1. Home
  2. Vesti
  3. Qiantu K20 sa 218 konjskih snaga za oko 12 hiljada evra!
Qiantu K20 sa 218 konjskih snaga za oko 12 hiljada evra!
13

Qiantu K20 sa 218 konjskih snaga za oko 12 hiljada evra!

4.54K
13
Podelite sa prijateljima:

Verujemo da su retki ljubitelji automobila i pratioci našeg portala upoznati s nekim postignućima kompanije Qiantu Motor. U pitanju je kineska firma koja je tokom 2016. godine predstavila električni roudster po imenu K50, što je učinila u domovini. Međutim, ovaj četvorotočkaš očito nije imao ubedljiv nastup pred kosookom klijentelom, pa je prodat u tiražu od svega par stotina primeraka u intervalu proizvodnje između 2018. i 2020. godine. Koliki je to (ne)uspeh, dovoljno ilustruje činjenica da to tržište broji oko 1,4 milijardi duša.

Neki će za takav epilog okriviti oglašenu kupoprodajnu cenu koja je nadmašivala stotinu hiljada američkih dolara, ali šta god da je uslovilo lošu sreću preduzeća, sada Qiantu Motor ide na popravni i želi da iskoristi to što se tržište električnih automobila u Kini u međuvremenu ozbiljno razvilo.

Ako je prvi i neuspeli pokušaj proizvođača iz Azije bio utemeljen u nadi da će se narod pomamiti da kupuje automobile nove tehnologije koje će plaćati sumama koje se izražavaju šestocifrenim brojkama (u američkoj valuti), onda sada s modelom K20, Qiantu Motor pokušava da uradi isto to, ali samo s modelom koji je veoma, veoma pristupačan. Zapravo, njegova cena deluje nepobedivo.

Naime, K20 pruža 218 električnih konja i autonomiju s jednom dopunom baterijskog pakovanja u trajanju od 500 kilometara (doduše po kineskom standardu CLTC, ali opet…), za početnu cenu od samo 12.161 evro, prema trenutno aktuelnom kursu razmene stranih valuta. Pride, ni najprestižniji K20, s cenom od nekih dvadesetak hiljada evra, nikako ne pripada segmentu finansijski nedostižnih četvorotočkaša.

Ovaj relativno maleni automobil može da ponudi i dva električna motora, i zahvaljujući tome i pogon na točkove obe osovine. Elektromobilima nije stran visok obrtni moment, koji je pride i dostupan na kontinualnim osnovama, pa ni K20 s 290 njutn metara nije nikakav izuzetak.

Ovo mu daje izvanredne predispozicije za katapultiranje iz mirovanja do 100 km/h za samo 4,7 sekundi. Tome svakako umnogome doprinosi i mala masa vozila. Cifra od 780 kilograma je smešno mala i za konvencionalne automobile s jednolitarskim motorima, a kamoli za pripadnika BEV segmenta s baterijama dovoljnim za pola hiljade kilometara dometa. U stvari, trenutno ne možemo da se setimo niti jednog tako laganog modela iz garniture savremenih automobila.

Neverne tome će svakako reći da su ovde u pitanju samo maštarije ludih i nesuđenih preduzetnika iz Azije i da je verovatno posredi samo marketinška varka plasirana iz srca firme Qiantu Motor, ali to svakako ne može biti istina jer se K20 već nudi na matičnom tržištu.

U želji da dopre do što većeg broja potencijalnih mušterija, konstruktor je ponudio opciju zakupa baterije uz mesečno plaćanje naknade za rentu. Nažalost, možete li zamisliti da se K20 neće ni nuditi u Evropi? Smajli od uveta do uveta…

Evropskim proizvođačima politička elita ostavlja mogućnost da deru obične smrtnike, pa se postavlja pitanje koji politički sistem je ovde unitaran, totalitaristički, onaj koji ograničava sve vrste sloboda (uključujući i tržišnu). Je li to kineski, ili će pre biti da je ovaj u kom uživamo mi ovde, na Starom kontinentu.

