1. Home
  2. Vesti
  3. Daimler sve više u kineskim rukama za nesanicu nemačke vlade
Daimler sve više u kineskim rukama za nesanicu nemačke vlade
1

Daimler sve više u kineskim rukama za nesanicu nemačke vlade

1.42K
1
Podelite sa prijateljima:

Nemačka budno prati razvoj događaja u Daimleru nakon što je i druga kineska kompanija započela s kupovinom većih delova kapitala nosioca prava na marku Mercedes-Benz, izjavio je prekjuče zvaničnik nemačkog ministarstva ekonomije.

Reuters je prošle nedelje izvestio da glavni partner Daimlera iz kineskog zajedničkog poduhvata, kompanija BAIC planira da udvostruči učešće u kapitalu na oko 10% kako bi po obimu vlasništva u nemačkom proizvođaču automobila nadmašio drugog, rivalskog suvlasnika iz Kine, kompaniju Geely i njenog predsednika Lija Šufua koji drži oko 9,69% akcija marke iz Štutgarta.

Iako se u izjavi koja stiže iz ministarstva naglašava da zbirni udeo u kapitalu Daimlera ova dva kineska preduzeća neće prevazići 20%, to će im omogućiti da se na skupštinama akcionara njihov glas uzima sa većem dozom respekta, odnosno ostvarivaće temeljniji uticaj na ostale suvlasnike.

“Shodno tome, ministarstvo ekonomije vrši nadzor nad sitauacijom, što se može smatrati potpuno prirodnim, ” rekao je pomenuti a neimenovani zvaničnik.

Komentari na ovu temu su u Nemačkoj usledili nakon sve većih briga koje donosi upliv konkurentskih firmi iz Kine, u vlasničike i strukture odlučivanja nemačkih kompanija, posebno onih iz oblasti automobilske industrije koja je oduvek bila glavna snaga Germana. Javnost Nemačke, kao i tamošnji organi vlasti su zabrinuti zbog implikacija koje ovakav razvoj događaja može imati po ekonomiju i nacionalnu bezbednost.

Berlin se takođe suočava sa pritiskom koji nameću SAD. Amerikanci zahtevaju da se Huawei isključi iz mogućnosti da nastupa na tenderima za izgradnju mobilnih mreža, odnosno mreža naredne generacije za mobilne telofone.

Vašington nemorno ponavlja da je angažovanje kompanije koja je u javnom vlasništvu, u izradi pomenutih mreža, neprihvatljiv rizik po informacionu bezbednost države. Kineska strana odlučno odbacuje optužbe američkih struktura vlasti.

AutoRepublika

(1415)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Ono kad ‘propali’ komunisti kupuju kapitaliste .