1. Home
  2. Vesti
  3. Mostro Barchetta Zagato Powered by Maserati u startu nudi V8 i turbo V6 motor
Mostro Barchetta Zagato Powered by Maserati u startu nudi V8 i turbo V6 motor
3

Mostro Barchetta Zagato Powered by Maserati u startu nudi V8 i turbo V6 motor

289
3
Podelite sa prijateljima:

Italijanski proizvođač karoserija Zagato je još 2015. godine predstavio grand turer s V8 motorom pod nazivom Mostro Powered by Maserati. Napravljen je da proslavi stogodišnjicu Maseratija, kao i da oda počast trkačkom automobilu Maserati 450 S Coupe Zagato, koji je prvobitno zatražio Stirling Mos za 24 sata Le Mana 1957. godine.

Maserati 450S Coupe Zagato iz 1957. godine

Sada postoji verzija sa otvorenim krovom čiji je dizajn mnogo bliži trkačkom automobilu po imenu Maserati 450 S na kome je zasnovan 450 S Coupe Zagato. Zove se Mostro Barchetta Zagato Powered by Maserati, a debitovao je u maju tokom Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2022 u Italiji. Samo pet će biti sklopljeno, a automobil izložen u Vili d’Este će prvi biti isporučen kupcu.

Automobil je nastao oko jedinstvene strukture koja se sastoji od čelika i ugljeničnih vlakana, a potonja se takođe koriste za većinu karoserijskih panela. Dok je kupe bio dostupan isključivo sa Maseratijevim V8 motorom sa 4.700 „kubika“ zapremine, i sa 420 konjskih snaga, kupci Barchette mogu birati između V8 i Maseratijevog novog trolitarskog V6 agregata s dva turbo punjača, koji se nalazi u superautomobilu MC20. V6 ima 630 konjskih snaga.

Izabrani motor je postavljen napred u sredini i pokreće samo zadnje točkove, preko sekvencijalnog menjača sa šest stepeni prenosa. Raspored pomaže da se obezbedi idealna raspodela težine u odnosu 50:50, a rečeno je i da kabriolet teži samo 1.200 kilograma.

Vešanje je postavljeno na potisnu šipku sa dvostrukim polugama napred i pozadi. Točkovi su sa prečnikom od 19 cola. s tim da su prednje gume veličine 255/40 a zadnje 295/35. Kočnice potpisuje AP Racing i uključuju čeljusti sa šest klipova napred i četiri klipa pozadi.

Rečeno je i da je namerno izostavljeno da se ugradi sistem koji obezbeđuje kontrolu proklizavanja, što znači da bi Mostro Barchetta Zagato Powered by Maserati trebalo da opravda svoje ime, a Mostro je italijanska reč za „čudovište“. Monstro, kao „monstrum“ 🙂

„Odlučili smo za ime projekta inspirisani prvom reakcijom sera Stirlinga Mosa, koji je rekao da je lep kao čudovište, što je izgovorio onda kada je prvi put ugledao Maserati 450 S Coupe Zagato“, rekao je Andrea Zagato, predsednik Zagata.

Prvi primerak Barchette je lično uručen kupcu na samom Konkursu elegancije dok će ukupno biti sklopljeno tek pet komada, uostalom kako i rekosmo pri samom početku članka. Originalni kupe je proizveden u seriji istog obima, onda kada je lansiran pre nekih sedam godina.

AutoRepublika

(289)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TheStig

Uh kakav stajling. Miks Maseratija i Jaguara E type. Odlican👍

Matija

Zagato najcesce pravi „dizajnerske karikature“, tj. vrlo cudne i ni malo lepe automobile. Ponekad i pogodi nesto, kao sto je ovaj ovde.

BB

Kad pomenu Barchettu, eno jedna razbijena u Zagrebu, ali Pagani Zonda…