1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen novi globalni krosover Honda ZR-V
Predstavljen novi globalni krosover Honda ZR-V

Predstavljen novi globalni krosover Honda ZR-V

1.94K
14
Podelite sa prijateljima:

Automobil koji je trenutno pred nama je jedan od glavnih debitanata na lokalno organizovanom sajmu automobila koji se održava u kineskom gradu Šenženu. A zapravo, ovde imamo posla s jednom svetskom premijerom!

Zaista, poret toga što će se novajlija svakako nuditi na teritoriji Narodne Republike Kine, krosover Honda ZR-V će se prodavati i u Evropi, Japanu i ostalim svetskim regionima, a na severnoameričkom kontinentu će se pojaviti pod nazivom Honda HR-V. Iako će verzije novog aduta japanske marke na različita tržišta dolaziti s prilagođenim perjem, u osnovi imamo dobar uvid u ideju globalne porodice modela zvanog ZR-V.

ZR-V je posve nov pojam za Hondu. Ako gledamo prikazano vozilo po gabaritima, onda moramo reći da je krosover blizak Mazdi CX-5 ili pak rivalu s imenom Mitsubishi Eclipse Cross. Što se tiče pozicije unutar game Honde, onda se taze ZR-V smešta negde između modela HR-V (inače dugog 4.330 milimetara) i modela CR-V (s dužinom od 4.631 milimetara). Odmah da iznesemo da će CR-V u novoj generaciji dobiti veće dimenzije.

Kako bilo, dužina novopridošlog SUV-a iznosi 4.568 milimetara, dok je širina na nivou od 1.840 mm, a visina na koti od 1.621 mm.

Utemeljen je na platformi putničkog automobila koji svi volimo i koji se zove Honda Civic, pa nudi i oslanjanje tipa multilink na zadnjoj osovini. Ipak, između osovina je manje milimetara nego u pomenutom vozilu, pa se umesto 2.736 nud 2.655 milimetara.

Honda ZR-V je u Kini dostupna samo s prednjim pogonom, iako će se na drugim tržištima pojaviti i u izdanjima koja su s integralnim pogonoskim rešenjem. Već od osnovnog paketa opreme imamo „posla“ s LED rasvetom u prednjim svetlosnim grupacijama, dok je izbor točkova sveden na jedinice koje integrišu naplatke prečnika 17 ili 18 cola.

Rodbinski odnosi koji vežu ZR-V i omiljeni ružni heč Civic su očigledni kada se pogleda prostor u putničkoj kabini. Čeoni panel krosovera koji danas upoznajemo pruža sličnu arhitekturu s kompaktnom centralnom konzolom i otvorima za ventilaciju koji su ukobinovani u jedinstvenu liniju.

Krosover poseduje virtuelnu instrumentaciju s ekranom koji po dijagonali nudi 10,2 inča, dok je tablet koji služi u kompleksu multimedijalnog sadržaja raspolaže s 10,1 colom po toj „osi“.

Ali zato je središnji tunel SUV-a u potpunosti jedinstven pa nudi niži „pod“ i priključke za USB, smeštene po bokovima istog. Honda ZR-V vlasniku omogućava posedovanje elektropodesivih prednjih sedišta, panoramski krovni otvor i adaptivni tempomat. Tu su i elektronski pomoćnici za slučaj da vam zatrebaju u vanterenskoj (lakoj) avanturi, kao i prilikom spuštanja niz jači nagib.

Debitantska verzija nudi isti pogonski sklop kao i više puta pominjani Civic. Da, turbobenzinski četvorocilindraš radne zapremine od litru i po je ugrađen. Znamo da razvija 182 konjske snage uz 240 Nm najvišeg obrtnog momenta. Uparen je s kontinualnom transmisijom tipa CVT.

Najveća brzina ovako skockanog krosovera nije mala i iznosi 192 km/h. Identične jedinice se očekuju u ponudi za Jenkije, dok će za Evropljane i Japance biti upriličena hibridna modifikacija.

Nova Honda ZR-V će se u Narodnoj Republici Kini sklapati u organizaciji zajedničkog poduhvata zvanog GAC Honda, dok je početak prodaje najavljen za drugu polovinu 2022. Verzije za ostala važna tržišta sveta će biti demistifikovane kasnije.

