1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. FCA planira izdvajanje Alfa Romea i Maseratija u cilju podizanja vrednosti
FCA planira izdvajanje Alfa Romea i Maseratija u cilju podizanja vrednosti
0

FCA planira izdvajanje Alfa Romea i Maseratija u cilju podizanja vrednosti

432
0
Podelite sa prijateljima:

Fiat Chrysler Automobiles razmatra različite opcije, a jedna od njih je da izdvoji luksuzni Maserati i premijum Alfa Romeo, kao i njihove operacije.

Ovaj potez bi za posledicu imao bolje fokusiranje kompanije na masovno tržište. Sektor luksuznih automobila vredi oko 7 milijardi evra, dok su Magneti Marelli i drugi ogranci biznisa vrednovani sa do 5 milijardi evropskih novčanica, kažu analitičari.

Fiat Chrysler namerava da zadrži Jeep, koji je veoma bitan za utemeljivanje poslovanja na masovnom tržištu, što uključuje i Dodge i Ram. Za Jeep su zainteresovani Kinezi, posebno Great Wall Motor Co.

Diskusije među funkcionerima se zahuktavaju sa nekoliko opcija koje su „pod lupom“, uključujućći odvajanje jedne ili više jedinica, što uključuje Teksid i Comau. Finalna odluka moguće da neće biti donesena do početka 2018, a vreme izvršenja transakcija za sada ostaje nepoznato.

Uglavnom, ove insajderske informacije Fiat Chrysler nije želeo da komentariše.

Plan takođe podrazumeva utvrđivanje vrednost za porodicu Anjeli i ostale akcionare.

Goldman Sachs Group Inc. procenjuje da su poslovanja Fiat Chryslera vredna oko 50 milijardi evra, što je dvostruko više od aktuelne preduzetne vrednosti grupe procenjene na 24,5 milijarde evra.

Fiatove akcije su porasle za 2,4 odsto nakon objavljivanja vesti, i još 1,9 odsto na Milanskoj berzi, determinišući vrednost kompanije na 17,5 milijardi evra.

CEO, Serđo Markione, priprema svoj finalni petogodišnji biznis plan pre nego što napusti kompaniju 2019. godine. Odvajanje delova grupe nije nepoznato izvršnom direktoru. Kompanija je je izdvojila proizvođača kamiona i traktora, CNH Industrial NV 2011., kao i proizvođača superautomobila, Ferrari, 2016. Kombinovano, ovi entiteti sada imaju tržišnu vrednost od 57 milijardi dolara, u poređenju sa 6 milijardi 2004. godine, kada je Markione preuzeo vodeću ulogu.

Rizici od raskidanja

Strategija razdvajanja nosi i veliki rizik, a Fiat to pomno prati. Alfa Romeo je u ranim fazama ostvarivanja plana da postane globalni luksuzni brend, s tim što su kompaniji i dalje neophodne milijarde evra investicija da bi razvila nove modele i ravnopravno se takmičila sa rivalima poput Mercedesa i BMW-a. Ni Maserati ni Alfa Romeo nemaju tu auru koja prati Ferrari.  Da bi se prevazišle te prepreke, Fiat bi mogao da uđe u partnerstvo vezano za prestižne marke.

Pritisak da se nešto uradi je više nego jasan. Uprkos napretku od 34 odsto u dosadašnjem delu godine, Fiatove akcije su i dalje među najjeftinijim po Stoxx 600 Automobiles & Parts indeksu, ispod industrijskog proseka.

Rasparčavanje Fiata bi bio još jedan korak u ostvarivanju plana milijarderske porodice Anjeli da prestane da bude zavisna od nestabilnog masovnog tržišta. Pod Džonom Elkanom, šefom klana i Fiatov kontrolini investitor nastoji da preraspodeli svoja sredstva kroz holding kompaniju Exor, uključujući ekspanziju interesa na nekretnine i osiguranje. Elkan je izjavio da bi Exor bio spreman da smanji svoj udeo u Fiat Chrysleru od 24,5 odsto u dilu koji bi kreirao veću grupu.

Intenziviran pritisak

Markione je dugo bio glasnogovornik konsolidacije, argumentujući to činjenicom da industrija rasipa novac razvijajući različite verzije iste tehnologije. Ti pritisci su se samo intenzivirali, jer su zemlje poput Velike Britanije i Francuske postavile krajnje rokove za ukidanje motora s unutrašnjim sagorevanjem i uvođenje autonomne tehnologije i prevoznih servisa, što u velikoj meri ugrožava tradicionalan model poslovanja u automobilskoj industriji.

Šef Fiata je potvrdio da dublje promene moraju biti sporovedene, kada je prošlog meseca rekao da će kompanija proceniti da li će da izdvoji neke sektore poslovanja. Cilj je da se eliminiše 4,2 milijarde evra duga do kraja sledeće godine.

„Menadžment Fiata je jasno otvorio vrata potencijalnom odvajanju nekih poslovnih entiteta“, rekao je Adam Džonas, analitičar pri Morgan Stanleyju.

 

(432)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments