1. Home
  2. Vesti
  3. Rusi spremaju krivične prijave protiv odgovornih u Mercedesu, Volvou, Scaniji…
Rusi spremaju krivične prijave protiv odgovornih u Mercedesu, Volvou, Scaniji…
4

Rusi spremaju krivične prijave protiv odgovornih u Mercedesu, Volvou, Scaniji…

14.51K
4
Podelite sa prijateljima:

Veoma zanimljiva, pa i opasna situacija kako u saobraćajnom, tako i u pravnom smislu je počela da se razmotava u Ruskoj Federaciji nakon početka rata u Ukrajini, a sada sve dobija na intenzitetu. Naime, predstavnici Javne inicijative za zaštitu potrošača su uputili poziv kancelariji javnog tužilaštva i Ministarstvu unutrašnjih poslova da pokrenu krivične istrage protiv nadležnih lica u firmama koje na tamošnjem tržištu predstavljaju čuvene proizvođače kamiona.

Pored toga, u pismenu se navodi da bi bilo mudro da država preuzme kontrolu, odnosno da nacionalizuje te kompanije, kako bi se neometano moglo raspolagati zalihama rezervnih delova koje te kompanije drže u svojim magacinskim prostorima.

Na udaru besa javnog mnenja i stručnjaka saobraćajne struke, ali i onih koji ponešto znaju o zakonitostima funkcionisanja slobodnog tržišta, su se našle marke: Scania, Volvo, MAN, Mercedes-Benz i Iveco. O svemu ovome je ovih dana pisao čuveni ruski dnevni list Izvestia.

Ne samo što su inostrani proizvođači obustavili isporuku novih kamiona ka distributerima u Ruskoj Federaciji tokom ranog proleća, već su istu odluku doneli i u vezi s otpremom rezervnih delova. Odnosno ponašenje posebno karakteriše sledeće čuvene brendove: Volvo, Mercedes-Benz i Scania. Sudeći po pisanju pomenutog lista, ne samo da je prekinuta praksa uvoza robe, već su kompanije odlučile da „odbiju da nastave s radovima na održavanju ranije kupljenih proizvoda (kamiona),” što praktično znači da je ugrožena bezbednost vozača tih teškaša, ali i ostalih učesnika u saobraćaju u najvećoj državi na svetu.

Pomenuto udruženje za zaštitu potrošača je odluku proizvođača kamiona nazvalo „protivpravnom i društveno opasnom, onom koja ugrožava legitimne interese ruskih državljana i organizacija” naglasivši pride “ekstremno negativne posledice na tržište i bezbednost na drumu.” U pismu koje je završilo i na stolu javnog tužioca, ali i policijske uprave, napominje se da je takvo ponašanje „uslovilo višestruko povećanje cena kamiona, rezervnih delova, troškova održavanja, što sve ukupno dramatično utiče na cene usluga transporta u Rusiji.“

Neki modeli kamiona inostranih proizvođača su se sklapali u Rusiji, ali te fabrike trenutno nemaju proizvodne aktivnosti, što vodi ka smanjenju poreskih prihoda za budžet, a implicira i nezaposlenost. Bes koji se u toj zemlji oseća u odnosu na zapad, narasta na svim nivoima.

AutoRepublika

(14511)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Zaista je ovo veoma ozbiljan problem za kupce. Kupio si vozilo odredjenog brenda polazeći od razumne pretpostavke da će druga strana u tom poslu uredno izvršavati svoje zakonske i ugovorne obaveze, pa da će kupac imati obezbedjenu garantnu i servisnu podršku.
Kad ono – „cvrc Milojka“.
I kao kupac imaš – „šipak“.

Renault Terminator

I onda dođu u Srbiju i nama prosipaju o ljudskim i svim drugim pravima…a oni ga prvi krše na najbrutalniji način.

Crni

Interesantno da se na poštivanje ljudskih prava pozivaju oni koji ih prvi krše. Ipak je to problem za koji je odgovorna Rusija koja je odlučila da ratuje na tuđoj teritoriji i samim tim sebe i cijeli region proglasila nesigurnim za bilo kakve investicije ili transporte roba. Ko želi imati posla sa poludjelim diktatorom koji samo sebe sluša?

Renault Terminator

Kaže crnokošuljaš ustaša…ko o čemu kurva o poštenju,tako i vi ustaše.Ne brini,posle denacifikacije Ukrajine i baltika,odmah je vaša genocidna ustaška ndx sledeća za denacifiranje.I vi će te doći na red,strpljeni-spašeni.Z