1. Home
  2. Vesti
  3. Renault Captur dobio novu TNG verziju
Renault Captur dobio novu TNG verziju
0

Renault Captur dobio novu TNG verziju

631
0
Podelite sa prijateljima:

Da elektrifikacija nije jedini način sniženja emisija štetnog ugljen-dioksida, već da se buduće kazne koje je propisala Evropska unija za neuspeh u dostizanju strogih ciljeva mogu izbeći i na druge načine, očito je shvatio i Renault koji se sve ozbiljnije kladi na TNG kao pogonsko gorivo za svoje modele.

Naime, dok se nemački Volkswagen odriče vozila iz CNG segmenta, dotle su Francuzi predstvali trocilindarsku verziju Captura koja je u stanju da se kreće zahvaljujući sagorevanju benzina ali i tečnog naftnog gasa. Konkretna varijanta razvija 100 konjskih snaga i nosi oznaku 1.0 TCe. Predmetni pogonski sklop je svoj debi doživeo u gami rumunske marke Dacia (koju smo u takvom izdanju i testirali), da bi se potom našao i pod haubom Clija. Sada je dakle, na red došao i Captur.

Renault naglašava da ovaj motor emituje za oko 8% manje ozloglašenog jedinjenja CO2, mereno spram benzinskog pandana. „Plinskoj“ verziji Captura će se, po svemu sudeći, najviše radovati na matičnom tržištu, pre svega zbog veoma povoljnog poreskog tretmana, a u sklopu šire, političke akcije za očuvanje prirode.

Proizvođač ističe maloprodajnu cenu nove verzije, koju je zadržao na identičnom nivou na kom je postavljena za klasičan benzinski TCe motor sa 100 konjskih snaga. Veoma je zanimljivo to što je vožnja na gas, značajno jeftinija, uprkos tome što je njegova potrošnja malo veća u odnosu na benzin. Razlog se naravno krije u ceni gasa koja je osetno niža u odnosu na cenu benzina.

Verzija Captura koju pogoni i tečni naftni gas poseduje rezervoar za TNG kapaciteta 40 litara koji je smešten na mestu gde smo navikli da potražimo rezervni točak, u situacijama kada proklinjemo lošu sreću na putu i spremamo se da isprljamo ruke. Rezervnog točka, ovde dakle nema, ali je zato zapremina prtljažnika ostala neizmenjena.

Upotreba vozila je krajnje jednostavna, baš kao i kod benzinske varijante, s tim da se izbor pogonskog goriva može vršiti prostim pritiskom na dugme. Kada rezervoar za TNG ostane bez energetskog sadržaja, prelazak na benzin se obavlja po automatizmu, bez da vozač išta registruje sopstvenim čulima.

Cena ovakvog Captura se u rodnoj Francuskoj ne razlikuje osetno u odnosu na TCe braću.

AutoRepublika

(631)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments