1. Home
  2. Testovi
  3. AR test: BMW X1 18d sDrive
AR test: BMW X1 18d sDrive
165

AR test: BMW X1 18d sDrive

3.66K
165
Podelite sa prijateljima:

Moron: Kvalitetom nikad dalje od nepremijuma, cenom nikada bliže…

Kada bi se moj doživljaj ovog vozila čitao unatraške, najpre biste pročitali: „Prokleto dobar automobil, koji se potencijalnom kupcu vozila te klase veoma toplo preporučuje na detaljno sagledavanje!!!“

Posle tako nečeg napisanog, neko ko me dugo zna pomisliće da sam „prodao veru za večeru“. Ali, nisam. Prosto, nakon što sam ostavio da se utisci sa testa malo slegnu (i da sve „prenoći“), nemam dileme da me ovo vozilo po mnogo čemu oduševilo. Skoro je savršen. Skoro. Mada, pitanje savršenstva je i krajnje subjektivna kategorija, tako da svako ima pravo i da ga oceni drugačije.

Ali, zavisno od budžeta, uz veliki izbor dostupnih motora i pogona, paketa oprema i opcionala, X1 je svakako dobra osnova za personalizaciju fantastičnog vozila u SUV C segmentu.

A mada to može da naizgled zvuči apsurdno (i da neko pomisli da sam dosta „nadrogiran“ dok sve ovo pišem), u svetu današnjeg opšteg ludila cena (pa i u ovoj klasi kada, primera radi, jedna Kia Sportage 1.6 CRDi 115 KS GT-Line, 6 M/T, u cenovniku MY 2023 ima napisanu „redovnu cenu“ od 42.499, bez opcione boje i troška „pripreme vozila“), rekao bih da testirani BMW nije skup sa svojom „napisanom cenom“ (57.798,00 €, od čega sve opcije i paketi 13.898,00, a vozilo bez opcija 43.900,00).

Naravno, sve su to samo preporučene maloprodajne cene i pozivnica za ulazak u svet pregovora, gde svaki brend ima neke svoje „džokere“. Pođimo redom, da vidimo šta nam to nudi novi X1 za novce koji su, zavisno od izbora motora i opreme trenutno ekvivalentni ceni 1,5 do 2 Ha najkvalitetnije vojvodjanske oranice, koje već „dobacuju“ i do 20.000 evra po jednom „katastarskom jutru“ (jedno jutro je 5.754,64 m²).

Mada je doživljaj dizajna uvek čisto lična stvar, usudio bih se reći da je novi X1 dosta lep. Spolja i unutra, uz napomenu da je testni bio u paketu opreme „M Sport“, koji je i estetski prepoznatljiv po nizu njemu karakteričnih elemenata, a koji nivo opreme u meni baš budi kontraverze.

Jer, već i vrapci na grani znaju da taj paket, između ostalog, donosi i bolje dinamičke osobine, ali istovremeno pruža lošiju udobnost zbog tvrđeg vešanja. Tako je to (skoro uvek) u životu, „ne može i jare i pare.“ Naravno, umesto testiranog, na točkovima od 19“, nekome će za X1 biti lepši neki od preostala dva paketa opreme ( na 18“ i 17“ ), a neko će (iz samo njemu znanih pobuda) izabrati i opcione točkove od 20“.

Svako bira šta mu srcu drago. I šta mu materijalna baza dozvoljava i/ili kako ga pouzdano drže mentalno-razumske kočnice (mada i one nekada na kratko znaju da zakažu, ali, taman dovoljno da se čovek posle godinama češka po glavi što je nekada davno dozvolio da ga na tren ponesu emocije).

Paket „M Sport“ u enterijeru podrazumeva i sjajna prednja sportska sedišta. Iako su bez elektro pomeranja, omogućavaju savršeno podešavanje željene visine i uglova, kao i dužine sedalnog dela. Dodatno, sedište vozača je bilo opremljeno opcionalom pod nazivom „aktivno sedište vozača“ ( po ceni od svega 339 evra ), što podrazumeva ne samo lumbalnu podršku, koja se podešava u dve ose (a što po meni jedino i ima istinskog ergonomskog smisla, jer niti su svi ljudi jednako visoki, niti imaju kičmu iste dužine, pa im ni lumbalni deo nije na istoj „visini“ u odnosu na sedalni deo sedišta ).

Naime, taj opcional podrazumeva i funkciju lumbalne masaže vozačkog sedišta, koja može da se podešava u smislu izbora tri nivoa jačine, tri nivoa brzine i tri moguća smera (režima) masiranja lumbalnog dela (odozgo ka dole, od sredine ka krajevima i kao talasi).

Tek, u smislu kako prednja sedišta dobro drže telo, koliko su udobna i kako vozačko sedište može lepo da masira lumbalni deo, ta sedišta su zaista čista bajka, a kao i zadnja, presvučena su kombinacijom polukože i alkantare. Naravno, tu je i „mesnati“ volan M, koji veoma lepo leži u rukama. Da barem nije takav…

Sve u svemu, mislim da će svaka osoba kao vozač veoma lako naći udoban položaj (pa i ona od preko 2 metra ili neka baš „dugotrupna“).

A ono što će odmah „zapeti za oko“ i vozaču i svim saputnicima, jeste zajednički ekran, koji je funkcionalno iz dva dela (digitalna instrument tabla od 10,25“ i ekran osetljiv na dodir od 10,7“). Komande velikog broja sistema i podešavanja su u tom „tabletu“, uključujući klimatizaciju kabine, audio sistem, grejače prednjih sedišta i još „milion stvari“. Ali, kada čovek posveti malo vremena i vidi šta sve tu može da se podešava, jasno mu je zašto je bilo iznudjeno takvo rešenje (koje, naravno, nije idealno u smislu aktivne bezbednosti, jer tu nema mogućnosti bilo kakvog podešavanja „na slepo“).

Čovek će odmah da primeti i ( nazovimo je ) „lebdeću“ centralnu konzolu izmedju prednjih sedišta (sa osloncem za ruku i laktove). Dizajnerski, meni je veoma atraktivna. Ergonomski, odlična je, nema tu zbora. Na konzoli je smešten (po meni zaista genijalno rešen) selektor automatskog menjača. Pitam se, kako se onoga ranije nisu setili u automobilskoj industriji ? On je toliko jednostavan za rukovanje, da je to za svaku pohvalu. I posle ovoga, onaj klasičan džojstik- selektor mi nekako (ergonomski) deluje baš prevazidjeno.

Takođe, tu postoji nekoliko bitnih prekidača i tastera: za startovanje i gašenje motora; za uključivanje svih migavaca; za parkirnu kočnicu; za funkciju „auto hold“; za aktiviranje prečica u info-zabavnom sistemu za opcije za izbor režmima vožnje, sistema bezbednosti i nekih drugih postavki vozila, a tu je (hvala nebesima) i točkić za regulisanje jačine zvuka audio sistema. No, ono što tu meni nedostaje u odnosu na skuplje modele BMW-a (a ipak se tiče i aktivne bezbednosti), to je „točkić“ za upravljanje multimedijom. Šteta što ga nema (pa ni opciono).

No, ta „lebdeća“ konzola možda ima i neke manje željene osobine po pitanju praktičnosti, jer u zatvorenu ostavu za sitnice (ispod oslonca za laktove) ne može da stane ni mobilni telefon od 6,1“… Ili pasoš. Može hemijska olovka, lična karta i slično… Plus, pošto se ta ostava otvara bočno (poklopac – oslonac za ruku, podiže se prema suvozaču), kada je otvorena, suvozač od tog podignutog oslonca kao „grebena zaklanjanja“, ne može da vidi šta je u toj ostavi (probah i „nema magije“).

Ispod lebdeće konzole je daleko veći („otvoreni“) slobodan prostor za sitnice. Dimenzijama, on je maltene dovoljan i za rukometnu loptu, ali, pošto se tom prostoru pristupa bočno (iz smera sedalnog dela prednjih sedišta) ili s prednje strane, pristup je za moje razumevanje veoma otežan. I ne znam šta čovek tu da ostavi, osim možda mobilni telefon (mada, što bi, kada on ima svoje mesto, na indukcionom punjaču), a šta god i da ostavi dok se vozi, trebalo bi da odatle ukloni (ili premesti drugde) pre nego napusti parkirano vozilo (jer je spolja sve tu vidljivo „na izvol’te“ ).

Zadnja klupa će putnike sigurno obradovati odličnom ponudom prostora za glave (ja sa 192 cm i nešto dužim trupom bez problema „stajem pod nebo“ ovog „panoramca“ ) i sa baš lepo izvedenim središnjim osloncem za laktove (zaboravih da u praksi proverim podešavanje nagiba naslona za ledja).

