1. Home
  2. Testovi
  3. Opel Grandland 1.2/130 EAT8 GS Line – Kopija bolja od originala?
Opel Grandland 1.2/130 EAT8 GS Line – Kopija bolja od originala?
24

Opel Grandland 1.2/130 EAT8 GS Line – Kopija bolja od originala?

4.91K
24
Podelite sa prijateljima:

Još od samog starta 2017. godine, kompaktni SUV Opela u senci je duhovnog brata Peugeota 3008. U estetskom smislu znatno diskretniji, Grandland (X) je po ugledu na njega restilizovan prošle godine, poprimivši aktuelni stil nove Mokke i Astre.

Verovali ili ne, prodaja Opela Grandlanda u Francuskoj je deset puta lošija nego li bratskog Peugeota 3008! To nikako ne znači da je Grandland ignorisan od strane kupaca, posebno izvan zemlje Gala, već samo da je uspeh modela 3008 ogroman, do dolaska manjeg 2008 bio je ubedljivo najprodavaniji SUV na francuskom tržištu, pa i šire. Jer od kraja 2017. godine, pa do 2020. godine, Grandland „Faza 1“ prodala se u preko 300.000 jedinica, što je rezultat na kome mu mogu pozavideti mnogi modelu u segmentu.

Dakle, kupovina Opela od strane grupacije PSA, današnjeg Stellantisa, neminovno je dovela do dupliranja modela, bez obzira što se ne radi o kloniranoj braći, identičnoj u svakom pogledu. Podsećanja radi, samo godinu dana nakon gradskog Crosslanda X, baziranom na bivšem Peugeotu 2008, Opel je lansirao novi kompaktni SUV Grandland X, koji je sve principijalne organe podelio sa 3008, uskočivši tako u veoma konkurentan segment.

Pre restilizacije

Radi se o ugovoru između dva proizvođača koji datira još iz 2012. godine, dakle davno pre nego li je Opel definitivno prešao pod kontrolu Francuza. Sticajem okolnosti, njegova komercijalizacija započela je upravo po preuzimanju Opela, što će re’i da je Grandland X bio nemački automobil, koji se prvih par godina proizvodio isključivo u Francuskoj! Podrazumeva se dakle da su platforma, motori, menjači, ogibljenje i sve ostalo što se krije ispod karoserije preuzeti iz 3008-ice, a da je Opelu ostalo da se pozabavi dizajnom.

I jeste, Grandland X nikada nije bio verna kopija Peugeota 3008, što je potvrdio i restilizacijom. Svi elementi karoserije su drugačiji, samim tim Opel je uspeo podariti svom pulenu autentičan identitet, sada blizak ostalim modelima kuće (nova Mokka i Astra). Iako o ukusima ne vredi raspravljati, direktnim poređenjem evidentno je da 3008 ima agresivniju njušku i originalniji stil, dok Grandland privileguje SUV klasiku, sada začinjenu „Vizor“ prednjom maskom.

Nema tu ništa što šokira i odvraća potencijalne kupce, isto tako ništa što ih može odmah privući. Ukoliko se u slučaju Peugeota radi o ljubavi na prvi pogled, kod Opela sve je stvar razuma. Protekle godine su potvrdile da je većina kupaca bila s druge strane reke Rajne, dok je u Francuskoj 3008 i dalje apsolutni hit, dakle najprodavaniji SUV u segmentu (2008 u svim kategorijama). Kao što rekoh proizvodnja je krajem 2017-e započela u fabrici PSA Sochaux, da bi progresivno bila prebačena u Opelovu fabriku Eisenach. Od 2021-e više ne izlazi iz francuskih postrojenja, kada Grandland uostalom i biva restilizovan, izgubivši usput slovo „X“ na kraju.

No, kriza poluprovodnika dovodi u oktobru iste godine do obustavljanja proizvodnje u Nemačkoj, odnosno ponovo se do januara 2022-e seli u Francusku (pažnja radi se o verziji pre restilizacije, odnosno „Fazi 1“)! Aktuelna „Faza 2“, ponovo kreće s proizvodnjom u Eisenachu tek u januaru ove godine, što objašnjava zašto ga do sada nisam mogao dobiti na test vožnju. Naime, više puta sam se krajem prošle godine obraćao atašeu za štampu i svaki put sam dobijao objašnjenje kako ih nemaju u pres voznom parku!

