1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Imperial – član američke premijum trojke
AR pijaca klasika: Imperial – član američke premijum trojke

AR pijaca klasika: Imperial – član američke premijum trojke

303
5
Podelite sa prijateljima:

Američki premijum automobili možda nemaju veliki uticaj u svetu ovih dana kada se sve svodi na Mercedes i BMW, ali je zaista postojao period kada su bili na krovu svetu. Cadillac je predstavljao „svetski standard“, Lincoln pretio iz senke, a ako se vratimo dovoljno daleko u istoriju, videćmo još dosta legendarnih imena kao što su Duesenberg, Cord, Auburn, Packard, Marmon i mnoge druge.

Zanimljivo je da se u priči retko kada spominju oni premijum modeli koji su razvijeni od strane korporacije Chrysler.

Za tako nešto postoje opravdani razlozi, pošto je firma izgradila imidž i reputaciju sa mišićavim automobilima tokom šezdesetih godina prošlog veka, preko brendova Plymouth i Dodge, ali daleko od toga da nije ciljala i na premijum klasu.

Prvi Chrysler Imperial je debitovao 1926. godine da bi brend zatim bio odvojen kao samostalna divizija tridesetak godina kasnije. Poslovaće od 1955. do 1975. godine, pa zatim i još jedan kratak period početkom osamdesetih godina, ali nikada neće moći da se nosi sa Cadillacom i Lincolnom po pitanju prestiža i popularnosti.

To ne znači da nisu postojali političari koji su ga voleli, a ovaj primerak iz 1967. godine koji vidite na priloženim fotografijama je nekada pripadao timu za prevoz velikog Bobija Kenedija. Ostao je najpoznatiji kao brat američkog predsednika Džona, ali je takođe imao impresivnu političku karijeru i bio na putu da postane novi predsednik kada je ubijen u atentatu.

Za našu priču je mnogo bitniji sam automobil, a onaj iz 1967. godine je deo treće generacije koja se proizvodila samo dve godine. I ako vas na prvi pogled jako podseća na Lincoln, za tako nešto postoje smisleni razlozi. Naime, glavni stilista Imperiala u navedeno vreme je bio Elvud Engel, koji je ranije radio za Lincoln i dizajnirao mnogobrojna remek dela, od kojih je najpoznatiji model Continental iz 1961. godine.

Dok su se drugi stilisti takmičili na temu ko će napraviti veći „rep“ i pružiti više hroma, Engel je voleo čiste linije bez mnogo preterivanja, pa je takva dizajnerska strategija nastavljena i nakon što je dobio posao u Imperijalu.

Vrh ponude spomenute 1967. godine je činio model Crown, a u kabrioletskom izdanju za njega se opredelilo svega 577 kupaca. Originalno je koštao 6.244 američkih dolara ili 54.640 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca. Pruža gotovo sve što se moglo poželeti od jednog luksuznog automobila u navedenom periodu, kao što je recimo enterijer prekriven kožom, klima uređaj, servo volan, prozore na dugme i još mnogo toga.

Pokreće ga čuveni V8 motor „Commando“ zapremine 440 kubnih inča (7,2 litre), što je dovoljno za 350 konjskih snaga i maksimalnih 650 Nm obrtnog momenta, dok je menjač trostepeni automatski. Kao što smo spomenuli, nekada je korišćen u Vašingtonu za prevoz Kenedija, da bi zatim promenio privlatne kupce u saveznim državama Amerike zvanim Mizuri i Nebraska.

Trenutno se nalazi u gradu Fort Majer na Floridi i navodi se da je prevalio oko 62,4 hiljade kilometara. Takođe se iznosi podatak da je automobil iz oglasa jednom farban u originalnu boju, dok je motor nedavno osvežen.


Za sada najviša ponuda iznosi tek 18.500 američkih dolara, što još jednom potvrđuje da je Imperial i dalje u senci Cadillaca ili Lincolna. Ali, oni koji ga kupuju svakako će finansijski odlično proći i imaće vozilo kojeg nema „na svakom čošku“.

Zoran Tomasović

(303)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Americko trziste je nekada bilo svet za sebe: imali su svoj stil, svoj nivo, svoje shvatanje o velicini i snazi automobila. Dok se u posleratnim godinama Evropa zadovoljavala Izetom, Ameri su gradili najvece i najlepse automobile u svojoj istoriji! A onda je dosla kriza nafte pa globalizacija i americki proizvodjaci pali su pod uticaj stranih proizvodjaca – najvise pod uticaj Japanaca. I tako su Amerikanci „zaboravili“ kako se pravi americki auto. Stavise, izvan americkih granica stvorio se negativan stav prema americkim vozilima. Na primer, automobili „muscle car“ trenda danas su cenjeni kao antikviteti ali primeniti ovaj stil na moderne automobile… Pročitaj više »

Yankee

Daleko od toga da je strani uticaj stigao sa naftnom krizom. Zapravo je nastao jako ranije, tj. kada se americki vojnici vratili kucama posle 2. svetkog rata i trazili mnoge automobile slicne onima u Evropi (posebno britanske roudstere).
Chrysler je pocetkom 1950-ih godina saradjivao sa Ghia, imali su gomilu koncepta. A Nash je bio prvi koji je sredinom 1950-ih godina ponudio masovno proizvedeni serijski automobil dizajniran od neke strane kompanije (u ovom slucaju Pininfarina).

comment image

Matija

Sta li su to americki vojnici mogli da vide u razrusenoj Evropi pa da to isto traze u USi??? Minijaturne engleske rodstere??? Sve do 80-tih i 90-tih godina kontakti americke i evropske autoindustrije bili su sporadicni i veoma retki. GM i Ford su prodrli u Evropu, njihovi modeli bili su konstruisani u Evropi i za Evropu, sa samo jednim ali tragicnim uticajem USA – globalizacijom proizvoda. Time su mnoge evropske marke ruinirane i tek sada pokusavaju da pronadju sebe. Do kasnih 90-tih godina Evropa nije prodrla u USA. Tek sa osnivanjem proivodnih filijala Mercedesa, BMWa i VWa, i to sa… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
Yankee

Ne slazem se sa tim. Pocetkom i sredinom 1950-ih godina je stigla prava najezda americkih roudstera bas kao odgovor na britanske roudstere. Chevrolet Corvette, Ford Thunderbird, Kaiser Darrin, Nash Healey, Woodwill Wildfire, Mutz Jet, Cunningham C3, itd, svi su to auti koji su debitovali u tom periodu kao odgovor na popularnost britanskih roudstera. Takodje se ne slazem da je Evropa prodrla u Ameriku tek kasnih 1990-ih godina. Volkswagen je prodavao po pola miliona Beetlea godisnje tokom 1960-ih godina. Mercedesovi dizeli iz 1970-ih su naterali Cadillac da masovno ponudi dizele u svojim autima. Audi je inspirisao aerodinamicne Fordove u Americi iz… Pročitaj više »

Matija

Nemam nameru da razvijam diskusiju dalje, govorimo sa razlicitih pozicija posmatranja trzista. Samo jos ovo: poplava raznih otvorenih automobila – ne samo rodstera! – je fenomen koji je zahvatio Evropu i Ameriku od sredine 50-tih. Tom talasu svako se prikljucio na svoj nacin, raspolozivom tehnikom pre svega. Evropejci su bili mali i jeftini a Ameri veliki, jaki i luksuzni. Uzgred, tom talasu pripada i cuveni Bagi. On je bio predmet mojih istrazivanja 2014-15 godine, pri cemu sam odkrio sve i svasta, pre svega u Evropi. Pozdrav! 🙂