1. Home
  2. Testovi
  3. Renault Arkana 1.3 TCe 160 EDC7 Intense – Za šaku konja više
Renault Arkana 1.3 TCe 160 EDC7 Intense – Za šaku konja više
30

Renault Arkana 1.3 TCe 160 EDC7 Intense – Za šaku konja više

2.47K
30
Podelite sa prijateljima:

Novi Renault Arkana, za domaće tržište nazvan Megane Conquest, bili smo u prilici predstaviti odmah po pojavljivanju, ovoga puta na red je došla najsnažnija verzija 1.3 TCe od 160 ks

Kao što verovatno znate Arkana je prvi SUV-kupe Renaulta, kategorija koja je trenutno u modi, a koja je još do juče bila rezervisana za premijum nemačke proizvođe. Lepo, kažete, forme ovog evidentno su privlačne i dinamične, ali poznavajući usku aktuelnu gamu agregata francuskog proizvođača verovatno ste pomislili kako je ovde sve u stilu one narodne „spolja gladac, a iznutra jadac“!?

Ukoliko ćemo iskreno donekle ste i u pravu, Arkana može samo da sanja snažan dizel motor ili jedan dvolitarski benzinac od 200 i kusur konjskih snaga. S druge strane, uzevši u obzir sve strožije norme o količini štetnih izduvnih gasova, kao i nebrojene represivne mere koje države preduzimaju protiv „nedisciplinovanih“ vozača, mali četvorocilindarski 1.3 TCe nije za potcenjivanje, pošteno obavlja posao i uspeva održati početnu cenu na veoma konkurentnom nivou.

Za neupućene, po lansiranju Renault Arkana ponuđen je samo s navedenim 1.3 TCe/140 ks, plus hibridnom verzijom 1.6/145 ks, preuzetom iz Clija i Captura. S obe sam se svojevremeno bio u prilici družiti se i predstaviti ih, ne i sa najsnažnijim agregatom od 160 ks, lansiranom nešto kasnije. Sve u svemu skromno, veoma skromno, smanjujući gamu SUS motora proizvođači „generalisti“ našli su u nezavidnoj poziciji da kupcima mogu ponuditi tek 2-3 pogonske jedinice, šaka jada u poređenju s modelima od pre desetak godina.

Dakle samo 15 ks više od hibridne verzije, za uzvrat 1.3 TCe/160 lakši je za stotinak kg, plus je potpomognut tzv. mikrohibridom. Na papiru dovoljno da se opravda njegovo prisustvo u katalogu, posebno jer je i cena obuzdana, od 1.6 Hybrid jeftiniji je za 2.600 evra (bez uračunatih subvencija za hibridna vozila), odnosno skuplji je u Srbiji za samo 400 evra od slabijeg 1.3 TCe/140. Kako za sada stoje stvari ne očekujte ništa više od navedenog, da vidimo zato šta zna i ume najsnažniji blok, iako smo se s njim više puta imali priliku sresti, poslednji put u većem i znatno težem Koleosu.

Prijatelj familije

Podsećanja radi, Arkana u startu nije bila zamišljena da zavede evropski kupce. Lansirana još 2019. godine u Rusiji, nastavlja karijeru godinu kasnije u Južnoj Koreji, gde je uostalom i fabrikovana, za ovo trzište s znakom Samsunga na nosu (model XM3). Tek nakon izvesnog uspeha koje je postigla odgovorni u Renaultu odlučili su da je ponude i na evropskom tržištu, iako se i dalje proizvodi isključivo u Koreji.

 

Lakše reći nego li izvesti, jer iako je spoljašni dizajn više-manje identičan, u osnovi se ne radi se o istom automobilu! Verzija za Rusiju postavljena je na platformi Dacije Duster, idealnoj za loše puteve, dok je za Evropljane bazirana na znatno modernijoj  arhitekturi CMF od Clija i Captura, podrazumeva se značajno modifikovanoj. Međuosovinsko rastojanje je povećano za 8 cm (2,72 m), tako da je na kraju s 4,57 m dužine Arkana duža i od Kadjara, koji je sa svoje strane na superiornijoj platformi.