Dobro, kada smo i to razjasnili da vidimo čime se to distancira novi Crossland? Kao što rekosmo pre svega crnom prednjom maskom, ali i svime što je ispod i okolo nje, dakle farovima (mogu biti u MATRIX tehnologiji s 84 segmenta koji se automatski prilagođavaju uslovima vožnje), drugačijim branikom, prorezima za vazduh, poklopcem motora, sve je ovde prerađeno i izmenjeno. Crna mat plastika, koja se ranije nalazila na prorezima za točkove i odbojnicima napred i pozadi, od sada je lakirana, kao da Opel želi dati akcenat na eleganciji a ne na off-road atributima. I aluminijumske felne su u istom stilu dok je pozadi izmenjena svetlosna grupa i po čitavoj širini petih vrata crnim slovima ispisano je Grandland. Ovaj moj beše i u dvobojnoj karoseriji s crnim krovom, iako i dalje smatram da je 3008 u estetskom smislu atraktivniji, ovako osvežen Grandland zaista nema razloga da se oseća iskompleksiranim.

Zbogom kazaljke

Bez obzira na zajedničke gene Grandland i 3008 nemaju istu ciljnu grupu. Peugeot do maksimuma igra na kartu modernizma, njegova futuristička unutrašnjost, s minijaturnim upravljačem, numeričkim instrumentima i ručicom automatskog menjača u stilu džonstika, po ukusu su mlađe populacije. Opel je u poređenju s njim znatno diskretniji, kroz njegov veliki upravljač savršeno se dobro vide sada numerički instrumenti, koji su zamenili nekadašnje analogne s klasičnim kazaljkama. Radi se o tzv. „Pure Panel“ instrument tabli preuzetoj iz Mokke, dakle velikom ekranu od 12 inča s raznovrsnom grafikom.

Ništa posebno uzbuđujuće ali ovaj „detalj“ doprinosi modernijoj koncepciji, pa kome se svidi… Meni baš i nije, što sam uostalom i konstatovao prilkom poslednje test vožnje Mokke. Na njega se nadovezuje ekran za multimediju od 10 inča, samim tim i centralna konzola je znatno modifikovana. Ne i upravljač, isti kao i pre (tim bolje jer je idealnih dimenzija i prijatan u rukama), kao i mehaničke komande za automatski klima uređaj, izdvojene iz ekrana.

Ručica automatskog menjača identična je kao kod 3008, sve u svemu prijatan enterijer s izvrsnim sedištima. Opel je oduvek bio dobar na ovom polju, kod voženog su prijatno tvrda i sa snažnim bočnim osloncima, plus električnim komadama za podešavanje oslonca ispod kolena. Naprotiv, za podešavanje po visini i dubini predviđene su ručne komande. Upotrebljena plastika je prosečnog kvaliteta, ne šokira ali ne očekujte da je debela kao vojvođanska slanina. Ergonomija komandi je odlična, većina vozača u njemu se oseća nekako prirodnije nego li u 3008-ici.

Nema ovde „kineskog zida“ koji ga izoluje od suvozača, centralna konzola je tanja i niža, sa klizećim naslonom za lakat. Služi i kao boks za odlaganje sitnica, ali je njegova zapremina znatno manja nego li kod tunela u 3008-ici, gde lako staje par flaša od 1,5 l. Na zadnjoj klupi meč je izjednačen, isto međuosovinsko rastojanje podrazumeva u santimetar identičan unutrašnji prostor. Drugim rečima posve je prosečan u segmentu, dovoljan za dve, ukoliko mora i tri odrasle osobe. Malo žulja leđa središnji naslon za laktove, no pod je ravan, te putnik u sredini ne mora raširiti noge. Šteta što je predviđen samo jedan USB priključak, biće svađe ko će se na njega priključiti…

Prtljažnik je isto tako slične zapremine, s podignutim naslonima zadnje klupe iznosi 514 l (390 l kod hibridne verzije), odnosno 1.652 l kada se ovi obore. Naravno da je i ovde primenjena „caka“ sa podesivom policom kako bi se dobila ravna površina, s tim da je u voženoj verziji nije bilo!? Ne pronađoh da li se radi o opciji za koju se doplaćuje ili ju je neko pre mene „maznuo“… U dno prtljažnika staje guma istih dimenzija, no kao što možete videti na fotografijama u voženom modelu je nije bilo. Peta vrata i ovde mogu biti potpomognuta električnom asistencijom, odnosno otvoriti se i zatvoriti podvlačenjem stopala ispod branika.

Od najjačeg do najslabijeg

Usled gore navedenih razloga, tek nakon dobrih godinu dana nakon restilizacije Grandland je najzad bio dostupan u pres voznom parku. Ponuđena mi je bila najsnažnija hibridna verzija 1.6 od 300 ks, ali dva dana pre pruzimanja zazvoni telefon s imenom Christoph Decoster, šefom voznog parka kod Opela. Stvar je jasna, svaki put kada me neko od ogovornih nazove par dana ranije, imamo problem! Tako i beše, slupaše ga francuski novinari pre mene, te mi čovek ponudi šta mu je ostalo, odnosno jedinu čisto benzisku verziju 1.2 Turbo od 130 ks. Šteta, jer 1.6 PHEV je zasta blok koji „otkida“, kada sam ga svojevremeno imao u 3008 oduševio me je performansama.

Tek podsećanja radi za osnovu je poslužio benzinski 1.6 Turbo od 200 ks, kome pomažu dva električna motora, prednji od 110 ks i zadnji, koji obezbeđuje integralni pogon, od 113 ks. Ovako „naoružan“ Grandland ubrzava do 100 km/h za samo 6 s i dostiže maksimalnu brzinu od 235 km/h. Pored ovog u ponudi je i slabija hibridna verzija od 225 ks (samo jedan električni motor napred), kao i mali dizel 1.5 BlueHDi od 130 ks. Šta je, tu je, zadovoljih se dakle malim trocilindarskim 1.2, ovoga puta u sprezi s automatskim menjačem EAT8 (može biti i manuelni šestostepeni). Što bi nekada davno rek’o jedan moj profesor o njemu već i vrapci na grani sve znaju, ali šta da se radi kada bivša grupacija PSA poseduje samo dva benzinska agregata, koje hteli ili ne mnogi modeli poseduju? S tugom se sećam veoma dobrih Opelovih četvorocilidarskih agregata 1.4 i 1.6 Turbo, nekada bilo sada se pripoveda…

No, uprkos svemu 1.2 Turbo nije zalutao u ovaj segment, danas je posve normalno pronaći mali trocilindarski blok u jednom osrednjem SUV-u od 4,45 m, posebno jer je iz njega izvučeno korektnih 130 ks. Više puta sam pisao o njemu i masovnoj upotrebi vrhunske tehnologije kao što je visoko efikasni turbo punjač, sposoban da se zavrti na 240.000 o/min i savremeni sistem sagorevanja (položaj brizgaljki, oblik mlaza, upravljanje impulsima ubrizgavanja, pritisak ubrizgavanja od 200 bara), upravo kao i smanjenju trenja, na koji odlazi oko petina snage. Dalje, površine klipova, klipnih prstena i podizača ventila presvučene su ugljenikom, strukturom sličnoj dijamantu. Osim toga, regulisana uljna pumpa vrši podmazivanje po potrebi, te je tako trenje manje i do 30%.

A kako bi podneo ovakve performanse izvršena su i brojna pojačanja, zahvaljujući termičkoj obradi, aluminijumska glava motora može podneti velike napore, dok je kolektor izduvnih gasova deo glave motora i hlađen je vodom. Na kraju razvija sasvim solidnih 230 Nm pri samo 1.750 o/min, što na papiru deluje izvrsno. Više-manje tako je i u praksi, odziv na gas je sasvim korektan iz najnižih obrtaja (pri 1.500 o/min motor razvija 95 % maksimalnog obtnog momenta), no uprkos tome ne očekujte od ovog Grandlanda da poskoči na i najmanji dodir papučice gasa, da bi se iz agregata izvukle zadovoljavajuće performanse mora se pogurati u visoke obrtaje.