AutoRepublika

(1937)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Sada je jasnije i zašto će CRV sledeće generacije biti duži od sadašnjeg oko 10 cm. Jer, ovaj novi ZRV će da naraste maltene na dimenzije sadašnjeg ( 460 / 456,8 cm ) i zato je bilo „nužno“ i da se budući CRV dodatno rastegne. Da bi imali gde da „umetnu“ ovog novajliju. Mada, ovaj novi ZRV će da bude i oko 5 cm niži od sadašnjeg CRV-a (a ima i malo padajuću liniju krova pozadi), tako da i pored slične dužine ne verujem da će jednako kao CRV biti baš blagonaklon prema veoma visokim ljudima. U svetlu činjenice da… Pročitaj više »

M M

Ovi iz Honde hoće da zajebu Dajčolu. Pobogu, našta ovo liči? Spolja, dizajn katastrofa, a ova boja umiruća. Entereijer bruka mrtvački. A točkići, u odnosu na lučne plastike, izgedaju ko fotošopovani. Jednom rečiju nedorađeno vozilo za kinesko tržište. Motor nije apdejtovan, nema nove generacije. Trebalo je ovoga mrca poodavno izbaciti iz ponude. Vidi se po ZRV da je u svetu ratno stanje… A i ovo Z baš deluje pobednički

TheStig

Došao wagenovac sa otpada da komentariše. Fataj se skula, Kamiqa, Scale i ostalog djubreta sto proizvodi wagen i skoda i ne komentarisi ovdje vise bgti. Ovaj dizajn je odlican. Lici na Forda Kugu malo sto je dobra stvar jer svi obozavaju Kugu.

Matija

Tipican „skolski“ rad, nije lose ali nista novo i nista originalno sto bi ga izdvojilo iz mase. Po ko zna koji put Honda pocinje neku svoju poznatu liniju modela, ovde ZRV, ponovo od nule, bez veze sa predhodnom generacijom i bez pokusaja da stvori nesto sto se zove „tradicija“.

'79 DeVille

CVT? Neka, hvala. Mozda u nekom drugom zivotu.

Renault Terminator

I Honda počela praviti đubar od auta.Krenuli Renaultovim stopama.
Ostao im Civic jedini normalni auto,ovo ostalo sve čardašlije..od nekada proizvođača sa sportskim pedigreom do proizvođača sepet/šerpe kategorije.

Laki

Pa gdje se sjeti „Sepeta“ 🤣

Renault Terminator

На Банији смо га звали још рудњак😁.

Iznogud Časni

To je crv za Švabe

BB

A zar nije pravilno ZVRRRRR… ? 😜
Meni se čini da u kini postoji smo motor od 1.5 l 😉. Jeli on isti kod svih proizvođača ili ima neke razlike? 😂
Doduše, mislim da je to ipak bolje od Evrope, a pitanje je da li će Evropa, koja postaje trećerazredno tržište, i vidjeti ocaj model… 🤔

Iznogud Časni

heheh…tesko da ce svabo uspjet izgovorit Z, njemu je to C. CVRRRRR…jedne prilike francuz mene pita da odakle sam, ja velim Hrvatska, a ono ne moze da izgovori H, pa sam umro od smijeha, onda on meni veli nesto da izgovorim na francuskom, ali cim sam pokusao, moram kroz nos, odmah sline izletise napolje…jebo ga on i francuski. Tako da nekad bude nesto stvarno jebeno za izgovoriti. Ajmo da pricekamo ovaj model kad dodje, meni se cini pravo dobar, tj da je korak naprijed u odnosu na HRV (ko im dade takve oznake, jebo ih on) pa da vidimo…nije Eu… Pročitaj više »

Rikošet

Zadnja svjetla podsjećaju na BMW ili Jepp Compass.

Kulturno izgleda, a unutra me neodoljivo podsjeća na Mazdu.

Minimalizam i digitalije taman koliko treba…

moron

Hah, još jedan „Japaner“ sa komandama klimatizacije „na točkić“.
To je „robija“ za korišćenje 🙂

J4ZZ3R

Nisam oduševljen dizajnom eksterijera, ali mi je dizajn enterijera savršen. Točkići za klimu, dugme za grejanje sedišta, dugme za kontrolu jačine zvuka, HOME i BACK dugme za infotainment, a uz to multilink, odličan motor koji može biti i izuzetno štedljiv, a opet i sportski nastrojen za običnog čoveka…

Samo da ne cena ne ode u oblake, u svakom slučaju izuzetno zanimljiva 2022. godina za Hondu