 

Upravo tu se i krije odgovor na pitanje zašto se toliko dugo čekalo na evropsku verziju, Renault je morao prilagoditi vozilo višim standardima i drugačijim ukusima. Kada kažem standardima mislim pre svega na sigurnosne sisteme i sofisticiranu opremu, ujedno trebalo je vremena i za adaptaciju hibridne verzije, nedostupne za rusko/korejsko tržište. Jednom rešeni problemi, proizvođač se mogao posvetiti detaljima i ulickati svoje čedo, po ukusima domaće klijentele. U tom cilju uvedeni su i viši završni nivoi, koji samo pojačavaju njegov dinamični izgled.

Osnovne crte prednjeg dela su prepoznatljive, da se radi o jednom Renaultu jasno je na prvi pogled. No, gledan iz profila, kao i otpozadi, do izražaja dolaze forme kupea. Linija krova, tj. C stuba, snažno je padajuća, za razliku od „klasičnih“ SUV. Spomenimo i ostale atribute specifične za ovaj nazovi segment, gde pre svega mislim na povišen klirens, velike proreze za točkove uokvirene crnom plastikom, kao i zaštitne lajsne pri dnu vrata. Krajnji rezultat je pozitivan, Arkana dobro izgleda, dizajneri su uspešno spojili sportske i krosover atribute.

 

Lepo mu stoji i ova jarko crvena boja, u svakom slučaju bolje od sive i crne koje sam imao prilike sresti na putu. Arkana se očigledno sviđa kupcima, sve se češće može videti na ulicama. Batalimo sada izgled, koji je dobrim delom samo stvar ukusa, znatno važnija je upotrebna vrednost, koja je kod ovog Renaulta na veoma visokom nivou. Jer prvo što mnoge zaintrigira kada se spomene jedan kupe je mesto na zadnjoj klupi. Podsečen krov koji se spušta se pod velikim nagibom u principu je „poguban“ po glave putnika, ne i kod Arkane gde ovi mogu imati i do 1,9 m visine. Jedino se prilikom ukrcavanja glava mora pognuti, no jednom u unutrašnjosti dve odrasle osobe osećaju se komotno.

Kažem dve, ne i tri jer je širina vozila skromna, kao što rekosmo platforma je inferiornije od one kod Kadjara. No kako je međuosovinsko rastojanje razvučeno do maksimuma, prostor za kolena je dobar, šta više veoma dobar. Klinci, upravo kao i odrasli, biće zadovoljni kada ugledaju dva USB priključka, kao i izduve za ventilaciju između prednjih sedišta. Za pohvalu je i zapremina prtljažnika od preko 500 l, s velikim i praktičnim za utovar petim vratima.

Ubacismo u njega bez većih problema i bicikl od jednog prijatelja, zajedno s njim (dakle tri osobe plus bicikl), koji se nakon dobro zalivenog roštilja nije osećao sposobnim vratiti se kući na dva točka… Predviđena je i polica na dva nivoa, kao i udubljenja sa strane, praktično da se odloži par flaša, kako se ne bi kotrljale po unutrašnjosti. Rezervni točak „ćopavac“ ovoga puta bio je na za to predviđenom mestu, bolje išta nego ništa! Šteta je što pored silne opreme Renault nije predvideo i električnu asistenciju za vrata prtljažnika, velika su i otvaraju se visoko, niže osobe i klinci podižu se na prste da ih dohvate.