Ali, od vozila SUV C segmenta sa ovolikim medjuosovinskim rastojanjem (skoro 2,7 metara) bih ipak očekivao malo više mesta za kolena (u svetlu činjenice da je motor postavljen poprečno, a što načelno omogućava više prostora za putnike). Meni je pozadi za kolena nekako knap (kada su prednja sedišta podešena za mene). Nije tesno za kolena, da se razumemo (na slikama može da se vidi kako je).

Naravno, veoma prijatnom ugodjaju putnika u testnom vozilu dosta doprinosi dvodelni panoramski krov. Nekome će možda da se dopadne i crno „nebo“ (nekome i neće).

Prtljažnik je „na oko“ sasvim dobrih dimenzija (deklaracije zapremine od 500 do 540 litara su u granicama proseka klase). Ispod „poda“ gepeka testnog primerka je donji deo prtljažnika (manjih dimenzija) i mislim da u X1 tu ispod ni opciono ne može da se smesti rezervni točak (nadam se da grešim, ali, mislim da je „nedostajući deo“ donjeg dela predviđen za smeštaj baterija onih varijanti koje ga poseduju ).

Ako nekome to nešto znači (makar, da se naježi zbog sitničarenja), u sve ostave u vratima, kao i one „za čaše“ (ispred „lebdeće“ konzole), bez problema staju i flaše zapremine od jedan litar.

A sada, najbitniji deo moje priče o ovom automobilu, o onom što najviše „vredi“ u svakom vozilu i o onome što me najviše oduševilo…

Motor od 2,0 litra radne zapremine sa svojih 150 ks i 360 Nm je više nego dovoljna mera za SUV ove klase. To je inače jedini motor u aktuelnom X1 koji nije blagi hibrid. Istovremeno, ovo je jedina dizel verzija koja ima pogon samo na prednje točove (a takav pogon je moguć i kod dve slabije benzinske verzije).

Ubrzanja vozila su veoma korektna (od nula do 100 km/h za manje od 9 sekundi) i 7-stepeni menjač s dvostrukom spojnicom (firme „Getrag“) funkcioniše savršeno. Od 0-120 km/h ovaj X1 subjektivno ubrzava baš dobro (pomislio bih i da je bila nizbrdica, mada znam da nije). Par puta sam ga isprobao i u letećem startu i sve je to i više nego bi očekivao kupac ove bazne dizel motorizacije.

Menjač ne deluje neodlučno pri naglom forsiranom ubrzanju. Naprotiv.

Malo mi je trebalo vremena da se naviknem da pri skoro svakom otpuštanju papučice gasa menjač prelazi u fazu „jedrenja“ (nije baš uvek), to jest ponaša se kao da ste ga ubacili „u ler“. Energetski to svakako ima smisla, mada, ja bih nekada želeo i nešto više mašinskog kočenja (na primer kada pri nailasku na tablu „naseljeno mesto“ želim da relativno brzo smanjim brzinu kretanja prostim oduzimanjem gasa).

Ležanje vozila na putu i odziv na volanu za ovu klasu je odličan. Bilo bi šteta da je drugačije, jer je ovo ipak paket M Sport (koji podrazumeva i za 15 mm manji klirens i malo tvrdje oslanjanje). Po fruškogorskim krivinama X1 ide kao po šinama, bez i najmanje naginjanja ili njihanja karoserije, a što, inače, nije retka pojava kod vozila ove klase (jer uvećani klirens i vozna dinamika prosto ne idu zajedno).

I u kombinaciji sa onim motorom i menjačem (koji kao da uvek omogućavaju pravu kombinaciju raspoložive snage), to je zaista pravo uživanje. A ako želite još malo više sportske note u svemu tome, na više načina možete to da prilagodite svojim željama.

Opet, ako želite da opušteno krstarite, i to će sa ovim vozilom biti onako kako ste zamislili.

Ono gde ćete se verovatno malo šokirati (barem ja jesam), jeste potrošnja goriva. Kada sam pre testa od uvoznika dobio specifikacije vozila i u njima video WLTP deklaracije (pa i za „visok režim“ od 4,4 litra, za koju fazu WLTP testa je ukupna efektivna prosečna brzina 56,7 km/h), našao sam se u čudu.

Ne zato što nemam vere u WLTP deklaracije (naprotiv, dostižne su), već zato što ovo vozilo prazno (i bez opcionala) ima 1.575 kg i visinu od skoro 165 cm, ali je istina i da ima fantastičan koeficijent otpora vazduha za jedan SUV od samo 0,26 (u baznom paketu, sa točkovima od 17“ i gumama širine 205 mm).

Tek, „fruškogorsku testnu rutu“ od oko 240 km (koja je vožena tokom trajanja nedelju dana duge akcije MUP-a usmerene na otkrivanje prekršaja prekoračenja brzine, sa oko 80-100 km autoputa i obilaznica, oko 30 km krivudavog puta po Fruškoj gori (Banstol-Iriški venac-Crveni Čot-Mala Remeta) i ostatak magistralni i regionalni putevi), uz ukupan prosek brzine od oko 55 m/h, sam završio uz prosek potrošnje od 4,3.

Odmah da kažem da po mom iskustvu neznatno veći hibrid te klase („odlazeća“ Honda CR-V) to ne bi mogao (dok je HR-V hibrid ostvario i manje, ali, to je realno ipak malo manje vozilo, a koga interesuje, u arhivi AutoRepublike ima i test tog vozila).

Pri konstatnoj brzini od oko 130 km/h  deluje da ovaj X1 troši oko 5,5 litara, ali, ne mogu da garantujem, za proveru toga bi trebalo ipak malo više testiranja, a po WLTP deklaraciji za „veoma visok režim“, u kojoj fazi testa je Vmax 131 km/h, deklarisana potrošnja je 5,3 (poredjenja radi, za najnoviju Toyotu Corollu Cross hibrid 2,0 WLTP deklaracija za tu fazu glasi 6,7-7,0).

Po gradu nisam mnogo prešao (oko 25-30 km), a za taj režim WLTP deklaracija glasi 6,9. No, po onome što jesam video na bordu, nemam dilema da u urbanim uslovima klasičan SUS (pa ni MHEV) nikada neće moći ni izbliza da postigne ekonomičnost jednog klasičnog (ili priključnog) hibrida.

U svakom slučaju, moj duboki naklon BMW-u za energetsku efikasnost ovog vozila (u vangradskoj upotrebi). Mada, pitanje je i koliko je sve to relevantno (pa i kupcu BMW-a u ovoj klasi), jer je u vezi nabavke bilo kog novog automobila kasniji sam trošak na ime goriva toliko maltene smešna kategorija, da je pitanje koliko i sve to uopšte pominjati. Ali, ako pričamo o samom inženjeringu i dostignućima, veliki greh bi bio prema testnom BMW-u ovo prećutati. Posebno u današnje vreme, kada su dizeli predmet (ekološkog) „lova na veštice“.

A da tehnologija blagih hibrida nije bez smisla po pitanju ekologije i energetske efikasnosti, vidi se kada uporedite deklaracije ovog baznog dizela sa deklaracijama sledećeg dizela po jačini, onog od 163 ks i 400 Nm. On, mada za dodatnih 3.600 evra dolazi isključivo u varijanti 4WD pogona (pa bi čovek očekivao da zbog još jedne pogonske osovine i više troši), ima čak i još bolje WLTP deklaracije emisije CO2 i potrošnje od ovde testiranog.

I to bolje u svim fazama testa, osim one koja bi odgovarala vožnji autoputem, a najveća razlika je, naravno, u gradskoj vožnji, kao i u generalno svim režimima vožnje koji pri manjim brzinama kretanja podrazumevaju promene ritma i naizmenična usporenja i ubrzanja. Sve to ponovo potvrdjuje šta je ekološki i energetski smisao elektromotora kod tehnologije blagih hibrida.

Za kraj, kada bih pominjao neki utisak iz testne vožnje koji mi je bio neprijatno iznenadjenje, to je činjenica da ovaj BMW nije bio (opciono) opremljen i radarskim tempomatom i sistemom za aktivno centriranje automobila u sredinu saobraćajne trake. Zaista to nisam očekivao, za tek tržišno predstavljeno vozilo ove klase, cene i opcione opreme.

I bilo mi je dodatno žao zbog toga, jer sam nedavno vozeći novi BMW Serije 7 imao prilike da vidim koliko su svi ti sistemi kod BMW-a sada dovedeni do nivoa prave perfekcije. Ali, za kupce X1 koji žele i to da imaju, „problem“ je relativno lako rešiv – pri konfiguraciji željenog vozila samo „kliknete“ i na tu opciju.

I ostaje kao sporno pitanje udobnosti testiranog BMW-a, posebno u urbanim uslovima, po neravninama, rupama i ležećim policajcima, ali, to je najviše do samog paketa „M Sport“ i niskoprofilnih guma od 19“.