Svako iole „školovano“ uvo odmah će prepoznati (pre)grlat zvuk trocilindričnog agregata, koji postaje znatno diskretniji pri konstatnoj brzini. Perfomanse su dakle zadovoljavajuće za prosečnog vozača (10,3 s do 100 km/h i maksimalna brzina od 188 km/h), ali se mora pomiriti sa specifičnim zvukom motora i visokom potrošnjom, koja je u našem slučaju iznosila bezmalo 9 l u proseku. Poznata stvar kod malih trocilindarskih motora, ukoliko se ekonomičnom vožnjom zadovoljava sa 6,5-7 l, pri dinamičnoj, odnosno u otežanim gradskim uslovima, eto ga na 11-12 l. Primera radi, pri brzinama između 130-140 km/h troši nekih 7,5 – 8 l, no čim se spusti na oko 100-110 km/h, opadne za bezmalo 2 litre!

Zaključak, ukoliko godišnje prelazite 10-15 hiljada kilometara, i nemate teško stopalo, ni preterane ambicije, 1.2 Turbo logičniji je izbor od 1,5 dizela, iste snage. Iako ovaj u proseku troši dobre 2 litre manje, skuplji je u Francuskoj za 2.500 evra, što zahteva duge godine eksploatacije. Po svemu ostalom Grandland nasleđuje sve kvalitete Peugeota 3008, kao što su udobnost i odlično ponašanje na putu. U poređenju sa snažnijim verzijama imam utisak da je ova mekše trimovana, dok je prednje trap lakši na upravljaču, samim tim što je i agegat lakši. To nimalo ne kvari opšti utisak, agilan i stabilan, ovaj Opel ponaša se kao jedna dobro vaspitana limuzina, uprkos značajnom odstojanju od tla.

Navodi se podatak od 20 cm, što mu dozvoljava silazak na zemljane i šumske puteve. Izumemo li snažniji hibrid naravno da ne treba očekivati integralnu transmisiju, već samo dobro poznati elektronski sistem Grip Control (prebacuje obrtni momenat na točak koji ima bolji kontakt sa podlogom), uz koji idu mikst pneumatici M+S. Ništa od toga u voženom modelu, zauzvrat tu je spomenuti osmostepeni automatski menjač. Pomaže motoru da se što bolje „izrazi“, po želji može se izabrati i manuelno menjanje brzina ručicama pored upravljača. Nema mu se šta prebaciti osim da često zna da cimne prilikom zaustavljanja, kada brzina opadne na samo samo par km/h.

Kao što rekosmo menjač može biti i ručni šestostepeni, Grandland je tada jeftiniji za 2.000 evra. Tim bolje za kupce s plićim džepom, posebno jer se ovaj nedelju dana kasnije pokazao preciznim i prijatnim za rukovanje u jednom Peugeotu 308 1.2 PureTech/110 (bazična verzija). Zaključak koji bi se mogao izvući je da Grandland 1.2 Turbo može da prođe, za žaljenje je ipak što nije ponuđen i sa snažnijim 1.6 Turbo, koji i dalje pronalazimo u pojedinim modelima grupacije. U vreme kada se digla kuka i motika protiv dizel agregata ostaviti jedan talentovani SUV sa samo jednim malim benzincem, teško je razumljivo, uostalom to je sudbina i bratskog 3008, kao i upravo restilizovanog Citroena C5 Aircross.

Opel Grandland, sada znači bez „X“, nema nikakvog razloga da se oseća inferiornijim od svoje braće. Smirenih formi, sa znatno konvencionalnijim enterijerom (uprkos digitalizovanoj instrument tabli) i nešto nižom cenom, svakako će pronaći svoje poklonike još par godina, koliko mu osta do kraja karijere. A kad smo već kod cene recimo da je na sajtu uvoznika za Srbiju ne pronađoh, dok u Francuskoj ovaj Opel startuje s 30.900 evra.

