1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Ko bi rekao da se ispod krije Volkswagen „Buba“?
AR pijaca klasika: Ko bi rekao da se ispod krije Volkswagen „Buba“?

AR pijaca klasika: Ko bi rekao da se ispod krije Volkswagen „Buba“?

290
4
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen Type 1 ili kako je u narodu poznatiji kao „Buba“ je svakako jedan od najpoznatijih automobila koji su ikada silazili da pokretnih traka. Imao je karijeru dugačku čak 65 godina u originalnom izdanju, i u tom periodu je pronašao preko 21 milion kupaca, ali ono o čemu se malo pisalo jeste o drugim modelima koji su delili platformu sa „Bubom“.

Svi smo svakako čuli za Volkswagenov Type 2 „Bus“ i modele Karmann Ghia i Porsche 356, ali tokom godina su postojali i oni razvijeni od strane manjih samostalnih kuća koji su uglavnom napravili jednocifren broj primeraka za privatne kupce. Ranije smo pisali o modelu Wendler, a tu priču možete da pročitate ovde.

Sada na aukciju stiže jednako retki model Beutler i u ovom slučaju je još teže pretpostaviti da zapravo deli šasiju i mehaniku sa nemačkim četvorotočkašem. Carrosserie Gebrüder Beutler iz Švajcarske je osnovana 1954. godine od strane dva brata Frica i Ernsta Bojtlera nakon dugogodišnjeg iskustva tjuniranja Porschea 356.

Želeli su da imaju automobil pod sopstvenim imenom pa su postigli dogovor sa Volkswagenom o isporuci šasija i kompletne mehanike čuvenog „narodnog vozila“, na koji bi zatim ugradili sopstvenu školjku. Automobil je nosio jednostavno ime Beutler Coupe i pokretao ga je identičan 1,2-litarski benzinac sa 31 konjskom snagom, a najviše pažnje je privukao njegov fantastični stil.

Beutler je razvio aerodinamičnu školjku od aluminijuma da bi zatim povećao dimenzije. Dužina je iznosila 4,35 metara umesto „Bubinih“ 4,07 metara, a takođe je bio nešto širi. Iako je i masa vozila takođe skočila za 40 kilograma, Beutlerov kupe je bio nešto brži zahvaljujući boljoj aerodinamici.

Posebna pažnja je posvećena i enterijeru koji je „pucao“ od luksuza, a za dodatni novac je kupac mogao da dobije i 1,3-litarski motor iz Porschea 356, kao i njegove kočnice i ogibljenje. Za takvu opciju se opredelilo svega šest kupaca.

Naravno, takvo zadovoljstvo nikako nije bilo jeftino i cena je iznosila neverovatnih 14.950 švajcarskih franaka. Radi poređenja, za baznu „Bubu“ je bilo potrebno izdvojiti 6.490 franaka, a za kabrioletsko izdanje 8.650 franaka. Čak je i spomenuti Porsche 356 zapravo bio jeftiniji.

Ovaj konkretni primerak je kupila firma VW Garage Herzig u Švajcarskoj davne 1959. godine. Veruje se da je reč o jednom o svega 28 primeraka proizvedenih od strane Beutlera, pa je samim tim daleko ređi nego „Buba“, 356 ili bilo koji drugi model ova dva brenda. Automobil je ostao u privatnim rukama sve do devedesetih godina prošlog veka, kada je prošao kroz detaljni proces restauracije u trajanju od čak jedanaest godina.

Beutler Coupe stiže na aukciju sledećeg meseca, a eksperti smatraju da će novi kupac morati da izdvoji između 80 i 120 hiljada švajcarskih franaka.

Zoran Tomasović

(290)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Videh ovaj Fiat danas,koji je ovo model Zoki,ajd da te vidim sad😎?
comment image
comment image

Yankee

Fiat Pininfarina Cabriolet

Renault Terminator

Piše Pininfarina sa lijeve i desne strane ali mislio sam da ima neko drugo ime.Pininfarina ipak crta😁…

BB

Koliko je ljepši, i nije bio mnogo skuplji od Bube… 👍