To je to od mene o novom X1. I previše. Moj zaključak o ovom vozilu je ionako već napisan na samome početku.

Stari Dejan: Mali BMW. Ili veliki mali BMW?

Pre nekoliko godina, jedan moj dobar prijatelj je kupio X1. I šta je prva stvar koju sam mu rekao? Super, i malo je porastao u svim pravcima tako da mi se čini da ima mesta unutra. Još i 2,0 dizel xDrive, milina. A ne kao ona igračka 1,6. Na to me on pogleda onako čudno: „pa i jeste 1,6 sDrive“.  E, moj Dejane da li ću ikad naučiti…

I zato sam ovaj poziv za probnu vožnju novog X1 doživeo kao neku šansu za iskupljenje, nešto nakon čega ću reći da taj 1,6 i nije toliko loš. No, ovo je sad nova generacija modela sa internom oznakom U11, naslednik pomenutog modela F48. Mnogo toga se promenilo, nije valjda i motor ostao taj isti? Na svu sreću, opet sam pogrešio u mišljenju, to jest očekivanju jer je ispod haube bio motor 2,0. A to nije motor, već je jedan savršen motor, biser.

Idemo redom.

Nakon što ga je Zvezdan parkirao, letimičan pogled stvarno odaje utisak da je aktuelni X1 stigao do dimenzija prve generacije X3. I zaista ako pogledate parametre dužina*širina*visina, svuda će biti kratak nekih tridesetak milimetara, maksimum. Ozbiljno narasla igračka.

Toliko da sad gubi to „igračka“- onako kako je većina doživljavala onaj prvi X1. Prostora u kabini ima sasvim dovoljno i za četiri odrasle osobe. Pakovanje na mesto vozača otkriva sve ono što Nemci lepo rade: kvalitetni materijali gde god da vam oko padne i generalni utisak kvaliteta su tu.

Motor koji izuzetno diskretno otkriva svoje pogonsko gorivo. Sedišta koja su vrhunski urađena a opet, iako iz paketa M, imaju ručno podešavanje. O da, tako nemački… Serijski u kabini dobijete samo vazduh, za sve ostalo – vadi pare. A opet zašto bi i bilo drugačije? Da li je sedište dobro? Jeste. Da li je malo tvrđe? Naravno. Ali opet govorimo o verziji M, ako tražite Citroen lejzi beg (koji inače moja kičma voli) onda tražite neka druga sedišta.

Da li se može naći idealna pozicija sedenja? Naravno. Ja sam samo seo uz minimalna podešavanja nakon (177 cm visokog) Zvezdana i posle dvadesetak kilometara došlo mi je da počupam onu lumbalnu podršku jer je skroz omašila svoju poziciju. Međutim nešto kasnije uz malo igranja polugicama sve je došlo na svoje. E sad sam mogao „koliko hoćeš i gde hoćeš“.

Ono što bode oči je nedostatak kontrolera/džojstika/upravljača (kako vam drago, iDrive – na naslonu za ruke. S obzirom na to da i sam vozim Seriju 5 a u porodici još postoji X4 i X5 i svi imaju taj kontroler – nemoguće je ne primetiti njegovo odsustvo. Sve što bismo inače radili preko njega sad je prebačeno na jedan veliki ekran.

O njemu malo više kasnije, ali nisam siguran šta da kažem o izbacivanju kontrolera. Kad naviknete na njega, on postaje izuzetno korisna alatka. Ali i kad je došao, bio je podosta kritikovan tako da videćemo šta će većina reći sada za njegovo odsustvo.

U svakom slučaju sada je tu jedna malo veća grupa dugmića a meni je recimo izuzetno zanimljivo rešenja menjača. Ispod tog naslona za ruku koji krije jednu manju ostavu, otprilike taman dovoljno veliku za par sitnica ne većih od jednog pakovanja žvaka, hemijske olovke i ključeva od kuće. A ispod te ostave postoji jedna gabaritno veća i otvorena ostava, pomalo u Volvoovom stilu lebdeće konzole.

Koliko god da mi drago što je tu toliko me muči pristup istoj. Ja sedište volim da podignem do maksimuma a kada to uradim onda je veoma, veoma otežano nešto ostaviti ili izvaditi odatle. Ako ste ozbiljno fleksibilni možete ruku da izvijete i okušate sreću sa strane suvozačevog sedišta, ali nisam siguran da li ima smisla to raditi.

Jedan detalj koji mi se baš nije svideo. Sećate se kad sam rekao da su kvalitetni materijali gde vam oko padne? Nije u pitanju stilska figura: zaista je tako. Sve ispod visine naslona za ruku na vratima je obična tvrda plastika za razliku od mekane i fine ili čak i kože na nekim mestima. Konkretno, računajte da su ostave u vratima više nego dovoljno velike za sve što vam padne na pamet. Ali je plastika stvarno smešna i ugiba se pod rukom, kao da je u pitanju neko mnogo jeftinije vozilo. Možda ovo samo govori razmaženi tip koji u BMW-u starom trinaest godina ima tapacirane ostave u vratima mekanom plastikom/kožom ali… Nisam očekivao ovo.

Ono što sam očekivao je veliki ekran koji je postao nezaobilazan na svim novijim automobilima. I iskreno, došao sam spreman da ga mrzim. Ali nije bilo tako. Sem toga što je grafika urađena lepo, što su prelazi između opcija brzi, vidljivost podataka je odlična i nisam imao problema sa odsjajem, čak ni po veoma sunčanom aprilskom danu. Ali da, i dalje mislim da su klasični „cajgeri“ lepši i meni privlačnije rešenje.

Oni što me teši je da to da ovaj „izduženi tablet“ (10,25“ + 10, 7“) nije toliko loš i da, kad ne bude moglo da se bira lako će se prihvatiti. Ali ono što je svakako loše rešeno to je i činjenica da je u taj tablet ugurana i klimatizacija. Ljudi iz BMW-a su pokušali to da olakšaju tako što je na ekranu konstantno prisustvo slajdera temperature vazduha u mikroambijentu vozača i suvozača, ali nedostaje ono glavno: komanda rada ventilatorom i A/C komanda.

Jer temperaturu ćete podesiti jednom i najverovatnije je nećete dirati duže vreme (bar ja tako radim) ali brzinu rada ventilatora ili režim rada Auto konstantno podešavam. Ovo mi baš ozbiljno smeta. A vidim tako lep prostor ispod rešetke za ventilaciju na centralnoj poziciji konzole za te komande…

Tovarni prostor je više nego dovoljno veliki za 90% potreba jedne četvoročlane porodice, kao što je moja na primer. Možda je to bio malo stereotip negde u mojoj glavi „gde ćeš naći gepek u X1, ti si lud“ ali stvarno ne bi trebalo mnogo više od toga što ovaj „veliki mališa“ nudi. E sad, moja džangrizavost opet ujeda: nedostatak rezervnog točka. Sem par primeraka koje možemo na prste pobrojati, rezervni točak je postao ozbiljan raritet.

I tu iskreno ne pristajem na kompromis: nešto mora da bude pozadi u gepeku -„ćopavac“ ili pun točak nebitno. Ne znam da li je to uopšte moguće naći kao „dodatnu opremu“ (Bože koliko je ovo pogrešno posmatrati kao neki luksuz) ali meni je mnogo bitno.

Najbolje za kraj. Motor. Ovaj X1 pokreće B47 twin turbo dizel motor sa 150 KS i u nomenklaturi nosi oznaku 1,8. Možete ga naći u malo jačim verzijama od ove sa oznakama 2,0 (163KS) i 2,3 (211 KS) ali sa xDrive pogonom, a uvek je to blagohibridno izvođenje. Oduševljenje lakoćom kojom se ovaj automobil kreće je osećaj koji će ostati sa vozačem i dugo nakon što izađe iz vozila.

I da budem jasan: kad vidim koliko je daleko stigao jedan dizel, gde ga je  tehnika dovela posle dvadeset godina ozbiljnog ulaganja i usavršavanja – odluka da se odustane od daljeg razvoja SUS motora je kriminalna!  Kada vidite kako ovaj biser ispod haube lepo radi, ubedljivo vuče i mizerno troši – ne možete a da ne postavite pitanje gde i zašto ide automobilska industrija?!

Kao ptica grabljivica u obrušavanju na plen: sve je tiho, svrsishodno i ubedljivo. Idealno odmerena snaga. Sigurno je da dobar deo za ovu lakoću kretanja snosi i izuzetan automatski menjač, ali opet motor kao srce ovog Bavarca odnosi svaku simpatiju. Sve ono bla-bla-truć-truć napisano gore bledi kad se sedne za volan. Ma i da je sve drugo dvostruko nekvalitetnije urađeno, vožnja X1 je toliko dobra da bih mirne savesti mogao nekome da kažem da ga kupi i budem siguran u svoje reči. Ne brinite, ima i ono „ali“.

Kao što možda možete da vidite na slikama, automobil smo probali na jednom putu gde je bio veliki broj radova. Pri kretanju na jednom od tih semafora na uzbrdici kad sam skrenuo volanom automobil je počeo ozbiljno da proklizava prednje pogonske točkove. A kasnije kad sam se uključivao na autoput pri ozbiljnom potapanju gasa osetio sam jako podupravljanje.

U oba slučaja malo „puštanje“ gasa sve je dovelo u red, a meni je odlično poslužilo kao dokaz za onu moju tvrdnju da je ipak xDrive bolje rešenje od sDrive. Nešto malo težine koju dodaje xDrive zadnjem delu vozila, plus još jedan par pogonskih točkova… Dobijate više nego ozbiljno brz i sposoban automobil koji može mnogo bolje od pentranja na ivičnjak ispred nekog lokala.

Ali dodavanje svega toga košta zar ne? Ah ta germanska škola… Zvezdan mi reče da testiran vozilo košta nekih pedesetak hiljada evra. Koliko je onda 2,0 xDrive?! Na svu sreću, pogrešio je ali za malo, jer na sajtu zvaničnog uvoznika nalazimo cenu od 44.000 evra, ostatak pretpostavljam da ide na pomenuti M paket. Ja i dalje ostajem pri tvrdnji da bez xDrive „to nije to“, a prvi takav model će vas stajati nekih 48.000 evra. 10% više ali uopšte nemam dilemu da li je to potrebno ili ne – jeste, bre!

E sad dolazimo do dela da li je realno dati 50 hiljada evra za X1?! To veče kad sam otišao na spavanje sve vreme mi je to pitanje šetalo po glavi. Pa i dobar deo sutrašnjeg dana. Da ili ne, to zavisi od ugla gledanja. Da ja dajem pare uvek bih pre uzeo Seriju 5 (dimenzije, rafinisanost i utisak u vožnji) ali je tu razlika u ceni ozbiljnija nego recimo sa Serijom 3 koja je sa cenom dosta bliža, a nudi dosta.

I to sve pod uslovom da želite da ostanete u BMW-ovom taboru. Ako ste voljni da menjate brend, izbor postaje daleko veći. A što se tiče, cene kao cene – to je odavno izgubilo svaki smisao i dodir sa realnošću te ne bih ni pokušao da komentarišem.

Osećaj u vožnji, kvalitet izrade i dimenzije prostora u unutrašnjosti pa i sam izgled vozila zaista ne ostavljaju mnogo toga za poželeti. Ako možete sebi da priuštite, želite jedan mali SUV i ako vam spoljne dimenzije odgovaraju a ljubitelj ste brenda – ovaj X1 je izbor sa kojim zaista nema greške.

X1 SDRIVE18D

Detaljne tehničke specifikacije vozila možete pogledati na sajtu uvoznika, a u za ponudu konkretnog primerka, možete kliknuti ovde iznad, i dobićete uvid u pdf fajl sa informacijama.

Aleksandar Dragović i Dejan Stanković

(3660)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

165 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
J4ZZ3R

Drago mi je da je AR uspostavila dobru saradnju sa Delta Motorsom i da dobija redovno BMW vozila na testiranja. Nadam se i da će se sa drugim uvoznicima uspostaviti jednako ozbiljna saradnja. Što se tiče dualnog testa, moje mišljenje je da bi to trebalo izvesti drugačije tj na način da se prvo kratko predstave testeri i njihovi prioriteti i zahtevi kod izbora vozila i onda bi kroz niz jasno struktuiranih pitanja išlo mišljenje jednog pa mišljenje drugog… Na taj način bi se izbegao osećaj da se čitaju dva testa zaredom i fokus bi bio na različitosti mišljenja i ugla… Pročitaj više »

s mile

Čitajući tvoje testove, voleo bih da bude i treći, baš mi se svideo način izlaganja, tekstovi mazde i honde su odlični.

Naravno, i ovaj dvojac je odličan, mrn je veoma detaljan, a zvezdan više iskusan sa BMWom.

Svakako, BRAVO za još jedan test, zadovoljstvo je čitati ga. Puno će pomoći nekome ko se dvoumi pri kupovini.

Naravno, osvrt na savršenstvo dizela, je na mestu, ali u skorijoj budućnosti, više će značiti kupcima polovnjaka u srbiji…za desetak godina…;-)

J4ZZ3R

Hvala Mile na lepim rečima (mada si mi preskočio test 2008ice na koji sam izuzetno ponosan, jer se supruga
baš raznežila nakon čitanja istog 🙂
Inače nisam mislio na sebe, ja sam one testove napisao za svoju dušu i sitni ćar…
Ja da sam u redakciji drugog dana bih se potukao sa glavnim urednikom i dao otkaz… oteo Pekija i MRNa i osnovao AUTO(po)krajinu 🙂

S mile

Ova dva su mi ostala u secanje. Honda narocito. Ona mi se bas svidja. Ovi savremeni SUV ovi, mi bas i ne ostaju u secanju…😄

Tikola Nesla

Hahahaha

moron

Najpre oko ovog drugog – strukture napisanog ( praktično dva testa zaredom ) i tvoje ideje kako misliš da bi bilo bolje. U pravu si, a to bukvalno isto je kao bolju formu i strukturu inače i sam Zvezdan predložio i pre ovog testa. Bitnim delom sam ja kriv što nije uradjeno tako i to može da se pripiše mojoj „lenjosti“. Ovako kako je napisano meni je bilo lakše ( a čitaocima teže ). Opet, možda je i sama „reč „lenjost“ suviše oštra, jer sam siguran da barem ti razumeš koliko vremena uzme da se sačini jedan ovakav test (… Pročitaj više »

Stari Dejan

Kao jedan od optuženih, ili krivaca kako kome draže:
Ovo možda jeste glomaznije za čitanje ali je svakako realnije jer opet gleda jednu istu stvar sa dve tačke gledišta koje se razlikuju i u tom nekom preseku se nađe ono što je pravo, ono što vredi. Kako J4zzer predlaže više priliči za neki drugi (a ne pisani) format i mislim da bi se u tom tabananju jedne po jedne stavke ponešto i izgubilo.
Naravno, niko ne kaže da sam u pravu ali svakako imam pravo na neko mišljenje-ma koliko bilo pravo ili pogrešno

moron

Slobodna forma dozvoljava više emocija 😊 I više pesničke slobode 😊

J4ZZ3R

Čestitke za test Dejane., sinergija jeste dala rezultate, ti si naveo neke stvari koje MRN nije i obrnuto i cilj je postignut…ja ne tvrdim da sam apriori u pravu, već je to samo moje mišljenje… čisto zato što dva pisca imaju različit stil i nepobitno se neke stvari ponavljaju i onda manje fokusiran čitalac pročita prvi i onda odustane od drugog.

Tikola Nesla

Il samo naslove

J4ZZ3R

Moja ideja je sa se uradi neki obrazac u Wordu recimo…i ide redom …dizajn eksterijera…. Enterijer…pa redom… prostornost…kvalitet izrade i materijala…prtljaznik i ostave za sitnice… infotainment itf ..

Mislim da bi univerzalna struktura zapravo olakšala pisanje testa jer ne zaboraviš ništa, daš jasan komentar i ideš dalje…
A meni bi bilo interesantno da pročitam mišljenje tebe koga doživljavam kao racionalnu, promišljenu i preciznu osobu …i nekoga ko je drugačiji od tebe

moron

Nemam ništa protiv toga … Pripremi 😊 Pa da posle svi „zajedničari u zločinačkom poduhvatu“ podele tu silnu dobit od ovih testova 😊
Ta forma mi inače deluje kao godišnji test u školi, sa ciljem da sistematično prorešeta djaka u kompletnom gradivu 😊

J4ZZ3R

Ja volontiram samo u zimskom periodu 🙂

J4ZZ3R

Pa raspišeš se u zaključku i uvodu 🙂

Tikola Nesla

Biće dvojka? Al nova ..

moron

Pa, nova dvojka, tj. aktuelni 218i AT ( 1,5 sа 136 ks ), ali, možda tek za 15-20 dana.
Mislim da je to (nekim ljudima) veoma interesantan model, u smislu forme, a da li je sa 3 ili 4 cilindra, dizel ili benzin, nebitno je za ocenu te forme. Pri čemu mislim da će biti lepo videti kakav utisak nude ta 3 cilindra.

Tikola Nesla

Neko ima i staru dvojku

Čiča piči

Kad bi precepcija ljudi koji radi test vozila bila, kao u onom tvom testu „Mazda 122ks“, ne bi se testovi morali ni raditi. Svako treba da radi svoj posao, a da se kloni tuđeg.

