1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes menja modelnu politiku
Mercedes menja modelnu politiku
1

Mercedes menja modelnu politiku

2.37K
1
Podelite sa prijateljima:

Koncern Mercedes-Benz je objavio strategiju tranzicije ka električnim modelima još prošlog leta i namerava da je se pridržava i dalje. Mešutim, plan razvoja game modela u ponudi je bio predmet paralelnog prilagođavanja. Kako smo više puta pisali, kompanija je odlučila da se fokusira na skupocene modele i da smanji broj kompaktnih vozila u ponudi.

Celokupni asortiman kompanije je podeljen u tri grupe  – Top-End Luxury (najprestižniji nivo luksuza), Core Luxury (esencijalni, osnovni luksuz) i Entry Luxury (luksuz za početnike). Odluke čelnika grupacije su motivisane i podatkom da najveći deo profita odbacuju vozila iz prva dva navedena segmenta, pa će u skladu s tim i 75% budućih investicija biti usmerena u razvoj ponude u tim tržišnim nišama. Evo i potvrde zapažanja iz prethodne rečenice, prodaja modela marki AMG i Maybach je bila rekordna protekle godine, dok je realizacija perjanice, S Klase narasla za 40% tokom prošle godine.

Da kažemo da segment Top-End Luxury uključuje sve četvorotočkaše s oznakama Mercedes-AMG i Mercedes-Maybach, kao i G Klasu, S Klasu, GLS, pa i EQS (kao sedan i kao krosover). Uzgred budi rečeneo, tokom prošlog leta su se čule glasine o spajanju divizija AMG i Maybach, ali se ispostavilo da je uprava imala drugačiji plan.

Najbliži premijeri iz ove oblasti su noviteti s oznakama Mercedes-Maybach EQS. Radi se o električnom krosoveru koji će debitovati 2023. godine, a tu je i kabriolet Mercedes-Maybach SL. Plan predviđa konstrukciju vozila iz specijalnih serija serijskih modela (pa za primer možemo uzeti novi Mercedes-Maybach Haute Voiture), kao i ekskluzivne kolekcionarske automobile pod oznakom Mythos Series. Mercedes očekuje da će do 2026. godine uvećati prodaje modela iz segmenta koji je nazvao Top-End Luxury za 60% (u poređenju s rezultatima koji su registrovani u 2019. godini).

Tizer prvog modela iz Serije Mythos. Ovo je navodno prvi spidster baziran na modelu Mercedes-AMG SL

U grupu Core Luxury su uključeni modeli iz C Klase, E Klase, GLC i GLE, EQE, kao i njihovi brojni derivati. U ovom segmentu je najavljen skori debi krosovera s oznakom EQE, dok je premijera sedana iz E Klase zakazana za narednu godinu. Postoje planovi i za razvoj zasebnog električnog modela za Kinu, a koji bi bio konstruisan na platformi baterijskog sedana EQE.

Entry Luxury integriše ponudu sledećih modela: A Klasa, B Klasa, CLA, GLA i GLB (plus električni EQA i EQB). Segment sada uključuje sedam modela, imajući u vidu različite karoserijske oblike, ali je plan da se ta niša svede na svega četiri vozila. Dodatno, postaće bogatije opremljena i više skupa. Glavni kandidati za eutanaziju su karavan CLA Shooting Brake, limuzina s oznakom A Klase i sama B Klasa. Nova platforma MMA će do 2024. godine biti spremna za puštanje u rad, a isto važi i za operativni sistem koji će biti u upotrebi za niže pozicionirane modele i koji će se zvati MB.OS.

Mercedes-Benz je dodatno najavio smanjenje tradicionalno dugih listi opcionala za modele u ponudi. Umesto toga će kupcima biti ponuđeni jasno profilisani paketi dodatne opreme. Na ovaj način se dugo ponašaju, rezonuju velikoserijski brendovi, a takva politika doprinosi smanjenju troškova proizvodnje. Intenzivan razvoj direktne prodaje i mreže „butika“ u sopstvenom vlasništvu bi uskoro trebalo da započne. Sudeći po planu kompanije, do 2025. godine će više od 80% prodaje Mercedesa u Evropi biti direktno, što će reći bez uključivanja posrednika, distributera.

AutoRepublika

(2370)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Li Shufu, vlasnik Geelya, 20% Mercedesa, Volvoa, Polestara i Lotusa, tako je odlucio! Firme koje dokazano mogu da proizvode premium treba samo to da rade, sve ispod toga moze da proizvodi Geely i to mnogo profitabilnije nego ove evropske firme. Inteligentan biznismen koji, za razliku od Stelantisa i slicnih, ne pokusava globalizaciju svojih firmi vec insistira na njihovoj samostalnosti i specificnosti! Tako se neguje tradicija! Bravo! Svi ostali mogu da uce od njega.