Voženi završni nivo GS Line postoji i na domaćem tržištu, njegova oprema je kao što možete videti na fotografijama veoma bogata (sve na slikama je serijska oprema). Njegova cena iznosi 35.500 evra, a ukoliko poželite uz doplatu se mogu dobiti mnogi sofisticirani sistemi, kao što je recimo infra crvena kamera za noćno osmatranje, sposobna „napipati“ toplokrvna stvorenja znatno pre nego li ih obasjaju farovi (do 300 metara udaljenosti). O hibridima nećemo, preskupi su (od 42.750 do 53.700 evra), teško da će se na našem tržištu za njih pronaći kupci…

Tekst i fotografije: Perica Rajković 

Opel Granland 1,2/130 EAT8 GS Line

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.480 x 1910 x 1.610 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.680 mm
Zapremina prtljažnika: 514 /1.652 l
Masa praznog vozila: 1.461 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 3/turbo benzinski
Radna zapremina: 1.199 cm3
Snaga: 130 ks pri 5.500 o/min
Maks. obrtni moment: 230 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: A8

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/polukruta osovina s uzdužnim ramenima
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 225/55 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,3 s
Maks. brzina: 188 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 53 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,5/8,9 l/ 100 km
Emisija CO2: 145 g/km

Cena

U Srbiji nepoznata

Dobre strane:

Ubedljiva restilizacija, odnos udobnost/vozna dinamika, ergononija, prednja sedišta, praktični aspekt

Loše strane:

Agregat „knap“ za duže putovanje pod punim opterećenjem, potrošnja, bezlična digitalna instrument tabla, klima uređaj koji se ugasi kada proradi Stop&Start sistem  
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7,5 Ukupno 7,5 
Enterijer: 7,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,5 
Kabina: 7,5
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,75
Pozadi: 7,5
Vozne osobine
Upravljivost: 7,5 Ukupno 7,5 
Performanse: 7,5
Šasija
Ogibljenje: 8,5 Ukupno 8
Kočnice: 7,5
Motor
Performanse: 6,5 Ukupno 6,5 
Potrošnja: 6,5
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 7,528

Cene u Francuskoj

Grandland GS Line Elégance Business Ultimate
Benzin
1.2 Turbo 130 ks M6 30 900 33 600 34 800
1.2 Turbo 130 ks A8 35 500 36 700 39 700
Dizel
1.5 130 ks A8 35 000 37 500 38 700 41 700
Hybrid
1.6 Hybrid 225 ks 42 750 43 950 44 650 47 750
1.6 Hybrid 300 ks 4×4 53 700

(4913)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

24 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Viđao sam da ne daju rezervni točak, ok, ušteda, ali se moglo doplatiti. Ali ovde i ne postoji mesto za njega. Ono udubljenje za rezervni točak je duboko 20-30mm.

ili sam ja to pogrešno shvatio

Peki

Mile bez problema staje „copavac“ i ne smanjuje zapreminu prtljaznika. Moze i tocak istih dimenzija ali polica se mora postaviti na visi nivo, sto znacajno smanjuje utovarni prostor.

S mile

Novina u konstrukciji. Umesto da stave rupu od 20cm, koja je ruzna. Stavili su 2cm, jer vecina izgleda ne kupuje rezervni tocak. U ovoj izvedbi, dobija se vise zapremine gepeka. Ispod police.. Fino resenje

Iznogud Časni

Ja ću samo da istakne negativne stvari: Loša restilizacija čim idalje besmisleno koriste gm dijelove, volan,komande klime i radija a i položaj i izgled navigacije je iz gm. Motor banana, cijena do jaja, 500,k gepeka tek kad se izvadi ploča (koje ovdje i nema) i onda ostane rupcaga, veliki prag, nema raVnog poda već imaš branu što jako otežava život, utovarni prag je visok jer valja ubaciti u rupu što dovodi do bolova u leđima. Ima i boljih po toj cijeni, onaj kompas za 24 e na akciji idalje djeluje nestvarno, dva tipa dizela karavana za ovo čudo. Uh. Klavir… Pročitaj više »

M M

Nisam ni znao da postoji ovaj „auto“

Peki

E pa zato je tu Auto Republika da edukuje i otvori oci…😉

www

Dobronamerna zapažanja vezano za tekst i slike su da u gornjem delu teksta se spominje Crossland a mislim da je trebalo Grandland i u sred teksta o fazi 2 velike slike kokpita i instrument table iz faze 1. Možda pogrešno umetnute? Sve u svemu lep i sadržajan članak. Sve pohvale za autora.

