1. Home
  2. Vesti
  3. Kraj za Toyotu Yaris u Americi
Kraj za Toyotu Yaris u Americi
3

Kraj za Toyotu Yaris u Americi

243
3
Podelite sa prijateljima:

Nije tajna da Amerikanci nisu ljubitelji malih automobila, ali je u prošlosti uvek postojala bogata ponuda gotovo svih proizvođača za onu malu grupu mušterija. Iako su takvi proizvodi uglavnom donosili finansijske gubitke, proizvođači bi nastavili da ih proizvode uz nadu da će se mušterija vratiti u budućnosti i kupiti skuplji model kompanije. Nažalost, teška ekonomska kriza prouzrokovana epidemijom virusa korone je naterala proizvoače da smanjuju troškove, a na listi žrtava će se naći i Toyota Yaris.

Toyota Yaris heč za američko tržište

Maleni Japanac je debitovao „preko bare“ 2006. godine kao zamena za model Echo, ali nikada nije bio preterano popularna opcija kod kupaca. Tokom 2008. godine je prodato rekordnih 102.328 jedinica i od tada prodaja je postepeno padala. U vreme niskih cena benzina, retko ko se odlučivao za Yaris, pa je prošlogodišnja prodaja iznosila 21.916 primeraka.

Potrebno je takođe spomenuti da, iako je Yaris karijeru startovao kao globalni model, japanski gigant je prošle godine podelio ponudu između kontinentata. Na taj način, Yaris je u Americi bio ništa više nego prepakovana verzija modela Mazda 2 u heč i limuzinskim formama. Cene su se kretale od 15.650 američkih dolara za heč izdanje do, za 2.000 zelenih novčanica više, za kupce sedan varijante.

U obraćanju novinarima, Toyotin predstavnik za komunikaciju, Kristina Henli je samo rekla da će 2020. godina biti poslednja za Yaris i da se kompanija okreće većim i profitabilnijim modelima kao što su Corolla i Camry. Potrebno je spomenuti da je najveći svetski proizvođač prethodne godine eliminisan i model Prius C, koji je delio platformu upravo sa Yarisom.

Toyota Yaris sedan za američko tržište

Ova vest dakle, nije jednovremeno povezana s Yarisom za ostatak sveta, a pošto je novi model debitovao u Evropi i Aziji početkom godine njegova budućnost je sigurna na duži period. Što se tiče Amerikanaca, izbor takozvanih „subkompaktnih“ automobila će se zasnivati na modelima kao što su Nissan Versa, Kia Rio i Hyundai Accent.

AutoRepublika

(243)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Bog da mi oprosti, dupe ovog sedana mi je ružno.

s mile

ako mi je neki auto RUŽAN, to su sedan verzije fabije I, pežoa 206…. je#eno ružno

Don

Znam bar 1 osobu koja je tužna zbog ovog.