J4ZZ3R

Vidi Čiča, iz ugla reli vozača ti si 100% u pravu, ali većina običnih ljudi više vodi računa o dizajnu, troškovima, izradi, praktičnosti i POTROŠNJI nego o tome da ispod haube ima 200ks ili 120 i koliko desetinki mogu da skinu po krugu itd itd .. Zapravo, čak i ono što mi prosečni komentatori, auto zaljubljenici znamo i prenosimo je većini ljudi koji zaista kupuju automobil PREVIŠE i opterećujuće … Puno ljudi kupuje automobil isto kao što kupuje televizor… Veliki srednji mali, lep ram, garancija ..i znaš koliko ih briga za centralni motion procesor, pozadinsko osvetljenje, svetlinu, kontrast… To ti… Pročitaj više »

Peki

👍👏

Tikola Nesla

Ti si nabavio jeftinije?🤭

s mile

de na sponzoruše da udariš…. ccc… pa šta bi one bez „jabuke“, ni pola od njih nebi ostalo, kada nebi imale jabuku 😉

Tikola Nesla

I on bi sponzorušu al mu žena ne da🤭

Čiča piči

Većina „običnih“ ljudi ne zna o vozilu skoro ništa, baš kao i o televizoru koji si spomenuo.
Problem nastaje kad takvi dele savete, testiraju vozila, i glume stručnjake. Bolje rečeno, obmanjuju čitaoce.
Ti automobil posmatraš skroz naopako, neujednačeno, pristrasno i zlonamerno i apsolutno bez ujednačenih kriterijuma.
Znači, da bi radio nešto poput testiranja vozila, osnov je da imaš ujednačeni kriterijum ocenjivanja, koji ti naravno nemaš. Ostalo da ne pominjem

J4ZZ3R

Opet grešiš majstore… prvo testiranje automobila bi bio posao koji podrazumeva stalan i redovan angažman, ja NE TESTIRAM automobile, već pišem moja iskustva o mojim ličnim automobilima, u slučaju CIvica 4,5 godine vlasništva, u slučaju Pežoa 2,5 godine i u slučaju Mazde 3 meseca. Da ja stvarno testiram razne automobile onda bih imao objektivan osećaj različitosti i prednosi jednog odnosno mana drugog. Svakako moje testove više nećeš čitati jer neko vreme sigurno neću menjati automobile. Ali kad si već tu i onako posipaš me *ovnima bez razloga u odnosu na Jurin test Mazde ili test MAtt Watsona ono moje je… Pročitaj više »

Čiča piči

Zadnjih 20 godina koristim isključivo nemačku premijum trojku. I nastaviću sve dok mi budu produživali dozvolu.

Peki

Cool, nemoj se „jediti“ (tako kazu Lale), ni ti ni ja nismo nikakvi profesionalni „testeri“, to zanimanje ne postoji!!! Iznose se zapazanja i utisci, tehnicari i inzenjeri na odredena test vozila postavljaju instrumente kako bi izmerili karakteristike, nazovi auto „novinar“ (ni za to ne postoji skola) pise tekst i iznosi utiske. Takva je i koncepcija portala, zapazanja pre svega, subjektivna naravno, bez obzira na zelju da se bude objektivan.

J4ZZ3R

Što se tiče X1, moje mišljenje je da je ovo jedini lep BMW iz plejade novih. Takođe izgleda kudikamo prihvatljivije od ostalih X transformersa i zubatih hrčaka. Naravno aktuelna serija 5 FL mi je trenutno najelegantniji BMW na tragu slavnih predaka.
Veličina X1 vozila je idealna i bio bi zanimljiv trojni test sa recimo narodnim CX5 i 3008 koji su jako popularni kod nas ili možda sa novim CRVom na jesen?
Mene od BMWa naravno odvijaju troškovi održavanja i gubitak vrednosti i žao mi je što Delta nije dostavila podatke o planu i cenama redovnog održavanja.

Tikola Nesla

A to „nounari“ moraju da ispitaju, to im je posao ! A ne da budu prezenteri proizvoda.

moron

Jesam tražio troškovnik održavanja, ali, nisam ga dobio, ne mislim da je uskraćen iz zle namere, već sam možda kasno zatražio.
A što se tiče ovog „prezenteri proizvoda“, svaki to „test“ uvek jeste. Samo što neki bude „ovakav“, a neki „onakav“. A svaki je „subjektivan“, jer ga piše čovek, a čovek je uvek „subjektivan“.

Tikola Nesla

Jes al ne tako kako ja mislim. Znači, zadaća za sljedeće testove, uvijek unaprijed poslati upit za cijene servisa do 100k km. I da ne odgovore, i to je odgovor …znači, kad se već potrudiš testirati auto da budućeg vlasnika obavijestiš koliko to košta.

J4ZZ3R

Pitao je drug MRN, ali nisu dostavili, jedino da kupi i da za pet godina javi šta je bilo 🙂

moron

Znaš i sam da je do traženih podataka nekada teže doći nego nekome zdrav zub izvaditi … Naravno, istinski potencijalni kupac će, ako je uporan, doći do toga ( pre svoje odluke kupiti ili ne kupiti ).
Ja od kada sam video koje su poslednjih godina uobičajene cene servisa za Dačiju u ovlašćenoj servisnoj mreži, postalo mi je jasno da više „ni kod babe nema džabe“.

J4ZZ3R

A najtužnije je što kao što i tvoje iskustvo sa Toyotom pokazuje i kad dobiješ nekakav troškovnik on uopšte ne mora da bude tačan tj cene mogu da promene kad hoće i kako hoće bez ikakave garancije

Laki

Da junače i ja mislim da su G30 napravili samo tako.Volim ja i E klasu ali pored zadnje „Petice“ ona djeluje neozbiljno nažalost!

moron

Mene zaista relativno retko ponese istinsko oduševljenje nekim vozilom, do te mere da bih odmah „otrčao“ da ga kupim. Ali, sa ovim X1 to jeste bio slučaj. Jer, kao celina, oduševio me je. Iako nesporno ima nekih „falinki“.

Stari Dejan

+1

J4ZZ3R

Zanimljiv bi bio test Civica sa poređenjem sa X1 tj fastback vs premium SUV

moron

Znaš i sam, ta vozila nisu ista kategorija ( klasa ) i nema tu šta da se konkretno poredi i ne mislim da bi ogromnom broju čitalaca tu bilo šta bilo interesantno. A jeste planiran Civic, pre leta svakako. Samo, bojim se, ma koliko bio objektivan, biću „zalepljen“ kao „pristrasan“, mada je to vozilo od strane mnogih stranih redakcija već ocenjeno kao odlična ili najbolja kupovina u svojoj klasi ( što ti, bez dileme, znaš i bolje od mene, jer više pratiš tu „ino štampu“ ). Nešto slično kao što je i ovde Zvezdan bio pod rizikom da mu (kao… Pročitaj više »

Tikola Nesla

Evo ja ću ti reć, bmw 2 sa ovim motorom po gradu troši 8+ litara , dočim se mercedes zadovoljava sa 5+…prosjek klade 4.9 do 5.2l pa ti vidi. Već me jeza fata, dobio sam ospice, pije ko smuk i salaso skupa

BB

Znači već si ga kupio?

Tikola Nesla

Uvalio mi Ante ko za mene. Lik vodi servis. I onda dobijem obavijest da je alfa snižena na 18500€. Slom živaca!

moron

Čestitke !
Koji je „engine“ ? 2AT ?

BB

I već se za*eb’o?