AutoRepublika

(4544)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

e da je više ovakvih proizvođača gde bi nam kraj bio
nego kod nas u ervopi prodaju solarno električno vozilo za četvrt miliona

Matija

Dizajn ovog automobila kao da je pao s neba – u njemu ne moze da se pronadje bilo kakva veza ni sa istorijom dizajna niti sa najnovijim trendovima u dizajnu! Kao takav predstavlja absolutni novitet koji deluje malo nedovrseno i zato treba da nastavi svoju evoluciju! Auto je izuzetno kompaktan: duzina x sirina x visina = 3,74 x 1,62 x (verovatno 1,35?). Za jedan sportski auto sirina je suvise mala, 100 mm vise bi mu prijalo zbog stabilnosti a i zbog estetske atraktivnosti. Nadajmo se da ce Peca jednoga dana da nam referise kako se u njemu sedi. Qiantu je… Pročitaj više »

TheStig

Pa nije baš da nema elemenata sa drugih automobila. Zadnja svjetla, moderna interpretacija Porschea 928, bocna linija dosta slicna originalnoj Ford Pumi ako izignorises ovu grbu u vidu stakla pozadi, prednja maska, najslicnija novoj Astri i Peugeotu 308.

Sve u svemu odlicno izgleda. Odoh zvati Kineze da ovo svercujem u Evropu, da i ja postanem oligarh 😁

Matija

„Odoh zvati Kineze da ovo svercujem u Evropu, da i ja postanem oligarh!“ – pozdravljam i podrzavam!

„grba u vidu stakla pozadi“ – nesto slicno vidjao sam na nekim starijim japanskim dizajn studijama. Nepotrebna komplikacija.

Posto je ovako stilski neutralan bio bi idealan za tjuning: prosireni blatobrani, siroki tockovi, aerodinamicki elementi, atraktivne boje, itd. itd.!

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
TheStig

Slažem se za tunning 😊Cak imam i dobru ideju za tunning 😁Ako tezi nepunih 780 kilograma sa baterijama pitam se koliko bi tezio da mu izvadimo baterije i stavimo neki sus motor npr iz Toyote GR Yaris. Vjerovatno jedno 150 kg manje. Ajme kakva bi to bila „vaketa“ sto rekao vojvoda Šešelj 😚

Matija

Mislim da bi ugradnja takvog motora bila fizicki moguca – ugradio bih ga centralno, ispred zadnje osovine. Sasvim pozadi i napred u „nosu“ bio bi prostor za prtljag. Ako ti treba vise detalja, izvoli!

Jedna anekdota: Raznorazni pametnjakovici stalno su kritikovali dizajnere da e-automobile koncipiraju po starim principima koji, navodno, nisu povoljni sa stanovista iskoriscenja prostora. A onda je neko ugradio V8 motor u Teslu S, koji je vazio kao absolutni primer efikasne arhitekture. Od tada pametnjakovici ne pocinju vise ovu temu. 🙂

igi

Pa čak i da je duplo veća početna cena – bila bi više nego konkurentna, maltene na nivou Springa. I još minus subvencije… Tako da bi imalo smisla da se neko upusti u prodaju u Evropi.

Rikošet

Otkud 1. april u junu?

Iznogud Časni

Otkad nema sekijevih testova i subota dolazi u srijedu ☠️

Iznogud Časni

Objave vijest i onda nestanu ili nakon 590 auta propadnu, s druge strane „bare“ ovdje kod nas za 12k šta cojk može da kupi, pljuc? Čitam o fudbalu sad i ispadne reklama na kojoj stara cijena prekrižena a napisana nova i sve kontam zajebancija jer su mrtvački sanduci poskupili (kakve se to ponuda, obično ako nudis nešto bude na sniženju ovdje je na poskupljenju), fabiju nudi za 1700€ jeftinije (nova, 12200), i20 je 1400€ jeftiniji a jedino su dva vlaška štakora poskupila za 600€, Sandero 10k a stepway 14300€, s tim da ova sprdacina vlaška bez klime i svi ostalih… Pročitaj više »

Iznogud Časni

I to je na carwow

Iznogud Časni

Za dvocijevke evo jedan video i par lijepih informacija https://youtu.be/Q3RCdrh666w
Uz nezaobilazno, bo vas došlo nije mu džaba 666 u video.

Iznogud Časni

Abam ti brod pun žita i to zrno po zrno, sad mi telefon mijenja „dildo“u „došlo“, ko biva previše psujem.