1. Home
  2. Vesti
  3. BMW-u se pozlatio Nirburgring
BMW-u se pozlatio Nirburgring
1

BMW-u se pozlatio Nirburgring

332
1
Podelite sa prijateljima:

BMW je dugo ignorisao Nirburgring Nordšlajfe, ali je sada ušao u konkurenciju sa drugim proizvođačima sportskih automobila i objavio postizanje dva rekorda: za jedan je zaslužan kupe model M4 CSL, a za drugi još neotkriveni karavan M3 Touring.

Vreme kruga laganog kupea BMW M4 CSL objavljeno je na dan njegove premijere, 20. maja, i ono je bilo u trajanju od 7 minuta i 20,207 sekundi s punim krugom od 20,832 kilometara, ali ga je tada kompanija predstavila kao najbrži serijski BMW na stazi Nordšlajfe.

U zvaničnoj tabeli rekorda Nirburgringa ga 20. maja nije bilo i uopšte nije bilo jasno kojoj od zvaničnih klasa BMW M4 CSL pripada, da li sportskim automobilima ili automobilima srednje klase. Nakon toga, administracija je zabeležila BMW M4 CSL u klasi automobila srednje klase, što je, po našem mišljenju, sasvim pošteno, pošto M4 CSL nije čistokrvni sportski automobil, već je, u stvari, derivat klasične Serije 3 i 4, iako je količina poboljšanja, naravno, veoma velika.

Sada je BMW M4 CSL lider u klasi automobila srednje klase. Prethodni rekord u ovoj klasi pripada limuzini Jaguar XE SV Project 8, i on je bio: 7 min 23,164 s.

Da podsetimo, BMW M4 CSL je opremljen rednim trolitarskim šestakom sa oznakom S58 kojeg pogoni, naravno,  benzin, i još jedno naravno, poseduje turbo ispomoć koja mu snagu podiže na 550 „konja“. Menjač je opet klasika, osmostepeni automatski iz kompanije ZF, uz pogon na zadnje točkove. Kupe ubrzava do 100 km/h za 3,7 sekundi, uz najveću brzinu od 307 km/h.

Drugi rekord je sasvim svež, postavio ga je BMW M3 Touring, koji će premijerno biti prikazan 23. juna na Festivalu brzine u Gudvudu (Velika Britanija). Njegovo vreme u kom je pokorio krug zelenog pakla je 7 minuta i 35,060 sekundi, pa je sada to najbrži serijski karavan na stazi Nordšlajfe, ali činjenica je da u zvaničnoj tabeli rekorda autodroma nema nijedne klase karavana, pa se ispostavilo da je rekord van klase.

Formalno, BMW M3 Touring treba klasifikovati kao automobil srednje kategorije, zajedno sa BMW-om M4 CSL – osetite, kako kažu, razliku između srodnih modela: skoro 15 sekundi razlike po krugu, nije malo.

Specifikacije BMW-a M3 Touring još nisu objavljene, ali će najverovatnije biti otprilike iste kao i kod limuzine s oznakom M3, gde motor S58 proizvodi 510 konjskih snaga, a pogon može biti ne samo zadnji, već i na sva četiri točka. Koja verzija je učestvovala u trci kojom je postavljen rekord, u vreme objavljivanja nije bilo poznato.

Vremena kruga na Nordšlajfeu su odličan pokazatelj kvaliteta inženjeringa, ali uglavnom se veliki nemački proizvođači automobila (Audi, Mercedes-Benz, Porsche, sada i BMW) utrkuju sa velikim budžetima kako bi razvili i prilagodili šasiju posebno ovoj teškoj stazi.

Ferrari, Aston Martin, Lotus, McLaren, Koeniggseg, Pagani i drugi proizvođači superautomobila ignorišu Nirburgring – preskupo je i problematično nekome nešto dokazati, a potražnja za njihovim proizvodima već premašuje ponudu.

Podsećamo, možete privatno dovesti bilo koji automobil na Nirburgring, ali se u takvim slučajevima trke održavaju na amaterskoj, skraćenoj konfiguraciji staze (20,6 km) i ne može biti garantovan da je automobil postavljen na optimalan način. Takve trke ne spadaju u zvaničnu tabelu rekorda.

AutoRepublika

(332)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

M3 karavan je za velikih 5 sekundi brži od najbržeg automobila sa pogonom na prednjoj osovini Megana RS Trophy-R.
Jbt odere te karavanče na nekoj stazi kao krmača masnu vreću🙃…
Ovi iz BMW su neopjevane lažovčine.Kažu da ovaj moj 520i ima max top speed od 235km/h..lažu bre ko psi,ide bre 240km/h i možda bi mogao još do 243-244km/h da sam mu htio cijediti mast.