Pređimo sada na prednja sedišta, udobna i lepa na oko. U završnom nivo Intens su u kombinaciji eko koža/platno, s ručnim komandama za podešavanje! Pozicija za upravljačem je prijatno uzdignuta, uz veoma dobru ergonomiju komandi. Sam dizajn komandne table nam je poznat iz Captura, što nikako ne treba uzeti kao manu. Iako tu nema ništa posebno „uzbuđujuće“, deluje skladno, u stilu aktuelnih modela kuće !

U našem zapazih dosta lakirane plastike u karbon stilu, globalno uzevši kvalitet materijala je na nivou „generalista“, nešto lošiji nego li kod jednog Peugeota 3008, ali bolji nego li kod Citroena C4, iako ni jedan ni drugi nisu njegovi direktni konkurenti. I numerička instrument tabla od 10,2 inča (25,9 cm) je prekopirana od Captura, kao i kod ostalih modela proizvođača u zavisnosti od izabranog programa (Eco, Sport i My Sense) menja se i grafika, odnosno boja podloge. Lepo deluje ta imitacija klasičnih instrumenata, „kazaljke“ zaista deluju kao prave, tanke su i precizne. Spomenimo i veliki vertikalno postavljen ekran od 9,3 inča (samo 7 za osnovnu verziju), pregledan i bogat raznim informacijama.

Dovoljno, moglo bi i više

Ko je upoznat s aktuelnom gamom Renaultovih agregata sigurno zna da 1.3 TCe razvija između 115 i 160 ks, pojedine verzije pronalazimo i kod Nissana, odnosno Mercedesa. Isto tako verovato znate da između modela od 140 i 160 ks nema velike razlike, obrtni moment kod snažnijeg iznosi 270 Nm, što je tek za 10 Nm više od slabijeg. Iz tog ugla gledano na stvari jasno je da ni performanse ne mogu biti radikalno bolje, radi se o nijansama. Oba isto tako poseduju mali električni motor nepoznate snage (negde naleteh na podatak od samo 0,13 kW, ostaje za proveriti), Renault jedino navodi da se radi o blagom hibridu napajanom skromnom baterijom od 12 V, smeštenom ispod suvozačevog sedišta.

Nakon jedne sedmice provedene s ovom Arkanom uverih se da služi uglavno za napajanje Stop&Start sistema (opet negde pročitah kako pruža dopunskih 20 Nm, što mi deluje nerealno uzevši u obzir snagu električnog motora) i obaranju nivoa izduvnih gasova za par grama. Uostalom, od nedavno ovaj blok je preimenovan, umesto 1.3 TCe sada se naziva 1.3 Mild Hybrid. No, zahvaljujući skromnoj težini od 1.347 kg, dakle više stotina kilograma manje od velikog Koleosa koji poseduje isti blok, Arkana s ovim agregatom obećava dobre performanse. Ništa ekstra ali do 100 km/h ubrzava za solidnih 9 s (nepunu sekundu bolje od slabijeg) i sposobna je prebaciti 200 km/h. Osim toga, primetih da je automatski sedmostepeni menjač EDC, s dvostrukom spojnicom, ovde znatno bolje „naštimovan“.

Naime, pri nižim brzinama sada je manje osetljiv na dodir papučice gasa, ne poskoči kao nekad i lakše ga je dozirati. Detalj koji u mnogome olakšava život prilikom parkiranja, odnosno pri izlasku iz garaže. Na otvorenom putu u principu uvek izabere adekvatan prenosni odnos, no ukoliko poželite možete ga korigovati ručicama pored upravljača. Kažem korigovati, a ne izabrati manuelni mod i brzine menjati isključvo ručno, jer takva opcija nije predviđena. Uzgred rečeno, uz ovaj motor obavezno sledi automatski menjač, kao uostalom i za slabiju verziju, zaista mi nije jasno zašto barem ova nije ponuđena s manuelnim, čime bi cena bila osetno niža!?