Tikola Nesla

Ko uvijek …:( taj tvoj iz x1. Mercedes bolje ubrzava , ima bolji volan,mekši na malim brzinama kad trebas parkirati auto, kod ovog je to misaona imenica, mjenjač onaj japanski izmučih se dok prebacim, sta fali dugmetu, lijepo ga stisneš i ne vadiš, jelte?!:) naprijed imas osjećaj , kao u VW, da imas recimo neki veliki i teski kovčeg , kao da si na viličaru, dočim je kod klade to izbalansirano. Zauzvrat, ovaj je tiši , a ni jedan ne zna utišati udarce koji nastaju kod prelaska preko poprecnih neravnina, tu ih i Kija sije za svjetlosnu godinu. Vozio sam… Pročitaj više »

Tikola Nesla

Kako ne vidiš da je isti Honda hrv unutra. Bolje hondu

moron

Ta dva vozila ( X1 i HRV ) su potpuno različita … Po svim osnovima. Pa i klasama ( spoljnim dimenzijama vrh SUV B i dno SUV C klase ). I zavisno šta su polazne pretpostavke i želje, ja ne vidim način da potencijalni kupac bude u dilemi da li HRV ili X1 ( i da ta dva vozila uopšte stavi u neku „jednačinu“ ). Inače. u odnosu na X1, HRV pozadi ima kolosalno puno mesta za kolena. Ali, ne i za glavu ( tu ga X1 „pobedjuje samo tako“, kao i po pitanju prtljažnika ). Pa, razlika motora, vozne… Pročitaj više »

Tikola Nesla

Fulao si fudbal! Daj stavi slike,ovdje u komentare, unutrašnjosti Honde i ovog BMW, da se zabavimo tražeći razlike. Sramotno kopiranje Honde

moron

Evo, bio je „test“ HRV-a na AR i tu ima i dosta fotografija enterijera, ali, ja ne uočavam bilo kakvu sličnost sa enterijerom ovog X1

https://autorepublika.com/2022/07/23/ar-test-honde-hr-v-a-jedna-velicina-za-sve/

Tikola Nesla

I ovo je novi, nisam ovo ni vidio do sada , stAriji onaj hrv, mada vuče još na neki drugi

Peki

2-3 „losa“ ubise Milosa 🙂. Bogami „momci“ odlicno vi to uradiste, vreme je da se zapitam kada cu u penziju… Nalazim da su zapazanja objektivna i detaljna da detaljnija ne mogu biti, ma pravi roman, treba naci vremena i popiti par kafa da bi se procitao 😉. U svakom slucaju tesko ce neko moci prebaciti Zvezdanu pristrasnost brendu i neobjektivnost, kao sto je to cesto slucaj u komentarima, mudro je sto nije hteo da se bakce s ovom „boranijom“ od BMW-a, te prepusti „vazalima“ da to odrade 😂. Bilo kako bilo ljubomoran sam sto moram da se za*ebavam s nekakvim… Pročitaj više »

moron

Ja ipak više volim da čitam (i gledam) tvoje testove, jer, sa jedne strane, kada je u pitanju samo vozilo, znam da su sa 100% odradjeni zanatski ( i da će biti pobrojane sve osobine, pa i sve mane i vrline ), a sa druge strane, tvoji testovi su uvek praćeni fotografijama koje niko drugi takve nema i nama „Balkancima“ dodju i kao neki „prozor u svet“, posebno onda kada su u pitanju tvoji testovi sa elementima putopisa … Inače, da ne bude dileme oko „vozanja po Fruškoj gori“, ja sam tamo barem 50 dana godišnje ( teško da omane… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Peki, kod nas gospoda ne vozi BMW, odavno si ti otiša’ u Jevropu

Peki

Pa sta voze? Previse je jeftino 50-60 hiljada evra za „gospodu“…🤔

J4ZZ3R

To si u pravu, pravi krem prelazi na Lamborgini, Maseratti i slično 🙂

Peki

Jbg dakle zaista sam odavno otisao od „kuce“…

Tikola Nesla

A nego

Stari Dejan

Neka, neka. Zna se ko je ovde glavni tester a ko su čisti amateri 🙂

Peki

U toj prici najteze je odrzati kontinuitet, nekada davno i ja sam tek tu i tamo uradio po koji testic, kad se ukazala prilika…. Ali apetiti citalaca su ogromni, sve je teze redovno obezbediti test vozila, postade mi ovo pravi „poso“ koji mi sve teze pada… Jednostavno potrosi se energija i entuzijazam kada nesto postane „obaveza“, ali sam i dalje na „drogama“ i ne mogu tek tako da se odviknem od prezentovanja novitita! Dakle jos koju godinu ako Bog da zdravlja i pameti… 🙂

Stari Dejan

Još koju godinu pa sve ispočetka 😉

S mile

Jos nema zamene za Pekijevo iskustvo, dvorce, gastronomiju…tako da drzis prvo mesto….

Peki

To se zove prodavac snova, sve sto nam je nedostizno je pozeljno…

moron

A šta je život bez snova ? 😊😊😊

Tikola Nesla

Šta su snovi bez života?

moron

Da, poželjan je neki balans. Ali, kada ostaneš bez snova, maltene ti ostaje samo „konopče“ …

J4ZZ3R

Najbogatiji je onaj čovek koji je zadovoljan sa onim što ima

Renault Terminator

Štivo je extra,sva čast momci👍.
Unutra ovaj auto zaista izgleda lijepo,sviđa mi se.Motor je takođe normalan što u današnje vrijeme agresije troklipnjača,strujaša i čega svega… predstavlja veliki plus,bar za mene.Ono što ja svariti ne mogu i razlog zašto ovaj auto ne ulazi ni u jednu moju jednačinu je to što je čardak,nije auto.

Matori

Podržavam, poslednju rečenicu, naročito.

moron

Da li ćeš prigovoriti i formi BMW-a 2 Active Tourer ?
😊

Renault Terminator

Tu će biti prigovor motoru i to u najavi🤣

moron

Ma, izmedju 218i AT i 218d AT je razlika cene manja od 1.000 ( osnovne cene su im 37.900 i 38.850 ( ne računajući popust i opcionale )).
Mada, kod X1 je sa tim istim motorima razlika cene veća i u kontra smeru ( 45.220 i 43.900 ), što mi je nelogično ( ili ja gledam pogrešan cenovnik ).

Renault Terminator

Pa bolje uzeti dizela sa 4 cilindra i 2.0l nego benzinca troklipnjaču.

Tikola Nesla

Pa nisu loše cijene, da je staro vrijeme nakon godine dana koštao bi oko 19k. Nego, kad smo kod toga, MG ZS, 1.5 benzinac.17900 eura drug moj. A ima dosta opreme. Može li test tog auta?

Matori

Samo dizajnu druge generacije, ne i formi.
Nije mi ni prva baš legla, ali mogao bih da podnesem.

moron

Svaki dizajn pre ili kasnije čoveku „legne“.
Forma je svakako daleko bitnija. Može automobil da bude i „ružan kao lopov“ – ako je praktičan 😊

Tikola Nesla

Multipla

Mirko

Isao sam vise puta da gledam ovaj auto u Deltu, cak i pre nego sto je dosao sam gledao seriju 2 jer je enterijer isti kao i na X1, mene je zanimala verzija na baterije iX1 i sve sam cekao da stigne ali uz sva obecanja od ljudi iz predstavnistva mislim da jos uvek nisu imali takav primerak. Cak sam proslog maja odustao od kupovine Ioniq5 kako se ne bi pokajao da ga kupim a ne sacekam da vidim iX1 (posle se ispostavilo da je bila dobra odluka sto nisam kupio ioniq5). Od iX1 sam odustao posle 3 posete Delti… Pročitaj više »

BB

Takav jedan iX1 (nisam ni znao kako se zove, jer neđa nazad oznaka a vidim da je nešto novo) gledam svaki dan kad idem u prodavnicu, stoji ispred BMW salona (registrovan) i čeka probne vožnje…

Koju si Teslu uzeo? Sad im je cijena kao SUS modela…

Tikola Nesla

Što ga ne provozaš pa napišeš šta god, neg samo gledaš.

J4ZZ3R

Čeka om nagradnu igru, pa da uradi long term test na 500 km 🙂

Tikola Nesla

Hihihi. 💪💪Pitanje za Zvekija, možeš li staviti u ovaj test sliku unutrašnjosti Honde hrv, mislim da je to već prošli model hrv (ono 2017-18 godina), čisto da ljudi kao u enigmatskom časopisu pronađu razliku. Od sveg ti srca fala

Mirko

Model YLR

Balkanboj

Pozdrav test ekipi, bili ste vredni vidim. S moje strane samo par zamerki samom vozilu. Grafika vozačkog displeja mi je grozna, na nivou arkadnih igrica 80-ih. Ubiše iDrive koji je najjednostavnije rešenje za upotrebu sistema. Kod serije 5 G30 postoji iDrive i touchscreen, pa kome šta lakše da koristi. I stvarno, zar nisu mogli barem u M paketu da urade neke prave završetke izduvnog sistema, nego ih sakrili, kao da se stide što uopšte ima motor. Što se tiče zapažanja glede kvaliteta plastika ispod nivoa rukohvata, ono što sam imao prilike da „ispipam“ od novih modela je tužno. Mislim da… Pročitaj više »

moron

Vidiš, oko te „mekoće“ plastike na tapacirunzima vrata kod X1. To smo i Zvezdan i ja komentarisali kada samo zajedno malo razgledali kola, da je taj detalj malo razočaravajući za jedan premium segment i tu cenu. Iznad oslonca za lakat je mekana plastika samo na prednjim vratima, a na zadnjim je bukvalno kompletno tvrda ( sem na samom rukohvatu, tj. osloncu za lakat ), mada je vizuelno sve to isto i napred i pozadi ( ista je tekstura i pre nego „kucneš“, ne osetiš ). Kod mog CRV-a ( koji je formalno ista klasa, ali, ona socijalna, nepremium ) u… Pročitaj više »

Balkanboj

Jeste, i tu sam posebno razočaran kabinom Audija i BMW-a, Volkswagena. Zato mi nije teško pala Octavia, nema neke razlike u boravku u kabini osim što mi nedostaje zadnji pogon.
A veoma prijatno iznenađen recimo jednim Talismanom koji svugde ima mekane plastike, čak i kaseta ispred suvozača.

