1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes smanjuje ponudu kompaktnih automobila
Mercedes smanjuje ponudu kompaktnih automobila
1

Mercedes smanjuje ponudu kompaktnih automobila

203
1
Podelite sa prijateljima:

Šef Mercedesa, Ola Kelenijus, isterao je na čistac nekolicinu glasina koje su pratile ovaj premijum brend. 

Još prošle godine Kelenijus je najavio da će Mercedes preispitati svoju poziciju u segmentu kompaktnih automobila, te da je izvesno da će neki od modela koji su u toj klasi otići u istoriju. Neki od medija su ove navode prvog čoveka proizvođača iz Štutgarta shvatili pogrešno, te su počeli tračevi da će „trokraka zvezda“ u potpunosti okrenuti leđa C segmentu.

Jedan pogled na ovogodišnje prodajne podatke iz Velike Britanije i Nemačke odmah ukazuje na to da se radi o neproverenoj glasini, jer A klasa ima odličnu prodaju u pomenutim zemljama, kao i uopšte u Evropi. Kelenijus navodi da su „mali“ automobili značajno pomogli Mercedesu u prethodnim godinama jer su doneli veliki broj novih kupaca za taj brend i približili ga mlađoj populaciji.

„Naravno da nećemo u potpunosti napustiti ovaj segment. Imamo nekoliko vrlo profitabilnih modela i oni će nastaviti karijeru. Skoncentrisaćemo se na ova vozila koja donose zaradu“, rekao je šef Mercedesa.

Dakle, sigurno je da će A klasa sa svojim vrlo dobrim komercijalnim uspehom da opstane. Ovde se pre svega misli na hečbek izdanje, no i sedan ima svoju klijentelu, pre svega u Kini. Sigurno je da su poprilično ugroženi CLA i CLA Shooting Brake, ali će biti veoma interesantno videti šta će se desiti sa B klasom.

MPV segment je u izumiranju, ali ga se Mercedes još uvek ne odriče. Kako je i BMW najavio da će nastaviti sa Serijom 2 Active Tourer, teško je zamisliti da „trokraka zvezda“ prepusti rivalu čitav kolač. SUV derivativi GLA i GLB bi trebalo da opstanu, jer su ujedno i uvodni modeli u SUV portfolio Mercedesa.

Nedavno se pojavila još jedna glasina – da će nemačka marka čak plasirati i vozilo u B segmentu. Kelenijus je odbacio ovakve navode uz pojašnjenje da Mercedes nema nameru da ponudi manji automobil od A klase.

AutoRepublika 

(203)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
don

Sad kad klada dobije na cijeni! Ima da se po prvi put u životu, obogatim! Svima zvake kupujem! Nije beg cicija.