Naprotiv, po želji može se uključiti sistem „slobodni točkovi“ kada ovi nastavljaju da se slobodno kotrljaju po podizanju stopala s papučice gasa. U tom slučaju nema kočenja motorom, no opet se može posegnuti za navedenim ručicama pored upravljača, želite li pomoći kočnicama pri usporavanju i zaustavljanju. Cilj je pre svega smanjiti potrošnju, cool vožnjom po regionalnim putevima, uz upotrebu gradskog auto-puta gde je brzina ograničena na 90 i 110 km/h, ova Arkana zadovoljila se sa skromnih 5,5 l. OK, preko MultiSense sistema izabrao sam program Eco koji „omekša“ motor, čime postaje prijatniji za ovakav tip vožnje.

Naprotiv, kome je do performansi, izborom režima Sport utiče se na turbo punjač i električnu asistenciju upravljača, dok prenosni odnosi ostaju duže angažovani. Odziv na gas je osetno bolji, ali kako se radi o motoru s tubo punjačem oscilacije u potrošnji su značajne, te se tako ova odmah popne na nekih 8 l. Može i znatno više, naravno u gradskoj stani/kreni vožnji, no ukupni prosek od 7,2 l posve je prihvatljiv. U svakom slučaju šasija nema nikakvih problema s ovim agregatom, snaga se efikasno prenosi na put.

Arkana je moderan i siguran „kupe-SUV“, nažalost to plaća (pre)tvrdim ogibljenjem i donekle narušenom udobnošću, posebno kada se pri nižim brzinama nađe na lošem asfaltu. Pri višim sve dođe na svoje mesto, na auto-putu je primerno udobna, uz male šumove od vetra i buku motora (2.300 o/min pri brzini od 130 km/h). Inače povišen klirens (opet naleteh na različite podatke koji variraju od 17 do 19 cm, što verovatno zavisi i od dimenzija guma i točkova) zgodan je za pentranje po visokim bankinama i odlazak do udaljene vikendice zemljanim putevima. Naravno da od integralnog pogona nema ni govora, čudno je jedino što Renault nije ponudio „elektronsku štaku“ poznatu pod imenom Extended Grip, koji pronalazimo kod Captura i Kadjara?

Ostaje nam još cena, sada poznata za domaće tržište. Početna uz slabiju verziju iznosi 27.590 (u Francuskoj 31.300 evra), za osnovni završni nivo Zen. Iznad ovog je voženi Intense, uz isti motor košta 29.590, nažalost kod nas nije ponuđen i uz snažniji 1.3/160 (u Francuskoj jeste), već se mora opredeliti za najviši R.S Line, po ceni od 32.690 evra. No, ni tada ne nalazim da je preterano skup, uzevši u obzir bogatu opremu. Osnovna verzija poseduje između ostalog automatsku klimu, Renault karticu „slobodne ruke“, kameru za vožnju unazad, automatsku električnu ručnu kočnicu, električne podizače prozora za sva stakla, ambijentalno osvetljenje na komandnoj tabli i vratima, aluminijumske naplatke od 17 cola, automatski menjač…

Voženi Intense ima još mnogo toga više, zaista nije neophodno posegnuti za blještavim R.S Line. Isto to može se reći i za Arkanu TCe 160, iako se apriori radi o uspešnom modelu, zadovoljavajuće snažnom i ekonomičnom. Razlika u performansama u poređenju sa slabijim od 140 ks je mala, no kako je ujedno i razlika u ceni više nego skromna, zašto si ne priuštiti 20 ks više, pod uslovom da imate dovoljno para za završni nivo R.S Line. Ostaje i Hybrid 1.6/145, čija kupovina je opravdana jedino ukoliko se često vozi po gradu, u ovakvim uslovima njegov prosečna potrošnja retko prelazi 5 litara!

