1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes ima problem sa isporukom blagohibridnih verzija GLC-a i E Klase
Mercedes ima problem sa isporukom blagohibridnih verzija GLC-a i E Klase
0

Mercedes ima problem sa isporukom blagohibridnih verzija GLC-a i E Klase

112
0
Podelite sa prijateljima:

Prodaja jedinica nije isto što i isporuka. Za mnoge su to sinonimi, ali ne i za proizvođače automobila, koji smatraju da su automobili prodati kada kupci potpišu kupoprodajni ugovor. Često se u zadnje vreme dešava da isporuke kasne. Jedno vreme je tako bilo zbog mikročipova.

A sada Mercedes ima drugi problem. Na kraju godine ovaj proizvođač će prodati više automobila nego prošle godine, ali će isporučiti mnogo manje. Veliki broj porudžbina za GLC i E Klasu je u pripravnosti, sve dok Bosch ne isporuči ključnu komponentu. To je problem koji se pogoršao poslednjih nedelja, jer je do nedavno uticao samo na SUV.

Sada se radi i o tome da E Klasa akumulira hiljade porudžbina sa zakazanim rokom isporuke do kraja godine, ali to se neće dogoditi. Najgore je što se ne zna kada će uopšte da budu isporučeni. Problem leži u benzinskim i dizel verzijama opremljenim „MHEV“ tehnologijom ovih Mercedesovih modela. Litijum-jonska baterija je potpuno nova, složenija, tehnički gledano, što otežava proizvodnju u velikim razmerama.

Ukoliko neko razmišlja o kupovini GLC-a ili E Klase sa normalnim motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, treba da se naoruža strpljenjem, jer rok isporuke za prvu već dostiže deset meseci, a za drugu prelazi godinu dana. Međutim, ako neko želi da pređe na hibrid plug-in, onda će postati ponosni vlasnik za pet meseci. Ovo su paradoksi života i industrije, pošto PHEV nema ovu bateriju, već bateriju od 400V koju brend sam proizvodi.

Trokraka zvezda se nada da će rešiti situaciju u prvom kvartalu 2024. godine, ali to zavisi od Boscha. Kompanija se obavezala da će ubrzati proizvodnju ovih baterija kako bi Mercedes mogao da se deblokira i da može da isporuči automobile na čekanju, tačnije oko 100 hiljada jedinica. Ali ne samo to, ima mnogo više MHEV-ova koji će stići u novim modelima štutgarske marke, tako da haos ukazuje na katastrofu 2024. godine.

Da podsetimo, u pitanju je Boschova nova specijalna litijumska baterija napona od 48V za hibridne modele, dizajnirana za ugradnju u bilo koju vrstu vozila i koja bi trebalo da dodatno poveća efikasnost znatnim smanjenjem potrošnje goriva.

AutoRepublika

(112)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments