1. Home
  2. Vesti
  3. Cadillac je planirao model Escalade sa šesnaest cilindara
Cadillac je planirao model Escalade sa šesnaest cilindara
1

Cadillac je planirao model Escalade sa šesnaest cilindara

328
1
Podelite sa prijateljima:

Možda je to zaista teško zaključiti prema današnjoj ponudi ovog brenda, ali postojala su vremena kada je Cadillac zaista predstavljao najvišu stepenicu svetske automobilske industrije. S ponosom je reklamiran kao „svetski standard“ i kupovina njegovog modela je označavala viši standar nego onda kada bi mušterije izdvojile novac za Rolls-Royce, Bentley, Maybach ili bilo koji sličan četvorotočkaš.

Jedan od razloga takvog imidža su bile inovacije i Cadillac ih je zaista imao mnogo. Statistički gledano najveća popularnost je bila tokom osamdesetih godina prošlog veka, ali ako ste želeli vrhunsko inženjerstvo, završnu izgradu i nešto što gotovo niko drugi ne pruža, potrebno je da se vratimo u zlatne tridesete godine prošlog veka.

Cadillac je zapravo samo jedan od proizvođača koji je u serijskoj proizvodnji nudio model sa šesnaest cilindara ispod haube. To se dešavalo u periodu između 1930. i 1940. godine, kada smo prvi videli glomazni agregat radne zapremine 452 kubna inča (7,4 litre), a kasnije nešto manji zapremine 431 kubnog inča (7,1 litra). Proizvodnja se zadržala na brojci od 4.076 primeraka.

Ranije smo pisali da je američki gigant predstavio koncept Sixteen 2003. godine, a tu priču možete da pročitate ovde. Ono šta se nije znalo barem do nedavno je informacija da je Cadillac planirao i serijsku proizvodnju takvog agregata za svoj terenac Escalade.

Motor u spomenutom Sixteenu je bio radne zapremine 13,6 litara i razvijao je hiljadu konjskih snaga i maksimalnih 1.350 Nm obrtnog momenta. Nismo sigurni da li su inženjeri pokušali da ga prerade ili da debituju s nekom novom konfiguracijom, ali u razgovoru sa kolegama sa sajta GM Authority, menadžer za razvoj novih modela unutar brenda Dejvid Šajvon je rekao da je „Escalade V16 u jednom momentu bio duboko razmatran“.

Nažalost, novinar nije postavljao dodatna pitanja, ali je sajt The Drive odlučio da kontaktira spomenutog Šajvona za više informacija. Dobio je odgovor, „razmatramo i diskutujemo o mnogim idejama, uključujući i onu o Escaladeu sa V16 motorom, ali nemamo ništa više da dodamo“.

Ideja zapravo i nije bila toliko suluda koliko to možda zvuči na prvi pogled. U spomenutom periodu je Cadillac proizvodio Escalade pod kodnom oznakom GMT 800 (od 2002. do 2006. godine), a njegov najveći motor je bio onaj zapremine 6,0-litara sa 345 konjskih snaga.

Ford nudio čuveni Triton V10 za svoja komercijalna vozila, pa i nije teško poverovati da bi Cadillac otišao korak dalje i prezentovao onaj sa šest cilindara više, posebno što je uložio mnogo truda i muke u spomenuti koncept Sixteen.


Ne verujemo da ćemo ikada dočekati da vidimo više informacija, ali sumnjamo da će neko žaliti za tim ovih dana. Novi Escalade-V razvija čak 682 konjske snage i može da ubrza od nule do 100 km/h za samo 4,4 sekunde, pa iako nismo videli onaj sa šesnaest cilindara, čekanje se definitivno isplatilo.

AutoRepublika

(328)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

moderni escalade-v je svetski standard