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Renault Arkana 1,3 TCe 16o EDC7 Intense

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV-kupe
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.570 x 1.820 x 1.570 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.720 mm
Zapremina prtljažnika: 513-1.296 l
Masa praznog vozila: 1.375 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 4 cilindra/turbo benzinac
Radna zapremina: 1.332 cm³
Snaga: 160 ks pri 5.500 o/min
Maks. obrtni moment: 270 Nm pri 1.800 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: Automatski sa sedam stepeni prenosa

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/ polukruta osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 215/55 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9,1 s
Maks. brzina: 205 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 50 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 6,1/7,2 l/100 km
Emisija CO2: 130 g/km

Cena

Cena u Srbiji od 27.590 evra 

Dobre strane:

Atraktivan izgled, dovoljno snažan i ekonomičan agregat, prostor za putnike i prtljažnik, bogata serijska oprema, odnos vozna dinamika/udobnost, cena u Srbiji

Loše strane:

Skromna ponuda agregata, vidljivost kroz zadnje staklo, kvalitet pojedine plastike, previše tvrdo ogibljenje po lošem putu uz točkove od 18 cola
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 7,75
Enterijer: 7,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,5
Kabina: 7,5
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 7,5 Ukupno 7,25
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 7,5 Ukupno 8
Kočnice: 8,5
Motor
Performanse: 8 Ukupno 7,75 
Potrošnja: 7,5
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 7,75
Efikasnost: 7,5
Cena
Prihvatljivost: 8
Ocena: 7,778

(2467)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

30 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Suki

Dobro jutro. Evo mene uz kavicu uzivam citajuci. Veliko hvala.

Zvezdan Božinović

Dok nas noge nose 🙂

BB

Samo dva puta sam vidio ovaj auto i mnogo bolje izgleda uživo. Ja ovo ne bih nazvao kupe SUV već neki povišeni lifback kao što je bila Laguna, Octavia, Croma mk1 (moj omiljeni auto) koji su isto imali mogućnost smještaja viših osoba a imali su spuštajuću liniju krova i veliki gepek. Ne samo veliki nego i upotrebljivi, šta to znači – u Cromu sam, u nastupu bijesa, stavio 4 kamionske gume (od MAN-a 400 ks) 😠😄.

moron

4 unutrašnje gume ?

BB

https://www.kemoimpex.com/gume/kamioni/teretne-gume/315-80-r225-duravis-rdrive-002-156l154m-3pmsf-bridgestone
Ovakve, vanjske… Jedna je oko 70 kg.
Ali moraš biti bijesan da to staviš u auto i t četiri komada odjednom. 😉
Ono kad ti đubte obeća, pa slaže i onda hoće da se sladi tvojom nesrećom koju je on izazvao…

moron

Uh, vanjske i to one veće, od 22,5 cola ? Kako si samo uspeo?
🙂

Rikošet

Što se tiče tovarenja Arkana je kao stvorena za to.

Utovarni prag je visok, a pozadi Cliova polukruta osovina, pravi „tovarni automobil“ vidiš da i Peki piše kako je „ugodno“ tvrda…

Nego, pošto ste vlasnik „debelog“ Berlinga kako biste upredili dizajn C4 i Arkane?

BB

Ne mogu reći da sam lud za tom formom… U C4 sam sjedio i nisam oduševljen prostorom (vidibse da je rađen na manjoj platformi), ipak je on duhovni nasljednik C4 Cactus a ne C4. U Arkani nisam sjedio pa ne znam, ali svi pišu da nazad ima prostora za razliku ostalih auta a pogotovo „kupea“. Dizajn: C4 razigran i vidi se da su se dizajneri zaigrali, nije loše, ali falio je „vaspitač“ da ih malo smiri… Arkana izgleda dosta ozniljniiji auto. Koji bih kupio? Vjerovatno ni jedan, drljaćemo Berlinga dok sve krize ne prođu… 😉

