv konstruktora zvanog Nio, a kao konkretan povod je navedeno kršenje prava u vezi s korišćenjem imena. Četiri prstena očito smatraju da su oni izmislili slovo S i brojeve 6 i 8, i da bi trebalo da imaju zakonski osnov da spreče Nio da svoje električne krosovere (!?) indeksiraju oznakama Nio ES6 i ES8.

Audi dakle veruje da su nazivi ES6 i ES8 previše asocirajući na indekse S6 i S8, a koji opet pripadaju klasi konvencionalnih sedana, kao (umereno) performantne verzije „civilnih“ limuzinskih modela A6 i A8. Audi je svojevoljno prisvojio kombinaciju slova i brojeva u sportskom delu palete još tokom devedesetih godina prošlog veka.

S druge strane, Nio je prošle godine pokrenuo prodaju modela ES8, i to u Norveškoj, i to je trenutno jedina zemlja na Starom kontinentu gde su poslovno aktivni. Ranije smo objavljivali da Nio pomno prati stanje na tržištu i planira da uđe i u Nemačku, što bismo mogli videti već krajem 2022. godine. Dodatno, Nio namerava da električni sedan ET7 bude prvenac brenda na nemačkom tržištu, dok je kinesko društvo angažovano i u izložbenom prikazivanju „spornih“ modela ES6 i ES8, preneo je nemački Handelsblatt. Nakon što su upoznati s tužbom, u Niju su odlučili da uklone oznake sa svojih vozila. Naravno, samo one koje su osporene.

O Niju smo pisali u mnogo navrata, a pored odličnog dizajna, osobeni su po tome što forsiraju koncept zamene, a ne dopune baterija. Jasno, niko dopunu ne zabranjuje, ali se favorizuje opcija brze zamene pakovanja na odgovarajućim stanicama, pa su u tom duhu, Kinezi postigli dogovor sa Shellom da se pristupi izgradnji infrastrukture. Zamena baterija bi trebalo da potraje ne duže od tri minute.

Pored Nemačke, Nio sebe uskoro vidi i u Švedskoj, Danskoj i Holandiji, preneo je pomenuti nemački list, a i mi smo o tome saznali i preneli svojevremeno s Reutersa.

Audi se trenutno bavi modelom A6 E-Tron a koji bi se nadmetao na germanskom tržištu s limuzinom Nio ET7. Serijska verzija bi trebalo da debituje već ove godine, a postavljena je na platformu Premium Platform Electric (PPE). Sedan je u konceptnom obliku posedovao duet elektromotora koji su zajedno isporučivali 470 konjskih snaga (350 kilovata) i 800 njutn metara obrtnog momenta.

Izložbeni A6 E-Tron je pružao bateriju od 100 kilovat sati, što je bilo dovoljno za 700 kilometara dometa s jednim punjenjem ćelija, u skladu s protokolom WLTP. Nemački automobil je moguće kačiti na punjač ne brži od 270 kilovata, što bi značilo da se u tom slučaju dobije 300 kilometara autonomije za svega deset minuta punjenja. Jedini problem je naći tako moćan punjač, a onda i platiti cenu tako munjevito isporučene ogromne količine struje.

Karavan s oznakom A6 E-Tron Avant bi trebalo da obogati sadržaj kataloga prstenaste marke u 2024. godini. Biće mehanidčki blizanac sedana, samo s više prtljažnog prostora.

Što se tiče pokrenute tužbe, podsetićemo da britanski sud nije stao na stranu Jaguar Land Rovera kada je tužio Ineos zbog „kopiranja“ klasičnog Defendera, navodeći kao obrazloženje da se dizajn kocke ne može patentirati i da je davno izmišljen i dostupan svima. Da li će nemački sudovi pak odlučiti da je slovo S izmišljeno u Volfzburgu ili Ingolštatu, ostaje da vidimo…

AutoRepublika

(4697)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ma, kakav je domet tom strujom audiju za „Highway – Cold Weather“ ?
Može li barem 300 km ?

Iznogud Časni

Dotad žabari testiraju ficu na indukcijsko punjenje i piče li piče a baterija nikako da krepe.