1. Home
  2. Vesti
  3. Za razliku od Mercedesa, Renault će poštovati ruske kupce iako se povukao s tržišta
Za razliku od Mercedesa, Renault će poštovati ruske kupce iako se povukao s tržišta
3

Za razliku od Mercedesa, Renault će poštovati ruske kupce iako se povukao s tržišta

457
3
Podelite sa prijateljima:

Tokom prošlog meseca smo preneli vest o odluci uprave francuske grupacije Renault kojom je predviđeno da se, kao mera odmazde zbog pokretanja vojne operacije protiv Ukrajine, povuče s tržišta Ruske Federacije, što se ubrzo potom i dogodilo. Zapadni industrijski div je prodao udeo u kapitalu koji je imao u ruskom zavisnom društvu i više nije aktivan na tom tržištu.

Međutim, za razliku od čuvenih proizvođača kamiona, Mercedesa, Scanije, Iveca, Volvoa i MAN-a, koji su mimo zdravog razuma i zakona odlučili da obustave i servisne aktivnosti i isporuke rezervnih delova, čak i za vozila koja su još uvek u garantnom periodu, francuski automobilski gigant se nije poneo na taj način.

Ispostavilo se da je Renault grupa napravila dogovor s rukovodstvom Avtovaza, dodeljujući im organizaciju servisnih aktivnosti, uključujući tu i one vezane za popravke u garanciji, dok će ti radovi biti izvođeni kod nekadašnjih distributera vozila marke Renault. Rusi su dobili obećanje i da će se ugrađivati isključivo originalni rezervni delovi. a sav posao će ići preko ćerka firme Avtovaza, one koja se naziva Lada Image.

Vest na ovu temu je preneo portal Autonews.ru, pozivajući se na izvore iz Asocijacije dilera Renaulta u Rusiji (ADR). Navedeno je i da se garantni uslovi neće menjati i da se na to ne odražava odluka francuske firme o napuštanju tržišta. Zapadni partner je obećao i da će nastaviti s isporukama komponenti koje su inače sada na listi sankcionisanih dobara. Naravno, uvoznici će se suočiti s logističkim problemima, ali ne sumnjamo da će oni biti prevaziđeni.

Priču bi trebalo da olakša u značajnoj meri i to što je Renault pre donete odluke o napuštanju tržišta Ruske Federacije aktivno radio na otklanjanju problema u lancima nabavke rezervnih delova u toj zemlji, pa su se kockice na kraju ipak, koliko-toliko dobro skockale i za vlasnike vozila ove marke u najvećoj državi na svetu.

Inače, pre nego što je Renault napustio Rusiju, aktivno je poslovalo oko 150 izložbeno-prodajnih salona marke u toj zemlji. Sada se očekuje, a i o tome smo pisali, da veliki broj njih završi u stečaju, usled čega se razmatra i pokretanje tužbe protiv francuskog konstruktora, s ciljem naknade štete za ulaganje u promociju kompanije i infrastrukturu zahtevanu kao uslov za pristupanje dilerskoj mreži.

Podsetićemo da je Renault zamrznuo svoje aktivnosti u Rusiji još 23. marta, dok je istovremeno obustavljena i montaža automobila u fabrici Renault Russia u Moskvi. Na tom mestu su se proizvodili krosoveri Duster, Arkana (naslovna fotografija) i Kaptur, inače popularni na tržištu. Preduzeće je ušlo u bilans grada Moskve i preimenovano je u Moskvič. Sada će tamo početi da se proizvode automobili pod istorijskim sovjetskim brendom.

AutoRepublika

(457)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Bravo Renault…i od vas nešto pametno poslije mnogo vremena.

S mile

Preveliko je trziste rusija, polako ce se vracati oni koji su se povukli. Pod svojim imenom, ili cerke firme. Ogromne pare su u pitanju.

S sve ovo ce izgleda duugooo da traje.

Renault Terminator

Eno Amerikanci u Rusiji ugasili su svega 12% svojih firmi,3% firmi razmišlja da to uradi a ostalih 85% američkih firmi ne pada napamet da stavljaju katanac na svoja preduzeća u Rusiji.
Šta glumi Evropa meni nije jasno i zašto ulazi u sukob (ekonomski,vojni..) sa Rusima kada nemaju ni promil šanse da u tom sukobu izađu kao pobjednici.Rusija je iz dana u dan sve jača i jača na svim poljima a Evropa puca..eno u Francuskoj 8 miliona gladnih,država ih hrani.Pa to je jedna Srbija ili Austrija po broju stanovništva.