Rikošet

Polako vas moron sve prevlači na bicikle 🙂

Ni sam nisam pametan šta ćemo voziti, jer ovo što nam sad nude kao sadašnjost i budućnost nema ama baš nikakve veze sa našim tradicionalnim poimanjem automobila… Sve se pravi pod imperativom „skupo ovo skupo ono“ a kvalitet postaje sekundarna stavka u svemu…

moron

Pre bih mogao sebe da zamislim kao vlasnika bilo koje aktuelne dačije, nego testiranog vozila …

Peki

Zivo me interesuje zasto moj kolega Moron toliko prezire ovaj Renault…🤔. U njega „ladno“ stajes, imas veliki i praktican prtljaznik, motor je mali ali kod tvoje Honde je jos neubedljiviji i znatno je skuplja od Arkane! Jedino ukoliko je stil u pitanju…

Hasan

Ma Twinga nek kupi, kakav CRV 🙂
Peki kakve si to specijalitete danas jeo 🙂

moron

Prosto mi se ne dopada sama forma ovog renoa, za razliku od forme aktuelnih dačija. Ona imaju klasičan dizajn, koji mi godi. Sama motorizacija ovog vozila mi uopšte nije sporna, naprotiv. Poželjna mi je koliko i ona 1,33 T iz FCA kuće, pri čemu oni imaju i onaj novi 1,5 MHEV, na 48 V, koji je ipak „čudo tehnike“ za ovaj renoov 1,3T na 12 V. Kao što ni motorizaciju CRV-a ne smatram „spektakularnom“ (i tu je „naprotiv“). Inače, kako se meni učinilo kada sam gledao Arkanu u salonu i merkao je svojim telom, ja mislim da tamo pozadi nema… Pročitaj više »

TheStig

Francuska automobilska industrija je danas analogna francuskom pokretu otpora u II svj ratu. Otpor fašističkim „zelenim“ ambicijama je nepostojeći. Francuska je ostala bez normalnog automobila.

Rikošet

Peki zapitao si se što nema Extended Grip?

Pa odgovor je u Arkaninoj Clio platformi, koja je ograničena po pitanju mnogo čega pa i spomenutog elektronskog sistema…

Najbolji posao kod ovog automobila Renault je odradio iza B stuba, jer je umjesto standardnog skupljanja njegov kupe-suv „neprirodno“ prostraniji od većine konkurenata. Porodične kupce koji pohode salone to oduševljava na prvi pogled, a što se tiče udobnosti djeca se na taj nedostatak ne žale toliko koliko odrasli, tako da će i to proći „neprimjetno“…

Tu se recimo nikako ne može mjeriti s Kadjarom, koji je kao Qashqaijev blizanac preudoban…

Aca

Zaista lep i moderan Reno. Sve pohvale za spoljni dizajn.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Aca
DUDE

Arhitektura CMF od Clija i Captura…start cena u Srbiji 28.000eur…Ja bih se, za iste pare, ipak kladio na Tucson, CX-30 i CX-5.

TheStig

Gdje ces to reci ovdje 😂😂Sad cete ti doci ovi sveznajuci umovi da ti objasne kako su Japanska vozila zaostala kako je Evropa centar humanizma i automobilske nirvane ahahah🤣🤣

Iznogud Časni

Jel ovo i konkvest po drugi put na testu ili mi se čini? Šta je ovo ljudi, 20 istih Dacia i 10 istih Renoa godišnje na meniju i to ljudima od kojih 95% kupuju polovna vozila, što je previše – previše je. Jedeš li ti Šeki uvijek isto jelo ? Mijenjaj malo, majka mu stara, čak se i moronu ogladilo.

BB

Pa teško je dočekati Alfu 😂🤣
Stalno pričaju o njima al nikako da se rodi…

Peki

A da provozas nesto i napises zapazanja umesto kritike? Rado bi procitao u subotu ujutru uz kafu… Nije ti ovo druze restoran pa da izaberes sta ti se svida i na kraju platis, ovde je sve mufte….😉

Iznogud Časni

Jok ja, pa nisam auto novinar, gdje je kakva redakcijska ekipa? Eno, ni onaj moron koji je svaki drugi dan kod Fiata u salonu ne uzima ništa na test. I na drugim portalima je mukte (nije to 3.14cka da ju moraš plaćati, svi ju na ovaj ili onaj način plaćamo) ali nisu isti modeli. Jest da je tjestanina, ali imaju špagete, makaroni, rezanci, Penne…..a tebi vazda uvaljaju špagete.