Renault Terminator

Ja da nisam našao F10 kakav sam našao,uzeo bi Talismana.

BB

Za te potrebe (ozbiljna provjera voznih karakteristika) izgleda da trebaju da potegnu do Tivta 🤣😂

J4ZZ3R

Od Kotora ka Njegušima… Nego nema ručnu kočnicu 🙂

J4ZZ3R

BB kad če test Berlinga sve sa krugom na Grobniku 🙂

BB

Ih, da ga perem zbog slika 😜

J4ZZ3R

Pa šta je problem ribaćom četkom, tja nije neki mekušac sa mehkim materijalima 🙂 ti bre možeš šmirgl papirom da održavaš 🙂

Tikola Nesla

Pa šmirgl, nego šta ionako vozi tenka, berlinga 😜🤭

Stari Dejan

To za proveru voznih karakteristika-čuvamo municiju za neku Oktaviju 🤣

Balkanboj

Dođite naMore, na prezentaciju voznih karakteristika.

Popiti Dramamin tablete pre ulaska u moj automobil.

J4ZZ3R

Sreća što ona kockica nema tri cilindra i turbo, pa može i bez tablete 😛

Izmenjeno 1 godina pre od strane J4ZZ3R
Balkanboj

Misliš??
Bi li smeo da te provozam kockom po krivinama? Pojačanom doživljaju vožnje uz sportske opruge doprinose kožna sedišta i nedostatak klime.

J4ZZ3R

Nizak udarac 🙂

Stari Dejan

Ne znam baš. U svakom slučaju, ja nisam hteo da bude „nizak udarac“. Balkanboj ako je bilo nisko ili si ti tako shvatio imaš moje izvinjenje

Balkanboj

Znamo se, sve ok. Ja nisam tako shvatio. 😎
Kad dođeš u Tivat pijemo kafu.

J4ZZ3R

Ma šalim se, stavio sam smiley 🙂

J4ZZ3R

Idrive je stvarno bio savršenstvo, ali džaba veliki BMW nije imun na trendove i uštede, a malena Mazda ima puno pa se bahati 🙂

Tikola Nesla

Vidiš, ja ga smatram smećem, kompliciranim (bar onaj iz 2016) i nelogičnim, kao i neke komande na bmw tj brisači, žmigavci, pa muka da mjenjačem teško ide, stišći dugme da pomjeriš ručicu a u njoj otpora kamaru, a ako je manualni bmw, nek ti je Bog na pomoći, ne znaju ni kvačilo da naprave, toliko je teško , tolika je sila potrebna da se stisne da plačeš, posebno u gradskoj gužvi. Pa ružni cajgeri, ultramaleni displeji, smiješna grafika, moraš imati mikroskop da čitaš šta piše.

J4ZZ3R

Meni je idrive suoer zbog načina upravljanja (točkić) i brzine sistema. Ne ulazim u logiku i raspored komandi.
HRV plamiram za sledeći gradski automobil, ako Bog da

Tikola Nesla

I opet nećeš kupiti auto! Dajte ljudi, uozibiljite ga!😜

J4ZZ3R

🙂 Čuj dobro je,jer ne kupujem trotinete 🙂 mada planiram električni bicikl .

J4ZZ3R

Mogu tu reći kao „veliki“ tester i „čuveni“ auto stručnjak (hvalio me jedan Čiča, pa sam to stavio u biografiju) da je auto crn i kao takav vrlo nepoželjan 🙂

Tikola Nesla

Pa nije to njegova karakteristika samo, to imaju gotovo svi, mislim na točkić kontrolu, dok nije došlo novo doba sa Touchscreen.

J4ZZ3R

JA Mercedes ne bih kupio nikada zbog touvh komandi na volanu i onog touvchpada što su imali između sedišta.
Majko mila, ko ono odobri

Tikola Nesla

Eno ti link na makinu, 18500, a cijenio 20 …sad vidjeh nov mg za za 17800, pa ni Dacia ne košta više toliko. Kupiš alfu polovnu i još ti ostane da počastiš pola kvarta ja janjetinom i opet nisi spičko para koliko vi dao za novu daciu.

J4ZZ3R

Ali u Dačiju niko nije ispuštao gasove, a u Alfi je svašta bilo 🙂

Tikola Nesla

Ko vam dade auto? Hehe…nego, koliko mu koštaju servisi? Jel se oni filteri kabine (ima ih 2?) Mijenjaju tako da odvališ pola auta, kao što je slučaj sa akumulatorom? Kad gledam iznutra ovo čudo švapsko vidim hondu hrv, copy paste, samo ju švabo silovao pa imamo to što imamo. VW i bmw nikada ali baš nikada neće znati napraviti, dizajnirati volan. Mercedes je za njih – alfa Romeo! Još kako ti imaš modove, a kod comfort moda volan uopće nije olakšan, logika nalaže da ko malih, parkirnih brzina imaš mekan, lagan volan, kod svih samo ne kod bmw. Gume, runflat?… Pročitaj više »

moron

Sva ta tvoja pitanja jesu „na mestu“, ali, nije lako (za razumno potrebno vreme) doći do svih odgovora na njih. Mislim da je čak i nemoguće – sve da si kupac vozila.
A tekst ( sa svim odgovorima na tvoja pitanja ) bi imao 100.000 „karaktera“ 😊 Ovaj ima možda u zbiru 25-30.000, pa je sigurno „smorio“. Previše. Ali, barem nije dao odgovor ni na jedno tvoje pitanje 😊

Tikola Nesla

Vidiš, dok si bio na ovoj strani mreže bio si normalan, sad postao ka Šeki, i pero ti postalo teško. Ti napraviš standardnih recimo 10 pitanja koje svakom zastupniku pošalješ. Kod bmw, oni koji ga imaju, znaju šta je zajebano. Evo, za novu dvojku pitaj. Možda da pogledamo i druge izvore informiranja onda, jebga.

J4ZZ3R

Njega ne puštaju u salone, odmah napada prodavačice pitanjima iz brošura i cenovnika 🙂 Još ode u salon biciklom i odmah vele „Vidi ga došao da pari oči“…i on iz inata kupi dva automobila, a njima i dalje u glavi Capriolo bicikl 🙂

moron

Na žalost, nije ti to što kažeš daleko od istine.
Ali, ja se ne predajem i bicikl kao primarni urbani prevoz ne izdajem 😊

J4ZZ3R

Ma i ja sam biciklista, ako teram šegu sa tobom teram i sa sobom, ali eto… Klikova radi, da Zvezdan zaradi za fotografa 🙂

Tikola Nesla

Pa ti vidiš kad mene nema, nema ni klikova, čim sam se pojavio, svaki test prebaci 100 komentara. Zvjezdan hoće spomenik da mi diže, a moron ga pita Jel to pravi strašilo.🤷😜

J4ZZ3R

Daće ti on znaš šta :)… Eno meni juče obrisao krajnje pristojan komentar, vidiš koliko je zahvalan što sam aktivan deo zajednice…nego da ja dođem do tebe da donesem opremu, ti investiraš te pare od prodaje klade pa da idemo u Pariz….Peki će da testira i zapisuje, a ja ću da budem prezenter njegovih zapažanja, vas dvojica snimajte ..i sledeće godine u ovo vreme bićemo milioneri 🙂

Izmenjeno 11 meseci pre od strane J4ZZ3R
moron

Znači, ipak sam „prodao veru za večeru“ ?
Nema veze. I očekivao sam takvu ocenu … 😊

Tikola Nesla

Čujem da mijenjaš nick u Prodana duša?🤭

Tikola Nesla

Pomoći ću ti samo ovaj put 😜https://carwiki.de/bmw-2er-inspektion/
Sve ja moram sam..ljudi moji, ove današnje omladine🤭🤭🤭
Mislim da bi se ovdje mogli naći podaci i za ostala auta, pa navedeš u tekstu cijena servisa u njemačkoj, izvor carwiki…ako papci tj domaći uvoznici neće da kažu. A lijepo piše, 2 godine ili 30k km…pa spisak i sve po spisku kao na dobrom, starom proauto.ba Sjećaš li te stranice? Lik je fenomenalno odrađivao test polovnjaka. To je test, čovjek zna šta ga očekuje …ostalo je prezentacija

Izmenjeno 1 godina pre od strane Tikola Nesla
Tikola Nesla

Sažetak troškova za pregled BMW-a serije 2
Manji pregled BMW-a serije 2 u specijaliziranoj radionici platit ćete između 250 i 350 eura, a veći servis može koštati oko 550 do 850 eura. Postaje još skuplje kada se zamene veće komponente, kao što su kočnica ili izduvni sistem! Eto za bivšu duju

moron

Pogledah (opet) taj sajt, sekciju o polovnjacima, deluje mi da ono odavno nije ažurirano? Godinama ? Neki brendovi deceniju ? Pogledah i pod cene novih vozila, neke marke takodje nisu ažurirane godinama (jer se navode cene za neke modele koji odavno ne postoje, a nema cena za modele koji tržišno žive takodje godinama ). Ze neke brendove cena ni nema. A neke kao da se preferiraju. Kliknuh na cene za Hyundai i kao povezano, pojavi mi se oko 30 testova raznih modela Hyundai-a i verzija. Ono pod „vesti“ jeste svakako ažurno, a i testovi jesu aktuelni ( ali, ovo za… Pročitaj više »

Tikola Nesla

Da, u pravu si. Al poanta je u načinu prezentacije.

moron

Slažem se, način prezentacije je jako bitan. Uvek. I za sve.

