1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Restomod Porsche 928 debituje sa 400 „konja“ i karoserijom od ugljeničnih vlakana
Restomod Porsche 928 debituje sa 400 „konja“ i karoserijom od ugljeničnih vlakana

Restomod Porsche 928 debituje sa 400 „konja“ i karoserijom od ugljeničnih vlakana

666
6
Podelite sa prijateljima:

Automobili iz klase restomoda mogu biti jako zanimljivi, čak i pojedinim članovima redakcije koji se uvek zalažu da sve bude u originalnom stanju. A i svakako, na neki način je bolje vršiti restauraciju u stilu restomoda, umesto one klasične jer se tako dobija savremeniji automobil koji je dosta bezbedniji i savremeniji, naravno, zavisno od ideje vezane za obnovu.

Specijalisti iz firme Nardone Automotive su izbacili svoj prvi tizer restomoda Porschea 928 koji ovom gran turizmu sa V8 motorom daje retro-moderne estetske promene i značajno povećanje snage. Kompanija planira da napravi osam primeraka iz serije Launch Edition, s traženom cenom od 480 hiljada evra (bez poreza na dodatu vrednost i troškova vozila donatora). Prve isporuke kupcima bi trebalo da budu izvršene negde tokom 2024. godine.

Nardone koristi 928 S4 kao donorsko vozilo. Modifikovani kupe zadržava opšti izgled originala, ali zamenjuje panele karoserije delovima od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima. Postoji i nekoliko suptilnih stilskih podešavanja. Prednja maska ima pravougaona svetla za vožnju i niz malih ulaza na vrhu nosa. Iskačuća prednja svetla su i dalje prisutna, ali su sijalice sada došle u vidu LED dioda u izloženom okruženju od ugljeničnih vlakana.

Ovaj 928 se vozi na točkovima koji integrišu felne od kovanog metala s prečnikom od 18 inča, umesto na onim originalnim prečnika 16 inča, ali sa sličnim dizajnom. Koriste se gume Michelin Pilot Sport 5.

Snagu za pogon i dalje daje atmosferski V8 motor, ali Nardone povećava moć motora na 405 konjskih snaga (298 kW). Poređenja radi, najmoćniji fabrički 928 ikada (doduše sklopljen za tržište Sjedinjenih Država) imao je 355 konjskih snaga (261 kW). Umesto originalnog manuelnog menjača sa pet stepeni prenosa, ovaj sada ima šestostepeni manuelni, kao i diferencijal s ograničenim proklizavanjem.

Ostale mehaničke nadogradnje uključuju nove osovine, aktivne amortizere, nadograđene kočnice i prilagodljivi električni servo upravljač.

Nardone pretapacira kabinu modela 928 mešavinom smeđe kože Foglizzo i alkantare. Centralna konzola ima kontrastni izgled od brušenog metala s multimedijalnim sistemom Porsche Classic Management, smeštenom u donjem delu prednje konzole. Komandna tabla je retro-futuristička s digitalnim brzinomerom koji koristi ekran u pikselima.

Nardoneov 928 je trenutno izložen na Milanskoj nedelji dizajna. Nakon toga, kompanija će ga pokazati na festivalu brzine u Gudvudu.

Proizvodnja modela 928 počela je 1977. godine, i u Porscheu su razmatrali da bi upravo taj adut trebalo da bude naslednik za stari i kultni 911. Iako se uzurpacija najpoznatije kreacije brenda nikada nije dogodila, 928 je ostao u ponudi do 1995. godine.

Dodali bismo samo da nam je drago što ovaj restomod zadržava motor sa unutrašnjim sagorevanjem.

AutoRepublika

(666)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Nesto mi se ovde ne dopada:
– Nos je suvise masivan i zaobljen, original je mnogo bolji.
– Prosirenje karoserije oko zadnjih tockova je estetski promasaj – auto koji je sav gladak ko sapun dobio je na stranicama ovu krivu „kiflu“?!
– Enterijer je jednostavno dosadan.

Laki

Original mnogo ljepši isto mišljenje.

Matija

A sada pogledajte ovaj auto – Emilia GT Veloce! Zvuci italijanski – i jeste: momci iz Hamburga, firma Emilia Auto GmbH, napravili su sasvim nov auto po ugledu na Alfu GTA. Isporuka pocinje ovog leta. E, od ovoga se dize pritisak, adrenalin, sreca, apetit, itd. Kompletna tehnika preuzeta je od Alfe Giulie Quadrifoglio, 510 KS i sve sto uz to ide. O tehnici jos samo ovo: noseca konstrukcija je celicni space frame a skoljka od karbona.
https://www.auto-motor-und-sport.de/oldtimer/emilia-gt-veloce-restomod-umbau-alfa-romeo-giulia-gt-1963/
Nadajmo se da ce Stelantis shvatiti sta treba da uradi sa Alfom. 🙂

s mile

Nemci su dobri konstruktori, Italijani su vanvremenski dizajneri

Matija

Italijani su takodje dobri konstruktori. Po nazivu firme „Emilia Auto GmbH“ rekao bih da su vlasnici Italijani koji zive u Nemackoj. Takvih ima puno. Poznavao sam nekolicinu mehanicara, izvanredni su, vole svoj posao i italijanske automobile! 🙂

Goran

kupujem, kao klinac dobio sam ga na baterije i moram ga imati