1. Home
  2. Vesti
  3. Haos sa isporukama Renaulta i Dacije zbog problema sa nedostatkom mikročipova
Haos sa isporukama Renaulta i Dacije zbog problema sa nedostatkom mikročipova
1

Haos sa isporukama Renaulta i Dacije zbog problema sa nedostatkom mikročipova

424
1
Podelite sa prijateljima:

Renault i Dacia počinju da ozbiljno pate zbog nestašice vitalnih delova. 

Kriza sa mikročipovima mogla bi da bude podjednako fatalna za automobilsku industriju, kao i aktuelna pandemija korona virusa. Neki brendovi se snalaze bolje od drugih, no iz Francuske stižu zabrinjavajuće vesti u vezi sa tamošnjim markama.

Renault pokušava da se snađe, te su iz ponude trenutno izbačeni Bose audio sistem, potom veliki displej od 10 inča, zatim indukcioni punjač za mobilne telefone, i niz drugih opcija koje bi trebalo da daju ovom proizvođaču više prostora za manevar. No, uprkos ovome isporuke novih automobila Renaulta su strašno usporene.

Najduže se čeka za Renault Arkanu, koja se inače proizvodi u Južno Koreji. Naruči li se ovaj model, na dostavu će se čekati najmanje do decembra ove godine! Dakle, više od šest meseci! Nije puno bolja situacija ni sa Kadjarom i Grand Scenicom, jer će prve isporuke ovih automobila biti obavljene tek u novembru.

Za Scenic i Talisman (sedan) će se čekati ipak nešto manje – oni će do svojih vlasnika stići u oktobru. Talisman u karavanskom izdanju može biti isporučen u septembru, isto kao i Megane i Clio, što znači da će se za ove modele čekati oko četiri meseca. Jedini termički automobil Renaulta za koji nema problema u vezi sa preuzimanjem vozila jeste Koleos, jer ga ima mnogo na zalihama pa bi potencijalni vlasnici već u junu mogli uzmu u svojinu novog ljubimca na četiri točka.

S druge strane, Renault se maksimalno fokusira na EV modele, odnosno na to da period čekanja kod ovih vozila bude minimalan. Ukoliko se danas sklopi kupoprodajni ugovor u zemlji Gala čiji je predmet model Zoe, onda će kupac svoj automobil preuzeti već u julu. Minimalno čekanje je i za električni Twingo, koji bi mogao biti isporučen u avgustu.

I niskobudžetni iz Dacije, koji se takođe oslanjaju na brojne mikročipove, ne stoje dobro sa isporukama i čekanjem. Tako recimo ukoliko naručite sada novi Sandero u Francuskoj, najranije će do vas stići u septembru, a isti period čekanja je i za Duster. Sa ovim u vidu, Sandero bi lako mogao postati žrtva sopstvenog uspeha, te da se potencijalni kupci okrenu drugim alternativama za koje neće biti neophodno da se čeka tri meseca.

Kako rešenja problema sa mikročipovima i poluprovodnicima nema ni na vidiku, sigurno je da će isporuke kasniti sve više i više.

AutoRepublika 

(424)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Nikola

Čekanje za električni model minimalno, koji niko ne kupuje. Džaba gurate zelenu agendu, kad je kupci ne žele.