1. Home
  2. Vesti
  3. Represivni nadzor: Kamere prate rad dnevnih svetala na vozilima u Moskvi
Represivni nadzor: Kamere prate rad dnevnih svetala na vozilima u Moskvi
2

Represivni nadzor: Kamere prate rad dnevnih svetala na vozilima u Moskvi

440
2
Podelite sa prijateljima:

Počela je s radom prva kamera u Ruskoj Federaciji koja će biti zadužena da identifikuje vozila koja se kreću prestonicom bez aktiviranih dnevnih svetala. Sudeći po objavi Sekretarijata za saobraćaj Moskve koja je vidljiva na kanalu Telegram, u početnoj fazi sprovođenja ovakvog nadzora, svi podaci koje kamere u automatskom režimu snime u realnom prostoru i vremenu, biće dodatno ručno pregledani, kako bi se izbegle eventualne greške.

Inače, sam sistem nadzora je bio duže u procesu razvoja dok je i samo testiranje bilo aktuelno u periodu od par godina, kada se pokušalo doći do odgovora na pitanje kako pravilno raspoznavati različite oblike i pozicije dnevnih svetala na automobilima. Tako je obezbeđeno da sistem dobije autokorektivnu notu, kako bi se postigla tražena mogućnost, jer se pokazalo da je praktično nemoguće ispravno raspoznati različite svetlosne potpise svih proizvođača koji su trentuno, ali koji su nekada bili aktuelni. S novom funkcijom „samoučenja“ sistem će biti u stanju da se nosi sa zadatkom.

Samo tamo gde veštačka inteligencija bude imala sumnju u pogledu toga da li su aktivirana adekvatna svetla, uključivaće se čovek koji će vršiti dodatne manuelne provere. Inače, ovde treba reći da je u skladu s lokalnim propisima, zamišljena kazna za vožnju bez aktivniranih dnevnih svetala na nivou od 500 rubalja, što je ekvivalent sumi od malo preko 700 dinara ili 6 evra.

Nešto pre nego što je aktiviran sistem nadzora ovog tipa u Moskvi (za sada samo s jednom kamerom), krenulo se i s testiranjem donekle sličnog sistema za merenje nivoa buke u saobraćaju. Tako će, nadaju se vlasti, biti obezbeđena mogućnost da se automatski izdaju kazne učesnicima u saobraćajnim zbivanjima koji krše dozvoljene nivoe buke.

Međutim, kako je „od njive do trpeze dalek put“, tako će i ovde biti potrebno više vremena u probnom periodu. Opet, s druge strane, slična priča je pokrenuta i u Francuskoj, o čemu smo nedavno pisali, a analogni sistem u Londonu već uspešno funkcioniše.

AutoRepublika

(440)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Korektno. Ništa bez (dobrog) nadzora.

Risto

Baš me briga za dnevna svetla veći je problem mobilni telefon u toku vožnje.