1. Home
  2. Prezentacije
  3. Renesansa je započela: DeLorean Alpha5 kao od majke rođen
Renesansa je započela: DeLorean Alpha5 kao od majke rođen
4

Renesansa je započela: DeLorean Alpha5 kao od majke rođen

366
4
Podelite sa prijateljima:

Konačno, evo ga! Predugo obećavani DeLorean dvadesetprvog veka je najzad ugledao svetlost dana. Gledasmo kompjuterske rendere predugo, pa je to slučaj i u ovom trenutku i izveštaju, ali sada imamo posla s najavom pravog debija stvarnog automobila koji će biti upriličen u avgustu na Pebl Biču, odnosno na manifestaciji koja se u originalu zove Pebble Beach Elegance Contest. 

Znamo da će se novitet „odazivati na ime“ DeLorean Alpha5… A znamo i da neće imati skoro ništa zajedničko s klasičnim modelom zvanim DMC-12, onim koji smo zavoleli gledajući filmsku trilogiju „Povratak u budućnost“.

Jasna stvar je i da originalna kompanija Džona Dilorijana nema ništa s ovim vozilom. Naime, ta firma je prestala s radom još 1982. godine, a sam Dilorijan je preminuo u 2005. godini. Ali, negde 1995. godine, preduzetnik Stefen Vin je osnovao novu kompaniju u Teksasu i nazvao je DeLorean Motor Company, a pride je i otkupio pravo na ime.

U prvo vreme je bio angažovan samo u oblast restauracije i preprodaje originalnih primeraka četvorotočkaša s oznakama DeLoreana. Međutim, Vin se u nekom kasnijem trenutku opredelio da u potpunosti oživi nekada čuvenu marku.

Biznismen je u početku planirao montažu unapređene verzije originalnog kupea zvanog DeLorean DMC-12, a što je podrazumevalo moderniji motor. Ipak, do realizacije ove zamisli nikada nije ni došlo.

Što se tiče novog projekta, tačnije njegovog ostvarenja, Stefen Vin je čak oformio i zavisno preduzeće pod novim imenom: DeLorean Motors Reimagined LLC. Međutim, za osnove dizajna i inženjering deo zadatka su se postarali stručnjaci iz italijanske kompanije Italdesign Giugiaro, a znamo da nju kontroliše grupacija Volkswagen. Naposletku, podsetićom da je baš Đorđeto Đuđaro bio autor dizajna originalnog kupea poznatog kao DMC-12.

Vrata koja se otvaraju u stilu raširenih galebovih krila (gullwing), kao i rebrasti ukrasi iznad zadnjeg stakla su sve što novi DeLorean Alpha5 ima zajedničko sa više puta pominjanim automobilom iz osamdesetih godina prošlog veka. Sada to nije kompaktni kupe sa V6 motorom iza sedišta, već veliki električni automobil sa enterijerom u koji se može smestiti najviše četiri osobe, jer inkorporira isto toliko sedišta.

Dužina novajlije će biti 4.995 milimetara, širina 2.044 mm, a visina 1.370 mm. Krovne ploče u kombinaciji sa vratima poseduju staklene umetke. Aerodinamika je odlično osmišljena, iako je koeficijent otpora vazduha od Cx 0,23 i dalje veći od istog indikatora kod, na primer referentnog sedana s oznakom Mercedes-Benz EQS gde je na nivou od svega 0,20.

Do sada ima vrlo malo informacija o tehničkim osobenostima budućeg noviteta. Poznato je samo da će DeLorean Alpha5 imati trakcionu bateriju kapaciteta više od 100 kWh, a što će omogućiti da domet s jednim punjenjem ćelija bude superiorniji od 48o kilometara.

Ali zato su dinamičke karakteristike već objavljene. Maksimalna brzina je 241 km/h, vreme trajanja ubrzanja od nula do 60 milja na sat (97 km/h) je na granici od 3,4 sekundi. A oznaku od 88 milja na sat (142 km/h) električni automobil će savladati za 4,35 sekundi nakon starta. Istina, putovanje kroz vreme se posle ovoga neće desiti (ali, ni to nije sigurno, da se našalimo malo).

DeLorean planira da pokrene prodaju modela Alpha5 negde u 2024. godini. Automobili će biti sklapani u Italiji, a očito je da će taj zadatak biti dodeljen firmi Italdesign. S druge strane, električne komponente za novajliju će biti dopremena iz Engleske.

Planirana serija u kojoj će biti montiran električni četvorotočkaš DeLorean Alpha5 broji 88 vozila. Ali, planom je predviđeno da se proizvodi i sportski automobil s benzinskim V8 motorom, pa ako budu ostvarene zamisli konstruktora čak i vodonične verzije.

AutoRepublika

(366)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Cela ova prica zvuci prilicno realno. Proizvodne ambicije, 88 vozila u prvoj seriji, su vrlo skromne?! Dizajn je perfektan! Ovako atraktivan veliki kupe dobro bi dosao Jaguaru, Maseratiju i Alfi! Maestro Djudjaro je za 2-3 klase iznad njihovih fabrickih dizajnera!

Laki

E ovo je dizajn bravo!

Bungi

Nije to to.Ukradeš od Rimca Neveru, produžiš je za 2 sjedišta, napred malo LucidAir, pozadi malo MCLarena i orginalan.???

Crni

Hajde da se ne lazemo, to nije DeLorean; koliko god se nategli da ga povezemo sa originalom, to nije to. Koristenje imena u marketinske svrhe je naravno korisna stvar….ali onda se barem potrudis da auto ima neku poveznicu. Ovako je to fin auto…sa pogresnim imenom.