Stari Dejan

Sve će da oprosti ali Alpini menjač nikako 🤣

Tikola Nesla

Ma nisi ti pristran, ti si već u Maserati taboru! Oli ne čitaš Hasanove komentare? 🤭

J4ZZ3R

Više voli da secka beli luk nego da čita moje komentare … Da se mi lepo pokupio druže Nesla i da odemo na VG 🙂 ili još gore SAT…Tamo bi nam isto dali tuki, ali bi nas makar cenili.. a imaju i fotoaparat 🙂

Tikola Nesla

Hehe…ma u vezi bmw da to gospoda ne voze neg su prešla na Maserati, na to sam mislio. A vidim da se ozbiljno dohvatio maseratija, biće nešto od njega izgleda.

J4ZZ3R

Zvezdane, ja lažem, je li?

J4ZZ3R

Vidi ako ja znam i imam dokaz da mi je obrisan komentar, a ti kažeš da nije, treće nema…ali nebitno. Briši i dalje, meni više nećeš. Doviđenja

Tikola Nesla

Jebeš komentar, napišeš opet…desi se ponekad da se zakači u onter et saobraćaju, pending…al to nije nikakav problem, pa nećemo se valjda zarad komentara.

Renault Terminator

Opušteno Hasane…meni se takođe znalo desiti da „nestane“ komentar,ja ga pustim u etar a on nikada ne dođe „do vas“.A pisao u vezi teme ni 1mm off topic-a u tekstu…ali komentara nema.A svaki komentar i po babu i po stričevima da izvineš je objavljen,pa možda kasnije bude obrisan ako ga vidi Zvedan..ali to je nešto drugo.

Tikola Nesla

Samo onda kad ne govoriš istinu! 😜😘

Tikola Nesla

A vidiš da čitaš komentare , pa opet Maserati hehehe…neka, neka, tako treba.🇮🇹🇮🇹🇮🇹💪

moron

“ Za sedišta nema leka izuzev izbegavanja paketa M “

Zašto su ona (iz testnog) „loš izbor“ ?

BB

Teško je biti sportista u današnje vrijeme 😜

moron

Daću ti jednom da sedneš u mog Jazz-a 🙂
Posle toga će ti i ono „M ogibljenje“ (kao deo M Sport nivoa opreme ) da bude „mehkano“, a i ona M sedišta će da ti se učine takvim 😊

Tikola Nesla

Ništa, svi u Citroena, ima one spužve 1.5cm u plusu…sjed deder u onog kineza C5+ ili kako se već zove….odlična sjedala..za pod guzicu

Rikošet

Toliko je danas automobila da je nemoguće imati mišljenje o svakom.

Eto pročitao sam sve, pregledao slike, razmislio o svemu napisanom, pa i ono što sam vidio uživo, ali ništa.

Prošli mi je nekako bio idealno dizajniran, ovdje ne neđoh taj sklad, ali ne bih da ga kudim i da mu sudim što mom oku nije legao na prvu…

Cijena mi je suluda za BMW s prednjim pogonom…

Tikola Nesla

Koja ti cijena za bmw nije suluda? Tamo dobar dan košta 200 eura, a smiješak da ni ne spominjem. Šta fali prednjem pogonu? Da esp nema, zadnji bi zakonom trebali zabraniti. Pa bmw pravi kamione, serija X, pa ne kažeš skupo mi za bmw kamion?! Ako se sjećam dobro, bmw je počeo tako što je od japanaca kupio nešto (nisu sami znali da naprave svoje ) i na njega natakario svoje i dobio prvi SUV serije X, toliko lijep da je multipla za njega miss svijeta! Danas im valjda 50% prodaje čine „kamioni“ X serije…s pravom da se nazovu dosjei… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Tikola Nesla
Stari Dejan

Ponovo greška. BMW je imao neki xDrive pogon još u E34 ali su kasnije nekim kupovinama to „unapredili“ tu si u pravu. Izuzetno zanimljiva priča inače, ali je neću ispričati ja

Stari Dejan

A da, I nisu bili Japanci

Tikola Nesla

Ma englezi, isti kuki uglavnom. Gabor prve klase…poanta priče „bmw s prednjim pogonom“ a ljudima ne smetaju kamioni koje od juče prave, a počeli tako što su od drugih kupili osnovu. Pa otkad je kamion bmw? E, to sam htio reći. Uostalom, ne fali mi ništa, dvojka se lijepo vozi, iako bi Švabe mogle naučit kako napravit auto da bude tih preko poprečnih neravnina. Sve ima svoju namjenu, al kamione baš ne shvaćam.

Tikola Nesla

A joj, baš si mogao…da osvježim pamćenje. Meni se činilo da su kupili nešto od ona tri dijamanta, al izdaje me pamćenje, nisam mislio na pogon, neg na tu kutiju kamionsku koju zovu suv.

J4ZZ3R

Da ti nije mene imao bi pluseva kao Liča relijaš 🙂

Tikola Nesla

Ih , Jel to nešto znači, mislim, to plusevi? Al Fala na plusu,drug stari😘😘 pa kad ja nisam bio u pravu?:-) samo ljudi to trenutno ne shvaćaju.

Lazar

Super se vi družite i lepo piskarate ! Pravo je zadovoljstvo čitati !

Obzirom na cijenu koja je „prava sitnica“ , bilo bi jako zanimljivo kada bi ista ekipa uspela da sedne za volan nove Mazde CX-60 3.3 diesel sa 250+KS i AWD-om pa da vidimo šta se dobija za 50+ tisuća kod japanaca , a šta kod bavaraca.

moron

Zar je potrebno i faktički obaviti taj test da bi se došlo do nekih zaključaka o tome što ti pitaš ?
Ima već Pekijev test verzije CX-60 3,3 dizel sa 200 ks i mislim da već on daje odgovore na tvoja pitanja i odnosu sa ovim X1 …

😊

BB

Eto kad me ni 2.0 nije dovoljno za iste pare dobije i 3.3 😜

J4ZZ3R

Pa onda ti i Peki napišite koju u komentarima, što bi ti uzeo?

Lazar

Mene zanima sta vi mislite. Vi ste barem jednu stranu vage vozili .

moron

Bojao sam se da ćeš me to upitati i moj odgovor je – „pojma nemam“. 😊 Iz moje lične perspektive ( mojih sadašnjih potreba ), izmedju X1 i CX-60, vozilo dimenzija poput Dacie Jogger mi je ( danas) ipak primerenije za putovanja i većinu potreba. Da sam na to isto pitanje odgovarao „juče“ ( dok sam imao drugačije porodične potrebe i češće velike „seobe na točkovima“ ), sigurno bih u smislu dimenzija tada izabrao CX-60 ( koja Mazda je na „plus“ 25 cm u odnosu na X1 ). Opet, ne znam kako bi se (mentalno) nosio sa činjenicom da manje… Pročitaj više »

Stari Dejan

Što se mene lično tiče naravno da sam „za“ ali što reče moron Peki je to već odradio, ali nova CX60 svakako „diže dosta prašine“!

Suki

E svaka vam čast!!!!!

Aleksandar Zlatković

Moram da priznam da nisam neki fan i znalac BMV vozila, s tim da mi se dizajn X1 ne sviđa baš nešto, više mi se po dizajnu sviđa Hondin CR-V, model sa slike.

moron

Izvoli još par uporednih fotografija.

comment image

comment image

comment image

comment image

Bavarian Driver.com

Pre 2 meseca vozio plug-in hibridnu varijantu ovg auta. Kao i Audi Q3, Mercedes GLA i Volvo XC40. Kupljen GLA 250e AMG-line.