1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Prowler koji Plymouth nikada nije napravio
AR pijaca klasika: Prowler koji Plymouth nikada nije napravio

AR pijaca klasika: Prowler koji Plymouth nikada nije napravio

490
1
Podelite sa prijateljima:

Sigurno se sećate onog perioda od pre nekih 25 godina kada je retro stil bio u centru pažnje. Volkswagenova „Nova Buba“, Mini Cooper, Ford Thunderbird i Chrysler PT Cruiser su stekli slavu preko noći najviše zato što su ličili na svoje slavne prethodnike. Jedan brend koji je igrao veliku ulogu u takvom trendu je bio Plymouth.

Nekadašnja divizija korporacije Chrysler je zapravo razvila spomenuti PT Cruiser (slovo „P“ u imenu upravo označava Plymouth) pre nego što je doneta odluka da se povuče sa tržišta, ali pre toga, Plymouth nam je podario jedan od najuticanijih retro dizajna ikada viđenih.

Zvao se Prowler i debitovao je u konceptnom izdanju 1993. godine dok se u serijskoj proizvodnji pojavio četiri godine kasnije. Njegov dizajner je bio čovek po imenu Tomas Gejl i u svojoj garaži je imao čuveni Fordov „hot rod“ iz 1932. godine.

To mu je dalo ideju da u slobodno vreme krerira i moderno izdanje i Prowler je rođen kao rezultat takve strategije. Nije privlačio mnogo kupaca i u periodu od 1997. do 2002. godine je isporučeno tek 11.702 jedinica. Doduše, nije ni bio jeftin automobil pošto je koštao relativno visokih 44.625 dolara ili 75.680 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Prowler je pokretao 3,5-litarski benzinac sa šest cilindara i 214 konjskih snaga, da bi dobio unapređenje na 253 „grla“ nakon 1999. godine. Menjač je bio četvorostepeni automatski, a pogon na zadnje točkove. U moćnijem od dva izdanja, Prowler je mogao da ubrza od nule do 100 km/h za 5,9 sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu od 203 km/h.

Primerak iz današnje priče je iz 2000. godine i nalazi se u gradu Luis Bič unutar američke savezne države Delaver. Prešao je tek 17.100 kilometara, što i nije retkost pošto je većina vlasnika Prowlera takođe imala i drugi automobil u porodici i ovaj model bi im služio baš kao klasični „hot rod“.

To znači da je većinu vremena provodio u garaži ida je vožen tek vikendom na razne skupove. Prowler je takođe bio odlično opremljen model i pružao je sve što se moglo naći i u luksuznim Chryslerima iz svog perioda.

Razlog zašto smo izabrali baš ovaj primerak leži u podatku da je u njega ugrađen kompresor kompanije Paxton. U oglasu se ne navodi nova snaga, ali eksperti smatraju da bi trebalo da razvija više od 400 „grla“. Takođe ne znamo da li su ugrađene i neke druge modifikacije, pošto bi bilo neozbiljno toliko povećati snagu bez unapređenja i na račun menjača, ogibljenja i drugih detalja. Ovaj Prowler je takođe promenio dosta vlasnika i prethodno je bio registrovan i u saveznim državama Amerike zvanim Vašington, Kalifornija, Ilinois, Kolorado i Teksas.


Aukcija je tek započela, a trenutno najviša od tri ponude iznosi dvanaest hiljada američkih dolara.

Zoran Tomasović

(490)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Dizajn, fantazija. Ova zadnja fotka.. lepota…

cena, praktčnost itd….. šta reći… ko voli… voli….