Peki

Jel a gde to pise da sam ja „auto novinar“… 🤔. Ima li neka skola negde za tu profesiju, rado bi je posetio pod stare dane 😉. E druze moj svi „auto novinari“ su samo priuceni ljubitelji automobila koji su se nasli u situaciji da prenesu svoja zapazanja, upravo kao i moja malenkost. Razlika je sto ovde imas priliku da ih i ti pokazes, ali, kao sto rekoh, bice da te mrzi pomeriti se s kauca i smestiti se za upravljac… PS. Kada na bilo kom sajtu u regionu pronades nekog ko svake, ali svake sedmice, pa i cesce, predstavi… Pročitaj više »

Iznogud Časni

A jebi ga sad, ljubitelj dacie pa ljubitelj automobila, ajd nemoj zajebavat. Oduzmi 7 od 8 istih Dacia, 5 od 6 renoa, 4 od 5 citroena i ispade da si predstavio 10 modela 🙂 al pohvale za trud i upornost bika, sto jest jest, ali i ti si dobar tu, jer da to ne radis morao bi kupiti novu ragu, ovako štediš brdo love. Pa škole nema to istina, zato sam i ja prije 10 godina pisao sta novinar zna o autima? Ali uvidjeh da nikog nije to briga pa odustah od “prosvjećivanja”. Poanta price da licno ja ne vidim… Pročitaj više »

Peki

Ima perioda kada ima mnogo noviteta, trenutno je zatisje pa mi tesko „iscackati“ nesto posve novo… Drugo, provedoh desetak dana u Srbiji, pa dok se vratih i uspeh da razervisem nesto prode bezmalo 3 sedmice bez test automobila. Niko ih ne ustupa od danas do sutra, cesto ih moram rezervisati i po dva meseca ranije, kao sto je to slucaj s restilizovanim Opelom Grandland koji trenutno vozim. Astra ce tako sacekati jos koji mesec, jednostavno kao i u salonima pres vozni parkovi nemaju automobile! I jos nesto, cak i ukolilo sam odredeni model vec predstavio, uvek je u pitanju drugaciji… Pročitaj više »

moron

Gledam fotografije „okruženja“ rezervnog točka ovog renoa. Pa ovaj „u rupi“ nema ništa osim bitumen trake.
U svetlu zvučne izolacije Još ispada da je kod Japanaca to bolje uradjeno, jer ima jedan sloj više, odnosno, ne samo bitumen traka.

comment image

comment image

BB

E pa vidiš, ta guma nije niskoprofilna, onan e prenosi zvuk 😉🤣😂

EsE

Tržište (C4, 3008, korejci) će im reći da bez dCi u Evropi ne mogu parirati u prodaji ostalima.
To mogu vidjeti i kod svog Megana koji dolazi i kao dCi.
Prerano su Renault i Nisan odbacili dCi u C segmentu.

moron

Danas me zamalo „ne ubi“ jedan taxi. Pogledam ga bolje i vidim – Renalut Arkana. Zabezeknuh se.
Eh, kuda ide ovaj svet …
Nekada su taksisti bili pojam racionalnosti.
Danas po BG možeš da ih vidiš da voze aktuelne modele RAV-a, Tucsona, 3008-icu, 2008-icu, Arkanu, Dustera …

Kada vidim Joggera još se i obradujem da uvek ima neko iole normalan kao kupac novog taxi vozila ….

Iznogud Časni

Bio je to Fake Taxi 🙂