Peki

U pravu si, na jednom mestu stoji Crossland umesto Grandland, ponekad ih pomesam…Tacno je i za slike, juce sam s zakasnjenjem poslao (bivsem) uredniku materijal, postavio ga je na brzaka…

Iznogud Časni

Ko je sad bivši urednik i zašto bivši?

Peki

Eh zasto, ljudi menjaju poslove i zanimanja, to je na zapadnu normalna pojava, zasto bi u Srbiji bilo drugacije? Ja se redovno srecem s tim problemom, kod Nissana, Toyote, Subaru i Forda su otisli atasei za stampu koji su me poznavali i s kojima sam saradivao, samo kod Toyote sam uspostavio kontakt s novim, ove druge tek trebam upoznati i pridobiti…

Iznogud Časni

Dobro, a ko je to ovdje bio?

Peki

Pa urednik, lice iz senke koji radi svoj posao…😉

moron

„Primera radi, pri brzinama između 130-140 km/h troši nekih 7,5 – 8 l, no čim se spusti na oko 100-110 km/h, opadne za bezmalo 2 litre!“

Ako smem da upitam, a koliko biste vi očekivali da treba da troši benzinac ove čeone površine ( jer, Bože moj, ovo je visoko preko 160 cm ) i to u kombinaciji sa automatikom?

Inače, pošto PSA uz iste motore nudi i 6MT i AISIN A8, jasno se vidi iz deklaracija CO2 i potrošnje da savremeni automatski menjač sa hidrodinamičkim konvertorom podiže i potrošnju i CO2.

Peki

Cuj uvek je mnogo uzevsi u obzir cenu goriva ali u sustini si u pravu, losa aerodinamina i velika masa uzimaj dana u benzinu…😏

moron

Čitah na jednom forumu iskustvo vlasnika Jogger-a 1,0 ECO-G.
Pri 130 oko 9,4 (plina).

M M

Možda taj vlasnik nije upoznat da posoji 5 i 6 brzina

moron

Pog;edaj WLTP deklaraciju za režim „veoma visoka brzina“ za Joggera ECO-G pa ćeš videti da čovek zna i za šestu brzinu na svom vozilu visokom 163 cm.

BB

A ovaj luk u rupi za rezevni točak, jeli to poruka: Ukoliko probušiš gumu, sjedi i plači? 😂🤣😂🤣

moron

A tek ona već na oko „bogata“ zvučna izolacija „u rupi“ 🙂

Peki

Napuni je s 10 kg luka ili krompira, odlicna izolacija 🤣

Iznogud Časni

Onda će moron svog crva Morat napunit sa vrećama(50kg min)luka, krompira. Još ako baci malo teletine, eto je ispod sać ovaj gepeka!

BB

„…ali dva dana pre pruzimanja zazvoni telefon s imenom Christoph Decoster“
A Peki će: „Vaistinu Decoster!!!“ 😉

Dejan

Da li postoje automobili koji nisu (mikro) hibridi, kojima se klima ne gasi prilikom stop/start zaustavljanja motora?

Vozio sam Škodu Kamiq čija klima prestaje da hladi kad se aktivira stop/start sistem (tj. kad se vozilo zaustavi). Naravno, hibridi nemaju taj problem jer je klima pokretana električno, a ne kaišem.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Dejan
Marko

Ok, ako sam u dilemi da li izabrati 1.2 sa automatskim menjačem ili 1.5 dizel sa manuelnim vi toplo preporučujete…???

Inace , odlična analiza!